Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 juli 2019

Enormt brödsvinn varje år

8000 ton (!) bröd slängs varje år i Sverige. Dessutom är matjättarna oense om hur hanteringen av överblivet bröd ska se ut. Forskaren Kim Bolton tycker att det finns mycket att göra.

 Kim Bolton häpnar över hur stora mängder bröd som slängs.
Kim Bolton häpnar över hur stora mängder bröd som slängs. FOTO: Borås högskola.

Bröd är den matvara som kastas klart mest i vårt svenska samhälle. Dessutom är det inte heller hushållen som står för det mesta svinnet, utan brödtillverkarna själva. Butiker betalar ofta nämligen bara för det bröd de säljer och allt som blir över går tillbaka till tillverkaren.

En rapport från Högskolan i Borås och SLU visar att 80 000 ton bröd kastas i Sverige varje år. Det innebär 260 000 kastade brödskivor per timma.

– Jag blev förvånad av siffrorna, det var mer än jag trodde. De som jobbar i branschen visste att det var mycket men det fanns inga siffror, säger Kim Bolton, professor på sektionen för resursåtervinning och samhällsbyggnad på Högskolan i Borås, och en av personerna bakom rapporten.

 Bröd är en av varorna som har högst svinn, och det är bagerierna själva som står för svinnet.
Bröd är en av varorna som har högst svinn, och det är bagerierna själva som står för svinnet. FOTO: Istock

Bröd tas tillbaka av bageriet

I dag finns ett system som gör att brödet tas tillbaka av tillverkaren om det inte säljs. Så jobbar bland annat Pågen, som har 40 procent av den svenska marknaden. Man menar att det systemet är bra, så det överblivna brödet kan bli till energi och djurfoder.

Men Fazer, också en stor aktör, har ett annat system tillsammans med Lidl. Där köper butiken in brödet efter behov, och sänker sedan priset när bäst före–datumet närmar sig.

– De är absolut något på spåren, det är ett bra försök, säger Bolton.

Skapar många problem

Han efterlyser branschgemensamma åtgärder för att förändra den nuvarande situationen, som skapar en lång kedja av problem. Det handlar om till exempel vete som skördas, bröd som bakas och sedan transporteras utan att komma ut till konsumenter.

– Det blir en miljöpåverkan utan någon nytta, hävdar forskaren.

Under jobbet med den nya rapporten samarbetade såväl butiker som de största bagerierna och det ser Bolton som positivt och menar att det finns en vilja att få ner det stora svinnet.

Läs också: Så minskar du matsvinnet i ditt hem

Olika livslängd på olika bröd

Något som troligen också påverkar är vilket bröd konsumenterna väljer. Olika bröd har olika livslängd.

– Vi har inte forskat på det, men en gissning är att det påverkar. Bröd som bakas i butikerna har ofta väldigt kort livslängd och det kastas mycket där, säger Bolton.

Nuvarande upplägg där bagerierna bestämmer mängden bröd i butiken gör att också att brödet sticker ut jämfört med annan mat. All annan mat kastas nämligen till största delen av konsumenter, men här är det tillverkare och försäljare som står för svinnet.

– Det bästa vore att få ner svinnet en hel del. Någon ska ju betala för det i slutändan också, och jag antar att det är konsumenten som gör det, säger Bolton.

Läs också: Så får du ut ALLT ur förpackningen – kolla knepen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen