Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 juli 2019

Eldost och halloumi – här är skillnaden

Halloumin är både älskad och omstridd. Och det är inte helt lätt att hitta en närproducerad och hållbar version av den cypriotiska osten. Land reder ut skillnaden mellan alla halloumiliknande ostar – inklusive de svenska varianterna!

 På Ängsholmens gårdsmejeri i Uppland tillverkas eldost, i bland på buffelmjölk.
På Ängsholmens gårdsmejeri i Uppland tillverkas eldost, i bland på buffelmjölk. FOTO: Ängsholmens gårdsmejeri

Halloumin är strikt varumärkesskyddad och får inte tillverkas utanför Cypern. Men på hemmaplan jobbar allt fler småskaliga producenter för att slå igenom med en svensk motsvarighet.

Så här skiljer du på halloumi, grilloumi – och den svenska eldosten!

Halloumi

Låt oss först reda ut vad som får kallas halloumi. Originalet är varumärkesskyddat och får bara tillverkas på traditionellt vis på Cypern. Den salta, gnissliga osten görs på mjölk från ko, get och får. Det finns dock vissa riktlinjer, osten får innehålla max 80 procent komjölk för att få kallas halloumi. De främsta varumärkena i svenska matbutiker är Fontana, Zeta, Ica, Coop, Favorit och Garant – alla tillverkade på Cypern.

Läs också: Ostfestivalen – evenemanget för dig som älskar ost!

Grilloumi

 Grilloumi är Fontanas varumärkesskyddade stekost.
Grilloumi är Fontanas varumärkesskyddade stekost. FOTO: Fontana

Grill- och stekosten ”Grilloumi” har företaget Fontana patenterat. Den behöver inte följa reglerna om särskilda mjölksammansättningar och kan tillverkas utanför Cypern. I dagsläget produceras dock Fontanas grilloumi på Cypern.

Eldost

 Löt gårdsmejeri i Östergötland producerar den svenska eldosten i flera olika smaker.
Löt gårdsmejeri i Östergötland producerar den svenska eldosten i flera olika smaker. FOTO: Löt Gårdsmejeri

Länge har det efterfrågats en svensk version av halloumi. Men på grund av varumärkesskyddet går det inte att tillverka en svensk kopia på halloumi gjord på svenska råvaror. Den svenska varianten har i stället fått det varumärkesskyddade namnet ”Eldost” av Sveriges Gårdsmejerister. Bara medlemmar i branschorganisationen får kalla den ”Eldost”. Ystningen måste ske hantverksmässigt på svensk mjölk från antingen ko, får, get eller buffel, alternativt en blandning av dessa. Eldosten går att hitta i vissa delikatessbutiker och gårdsbutiker.

Läs också: Därför heter den svenska halloumin eldost

Grillost och stekost

Dessa namn används oftast på ostar som liknar halloumi till smak och konsistens. Det är vanligt att dessa ostar tillverkas i Bulgarien och de flesta är tillverkade endast av komjölk. Det finns också en svensk grillost som tillverkas av mejeriet Murbo Annas i Dalarna.

HallåMi

 Hälsinge Hallåmi tillverkas av ekologisk komjölk.
Hälsinge Hallåmi tillverkas av ekologisk komjölk. FOTO: Hälsinge HallåMi

På en gård i Undersvik i Hälsingland tillverkas ”HallåMi”. Det är en mindre salt och mer krämig variant av halloumi, vilket är ett resultat av den ekologiska komjölken som används i tillverkningen i stället för fårost. Precis som halloumi går osten att steka och grilla.

Fjälloumi

I Mandelmanns köksbok tipsar Marie Mandelmann om receptet på sin egendöpta halloumiost ”fjälloumi”. Mandelmanns kallar denna stekost för ”fjälloumi” eftersom mjölken i osten kommer från deras två fjällkor.

Läs också: Så gör du egen supergod halloumi

Svedjan Löpeld

Osten ”Svedjans Löpeld” vann Mathantverks-SM 2018. Det är en stekost med mild gräddsmak, mjuk konsistens och den kan stekas precis som traditionell halloumi. Tillverkas av Svedjans Ost som ligger i norra Västerbotten.

Filloumi och koloumi

I framtagningen av svenska varianter av halloumi har mejerierna flera gånger stött på patrull. Efter att de två varumärkena ”filloumi” och ”koloumi” hade registrerats hos Patent- och registreringsverket protesterade den cypriotiska stiftelsen över att namnet var för likt halloumi. Med hot om skadestånd tvingades de svenska mejerierna dra tillbaka namnen och den ena komjölksbaserade osten går nu i stället under namnet ”Hokus Pokus Filliostus”. Osten tillverkas och säljs på gården utanför Skara

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen