Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 augusti 2019

Elle Nikishkova lagar mat över öppen eld

Med blott en eld, en Muurikka-stekhäll och en fältugn lagar utekocken Elle Nikishkova fantastisk gourmetmat över öppen eld. Där vissa fuskar med halvfabrikat och frystorkade rätter gör Elle allt från grunden. Nästan alltid med råvaror från skogen.

 Elle överraskar ständigt. Exempelvis med nachos eller currypopcorn.
Elle överraskar ständigt. Exempelvis med nachos eller currypopcorn. FOTO: Niklas Kämpargård

Det är bara tre år sedan hon ändrade riktning i livet och lämnade arbetet med mänskliga rättigheter för att helt och hållet ägna sig åt sin passion i livet, matlagning över öppen eld.

Under en friluftsfestival i Höga Kusten, dit hon åkt tillsammans med några vänner, plockade hon svamp och brassade käk till hela gänget. Det visade sig snabbt att Elle, bortsett från smått fenomenala svampkunskaper, var oerhört duktig på att kombinera lokala råvaror med internationella kryddor och smaktolkningar man vanligtvis inte ser i Sverige.

– Jag är född i gamla Sovjetunionen och bodde i min barndom i Ukraina, på Kuba och sedan i Sverige. Dessutom reste jag under halva året i nästan tio år, så smakerna är minst sagt globala, säger Elle och skrattar.

 Matlagning över öppen eld blir stundtals en riktig show.
Matlagning över öppen eld blir stundtals en riktig show. FOTO: Niklas Kämpargård

Läs också: Laga mat som proffsen – kolla in knepen

Skogens enorma skafferi är grunden

Numera är matlagning över öppen eld en heltidssysselsättning där hon åker land och rike runt med ambitionen att presentera riktigt god utemat, gärna tillredd över öppen eld. Och folk älskar det, Elle trollbinder publiken genom att prata om skogens enorma skafferi, råvarornas betydelse och bra smaker. Mycket mer än så krävs inte.

– Utemat ska vara god och enkel att laga. Det handlar om att kombinera smaker och lyfta fram aromer och konsistens i en matupplevelse man minns efteråt, säger Elle Nikishkova.

Gör det inte lätt för sig

Tvärtemot all logik gör Elle det inte särskilt lätt för sig. Enklast vore naturligtvis att öppna en egen restaurang, skriva en meny med läckra rätter och sedan hålla sig till dem. Men det tycker Elle är tråkigt. I stället vill hon smakexperimentera, prova nya kryddkombinationer, nya råvaror och att laga mat under relativt enkla förhållanden. Hon söker ständigt nya platser där hon experimenterar med så mycket lokala ingredienser som möjligt.

Läs också: De bakar tunnbröd i väglöst land

 Elle Nikishkova driver Elles Utemat i Uppsala.
Elle Nikishkova driver Elles Utemat i Uppsala. FOTO: Niklas Kämpargård

Bor utan rinnande vatten

Hon bor i ett enkelt hus i skogen som saknar rinnande vatten men som har både elektricitet och internetanslutning, och är med andra ord van vid att improvisera.

– Kan jag locka människor att utveckla sina smakreferenser är jag oerhört nöjd. Friluftsliv är en fantastisk källa till välbefinnande och genom att kombinera naturupplevelser med god mat vill man genast ut igen. Åtminstone fungerar jag så. Det blir som en positiv spiral, säger hon.

Bortsett från ett antal friluftsfestivaler arbetar Elle med företagsevent och speciella aktiviteter för mindre grupper. Hon håller kurser, lär folk att utveckla sina svampkunskaper – hon är utbildad svampkonsulent – och håller matlagningskurser och kurser i skogsliv, eldkunskap med matlagning och bushcraft-kurser.

Läs också: Stort intresse för bushcraft – rörelsen växer

Elle Nikishkova

Bor: I ett litet hus i skogen strax utanför Uppsala.

Familj: Hunden Iris, en tidigare gatuhund från Ukraina.

Gör: Driver Elles Utemat med kurser och event i matlagning, svampkunskap och uteliv. Elle driver också Permakultur Uppsala, ett arbetsintegrerande socialt företag som arbetar med grön rehabilitering och ekologisk stadsodling, varifrån Elle köper en stor del av de råvaror hon använder i matlagningen. Dessutom har hon landets roligaste visitkort, ett litet hemgjort kuvert med chilipulver från odlingarna och ett kort med kontaktuppgifter.

Läs mer om Elle Nikishkova på Elles utemat.

Så gör du utematen godare

Våga prova kryddor och smaksättningar från andra världsdelar. Piffa upp en linsgryta med en indisk kryddmix och kokosmjölk (finns som pulver om du inte vill bära tungt). Gör en spännande pannkakssmet hemma och ta med ut i skogen i en flaska. Krydda smeten med dill, pepparrot och örtsalt och njut av pannkakorna tillsammans med en fräsch yoghurt smaksatt med honung och lime. Tips: Du hittar spännande varianter på ris och pasta i butiker som säljer livsmedel från andra delar av världen. Exempelvis asiatisk, turkisk eller mellanösternmat. Glöm inte att plocka med dig örtkryddor – varför inte den du gör själv – salt, peppar och chili ut i skogen. Var inte rädd för att ta med dig riktiga råvaror, det väger visserligen lite mer, men ger å andra sidan helt andra smakupplevelser.

Laga utemat på vaddå?

Enklast är att skaffa ett komplett gaskök, exempelvis Trangia. Du får du både brännare, grytor och stekpanna i ett och samma paket. Du som istället vill laga mat över öppen eld bör satsa på en tjockbottnad gryta och en stekpanna, helst i gjutjärn. För att kunna justera värmen kan det vara smart att använda späntved eller briketter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen