Elva fakta om svensk mat
Elva helt galna saker du inte visste om hur vi äter och konsumerar mat i Sverige.
Sverige är i dag självförsörjande till 50 procent. Det innebär att landet producerar mat som räcker till cirka 5 miljoner människor.
LRF uppskattar att det finns möjlighet att dubblera den svenska produktionen så att vi utan import kan förse 10 miljoner människor med mat.
En rad hissnande fakta om maten vi äter i Sverige gör det tydligt att vi skulle kunna tänka om. Här är elva av dem.
7 av 10 tomater kommer från Holland
På sommaren är cirka 1 av 3 tomater som vi äter i Sverige svensk. Sett till hela året kommer 7 av 10 tomater i Sverige från Holland, enligt LRF.
Den svenska tomatodlingen är världsbäst vad gäller att minimera utsläppen av klimatgaser. I Holland värms växthusen upp med fossil naturgas medan svenska odlare i huvudsak använder förnybar energi.
Vidare bidrar svenska tomater till färre och kortare transportsträckor.
Läs också: Skrämmande skillnaderna mellan svensk och importerad kyckling
Knappt 10 procent går till bonden
Av all mat som köps i svenska butiker går endast 9 procent av pengarna tillbaka till svenska bönder. Det beror på att allt mer mat importeras eller processas.
Ju mer processad en vara är, desto mer av priset för den går till industrin i stället för till bonden. Ju mer mat som importeras, desto mindre lönsamhet för Sveriges bönder, rapporterar LRF i sin årliga undersökning Matkronan.
Svenska djur får mindre antibiotika
Av de djur som får antibiotika i Sverige är 90 procent sjuka. I Europa är siffran motsatt. Endast 10 procent av de djur som behandlas med antibiotika i Europa är sjuka.
I många länder både i och utanför Europa får djur antibiotika för att växa sig större eller som ersättning för hygienåtgärder och god djuromsorg, uppger LRF.
Svenska livsmedel bidrar till mindre antibiotikaförbrukning vilket minskar risken för resistens hos både människor och djur.
Läs också: Oroväckande skillnad på svenskt och importerat griskött
Svenska bär är dagsfärska
De ljusa svenska somrarna med svala nätter bidrar till att bevara sötman i bär som jordgubbar och hallon. På många håll är åtgången så stor att bären är plockade samma dag som du köper dem.
I Sverige skördas dessutom ärtor och frukt efter mognadstester. Därefter läggs skörden i syrefattiga lager som saktar ned mognadsprocessen och behåller krispigheten på till exempel äpplen och päron.
Var tredje köttbit är utländsk
Allt fler svenskar väljer svenskt kött. Trots det är drygt var tredje köttbit importerad, något Land har berättat om i en tidigare artikel.
Det kan vara en generationsfråga. Undersökningen Ungdomsbarometern visar att 68 procent av ungdomar mellan 15 och 24 år tycker att det är helt avgörande eller ganska viktigt att köttet är svenskt.
Svensken slänger årligen 100 kilo mat
Siffror från Naturvårdsverket visar att Sveriges totala matsvinn motsvarar cirka 100 kilo mat per person och år.
När livsmedelskedjan Willys nyligen genomförde en enkätundersökning om matsvinn fann de att mjukt bröd är den vara som flest svenskar slänger. Hela 46 procent av de tillfrågade uppgav att de kastat mjukt bröd den senaste månaden.
Var tredje tillfrågad uppgav att de slängt gurka och banan under samma period. Var fjärde hade kastat clementin, tomater och äpplen.
Svenskar dåligt förberedda för kris
Svenskarna är extremt dåligt förberedda på en kris, vilket Land berättat om i tidigare artikel.
Vid händelse av en kris ska varje enskild individ vara förberedd att klara sig i tre dygn utan stöd från myndigheter och samhällsfunktioner. Om Sverige skulle försättas i krisläge klarar vi bara matförsörjningen i ungefär en vecka, visar mätningar.
Svenskar älskar potatischips
Svenskar äter sex kilo snacks per år varav 40 procent är potatischips. Mellan torsdag och lördag inhandlas 70 procent av alla chipspåsar, skriver Mitt kök.
Chipsmarknaden i Sverige omsätter över en miljard kronor om året och försäljningen ökar inför stora tv-sända evenemang.
Kyckling importeras till Sverige från Thailand
Thailand säljer årligen mängder av förädlat kycklingkött i form av till exempel kycklingspett till Europa. År 2015 uppskattade WWF att Sverige importerade nära 3 000 ton kyckling från Thailand, rapporterade SVT Nyheter.
Världsnaturfonden WWF avråder till import av thailändsk kyckling på grund av den höga antibiotikaanvändningen. Trots det förekommer köttet på många restauranger och i grossisters sortiment, vilket även Expressen har berättat.
Fiskpinnarna reser 4 000 mil
När Land nyligen undersökte hur vanliga fiskpinnar blir till fann vi att de reser motsvarande ett helt varv runt jorden innan de hamnar på tallriken.
Det beror på att fisken fiskas upp i nordöstra Stilla havet, fryses in på trålaren till havs och skickas till Kina för att fileas och paneras. Därefter fraktas den sjövägen till Europa och Sverige, en resa som kan ta 80 dagar.
Läs också: Så långt fraktas fisk innan den kommer till Sverige
Hamburgerkedjorna använder utländskt kött
Max är den enda hamburgerkedjan i Sverige som serverar hundra procent svenskt nötkött, kyckling och bacon. McDonalds har 45 procent kött från Sverige, resten kommer från Tyskland och Holland.
Burger King har inget svenskt kött alls. Det kommer i stället från Italien, Tyskland och Frankrike.
Av Sibyllas kött är 65 procent svenskt. Resten kommer från Finland, Tyskland, Danmark, Holland, Österrike och Irland.
Läs också: Så bra är hamburgerkedjorna på att använda svensk mat