Elle Nikishkova lagar mat över öppen eld
Med blott en eld, en Muurikka-stekhäll och en fältugn lagar utekocken Elle Nikishkova fantastisk gourmetmat över öppen eld. Där vissa fuskar med halvfabrikat och frystorkade rätter gör Elle allt från grunden. Nästan alltid med råvaror från skogen.
Det är bara tre år sedan hon ändrade riktning i livet och lämnade arbetet med mänskliga rättigheter för att helt och hållet ägna sig åt sin passion i livet, matlagning över öppen eld.
Under en friluftsfestival i Höga Kusten, dit hon åkt tillsammans med några vänner, plockade hon svamp och brassade käk till hela gänget. Det visade sig snabbt att Elle, bortsett från smått fenomenala svampkunskaper, var oerhört duktig på att kombinera lokala råvaror med internationella kryddor och smaktolkningar man vanligtvis inte ser i Sverige.
– Jag är född i gamla Sovjetunionen och bodde i min barndom i Ukraina, på Kuba och sedan i Sverige. Dessutom reste jag under halva året i nästan tio år, så smakerna är minst sagt globala, säger Elle och skrattar.
Läs också: Laga mat som proffsen – kolla in knepen
Skogens enorma skafferi är grunden
Numera är matlagning över öppen eld en heltidssysselsättning där hon åker land och rike runt med ambitionen att presentera riktigt god utemat, gärna tillredd över öppen eld. Och folk älskar det, Elle trollbinder publiken genom att prata om skogens enorma skafferi, råvarornas betydelse och bra smaker. Mycket mer än så krävs inte.
– Utemat ska vara god och enkel att laga. Det handlar om att kombinera smaker och lyfta fram aromer och konsistens i en matupplevelse man minns efteråt, säger Elle Nikishkova.
Gör det inte lätt för sig
Tvärtemot all logik gör Elle det inte särskilt lätt för sig. Enklast vore naturligtvis att öppna en egen restaurang, skriva en meny med läckra rätter och sedan hålla sig till dem. Men det tycker Elle är tråkigt. I stället vill hon smakexperimentera, prova nya kryddkombinationer, nya råvaror och att laga mat under relativt enkla förhållanden. Hon söker ständigt nya platser där hon experimenterar med så mycket lokala ingredienser som möjligt.
Läs också: De bakar tunnbröd i väglöst land
Bor utan rinnande vatten
Hon bor i ett enkelt hus i skogen som saknar rinnande vatten men som har både elektricitet och internetanslutning, och är med andra ord van vid att improvisera.
– Kan jag locka människor att utveckla sina smakreferenser är jag oerhört nöjd. Friluftsliv är en fantastisk källa till välbefinnande och genom att kombinera naturupplevelser med god mat vill man genast ut igen. Åtminstone fungerar jag så. Det blir som en positiv spiral, säger hon.
Bortsett från ett antal friluftsfestivaler arbetar Elle med företagsevent och speciella aktiviteter för mindre grupper. Hon håller kurser, lär folk att utveckla sina svampkunskaper – hon är utbildad svampkonsulent – och håller matlagningskurser och kurser i skogsliv, eldkunskap med matlagning och bushcraft-kurser.
Läs också: Stort intresse för bushcraft – rörelsen växer
Elle Nikishkova
Bor: I ett litet hus i skogen strax utanför Uppsala.
Familj: Hunden Iris, en tidigare gatuhund från Ukraina.
Gör: Driver Elles Utemat med kurser och event i matlagning, svampkunskap och uteliv. Elle driver också Permakultur Uppsala, ett arbetsintegrerande socialt företag som arbetar med grön rehabilitering och ekologisk stadsodling, varifrån Elle köper en stor del av de råvaror hon använder i matlagningen. Dessutom har hon landets roligaste visitkort, ett litet hemgjort kuvert med chilipulver från odlingarna och ett kort med kontaktuppgifter.
Läs mer om Elle Nikishkova på Elles utemat.
Så gör du utematen godare
Våga prova kryddor och smaksättningar från andra världsdelar. Piffa upp en linsgryta med en indisk kryddmix och kokosmjölk (finns som pulver om du inte vill bära tungt). Gör en spännande pannkakssmet hemma och ta med ut i skogen i en flaska. Krydda smeten med dill, pepparrot och örtsalt och njut av pannkakorna tillsammans med en fräsch yoghurt smaksatt med honung och lime. Tips: Du hittar spännande varianter på ris och pasta i butiker som säljer livsmedel från andra delar av världen. Exempelvis asiatisk, turkisk eller mellanösternmat. Glöm inte att plocka med dig örtkryddor – varför inte den du gör själv – salt, peppar och chili ut i skogen. Var inte rädd för att ta med dig riktiga råvaror, det väger visserligen lite mer, men ger å andra sidan helt andra smakupplevelser.
Laga utemat på vaddå?
Enklast är att skaffa ett komplett gaskök, exempelvis Trangia. Du får du både brännare, grytor och stekpanna i ett och samma paket. Du som istället vill laga mat över öppen eld bör satsa på en tjockbottnad gryta och en stekpanna, helst i gjutjärn. För att kunna justera värmen kan det vara smart att använda späntved eller briketter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.