Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 augusti 2019

Ett år efter beskedet – nu kommer Ica-baconet till hyllan

I höst kommer Icas bacon i hyllorna att vara helt och hållet tillverkat i Sverige.

 Icas nya helt svensktillverkade bacon kommer ut i butik i höst.
Icas nya helt svensktillverkade bacon kommer ut i butik i höst. FOTO: Istock/Ica

Redan för ett år sedan avslöjade Land Lantbruk att Ica tar hem tillverkningen av sitt bacon till Sverige efter att det tidigare rökts och packats i Nederländerna.

Läs också: Så svenskt är hamburgerkedjornas kött

Finns i hyllan i höst

Nu i höst kommer det svensktillverkade baconet att finnas ute i butikshyllorna.

”Kunderna efterfrågar svenskt från ax till limpa, och nu kan vi erbjuda detta. Att flytta hem bacontillverkningen till Sverige ger även klimatfördelar. Minskat C02-utsläpp genom kortare transporter och genom att förpackningsmaterialet byts ut till en sockerrörsbaserad plast vilket ger en besparing av plast på 21 ton per år”, säger Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige i ett pressmeddelande.

Investerat för ökad kapacitet

Det är, som tidigare meddelats, Charkuterifabriken i Halmstad som ska stå för tillvekningen.

Där produceras redan runt 130-140 ton charkprodukter i veckan för Icas räkning. Nu ska man alltså lägga på 80 ton bacon per vecka och för att klara detta har företaget investerat omkring 75 miljoner kronor för att öka kapaciteten.

– Det är oerhört glädjande att vi kunde ro hem den affären till vårt bolag, sa Kent Svensson, VD för Charkuterifabriken Sverige AB i en intervju i Land Lantbruk förra året.

Samma slakterier

Köttråvaran kommer till Charkuterifabriken Sverige i enheter om 400 kilo från samma slakterier som tidigare i Borås, Kalmar och Ugglarps i Skåne.

Läs också: Efter halloumilarmet – matjättarna börjar sälja svensk grillost

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen