Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 februari 2019

Expert om mjölkkriget: ”Ställ inte komjölk och havremjölk mot varandra”

Vanlig mjölk eller havredryck? En ny rapport reder ut vilken sort som är det nyttigaste och miljövänligaste valet.

 Komjölken har fått konkurrens av vegetabiliska uppstickare.
Komjölken har fått konkurrens av vegetabiliska uppstickare. FOTO: istock

På senare år har vår vanliga komjölk fått konkurrens i mejerihyllan. Havredryck, sojadryck och mandeldryck är framgångrika uppstickare och nya utmanare som gräsbetesdryck och mjölkdryck baserad på hampa är på gång.

Ny svensk rapport

Men frågan är om det är den traditionella komjölken eller de växtbaserade nykomlingarna som vinner kampen när det gäller näring och hållbarhet.

Det är detta en ny, svensk rapport försöker svara på. På uppdrag av projekt Matlust* har jordbruksexperten Gunnar Rundgren skrivit ”Mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter – miljö, klimat och hälsa”.

Inget entydigt svar

Men vilken dryck som är den bästa är varken enkelt eller entydigt att svara på, menar Gunnar Rundgren.

Enligt rapporten finns det nämligen en mängd parametrar att beakta. Dessutom är det svårt att isolera en produkt från sitt sammanhang. Vi äter ju inte bara en sak, vi äter en kost bestående av en massa olika livsmedel.

Läs också: Svenskt eller importerat kött på tallriken? Här är skillnaderna du behöver känna till

Flera gårdar

På samma sätt producerar en gård inte en isolerad produkt. Oftast ingår flera gårdars produkter i produktionskedjan och efter förädling i flera led blir det slutligen en färdig produkt som du kan köpa i livsmedelsbutiken.

Bättre kvalitet på proteinet

Rapporten konstaterar vidare att man kan producera betydligt mer havredryck per hektar åkermark än man kan producera mjölk. Men när det gäller protein så är havredryck inte mer arealeffektiv än vanlig mjölk. Och när det kommer till kvaliteten på proteinet och möjlighet att producera ekologisk så är den vanliga komjölken vinnaren. Dessutom blir det ofta kött av mjölkorna, vilket är miljösmart.

Klokt att kombinera

Detta visar att svaret på frågan om vilken mjölk eller dryck som är bäst inte är så lätt att svara på. Men Gunnar Rundgren skriver i rapporten att det inte finns något skäl att ställa havredryck och komjölk mot varandra. Jordbruket såväl som hälsan och miljön blir enligt honom vinnare om vi kombinerar vegetabiliska och animaliska alternativ på ett klokt sätt.

Innehåller mest vatten

När det gäller hälsan så säger kostekonomen Anna Sjögren till Livsmedel i fokus att komjölk och havredryck inte är jämförbara när det kommer till näringsinnehåll. De är bra på olika sätt. Men de växtbaserade dryckerna är ju bra för den vill ha ett vegetariskt alternativ, menar hon.

Kriget i mejeridisken

Rapporten konstaterar att ”kriget i mejeridisken” inte i första hand en är en fråga om vilken mjölk eller dryck som är bäst eller sämst. Det handlar mer om värderingar och kommersiella intressen.

Så här lyder slutklämmen i rapporten: ”Just som måltidsdryck behöver vi inte dricka vare sig mjölk eller vegetabiliska ersättningsprodukter, kranvatten är det klart bästa alternativet ur miljösynpunkt.”

* Matlust är ett EU-projekt vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedels­näringen i Stockholmsregionen.

Läs också: Därför ska du välja vispgrädde om du vill ha grädde

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen