Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 juli 2018

Expertens tips: Så kokar du sylt utan syntetisk citronsyra

Visst går det bra att koka egen sylt – utan konstgjord citronsyra. Här är ett enkelt recept!

 Många vill undvika syntetisk citronsyra, även kallad E330.
Många vill undvika syntetisk citronsyra, även kallad E330. FOTO: Istock

Syntetisk citronsyra, även kallad E330, är en tillsats som många vill undvika.

Men vilka alternativa konserveringsmetoder finns för att motverka att sylten börja mögla?

Vi ställde frågan till Monika Naess, syltföretagare och ordförande i Svenska Syltningssällskapet som verkar för ett äkta mathantverk med så få tillsatser som möjligt.

– Jag tillverkar 25 000 burkar sylt per åt och använder aldrig citronsyra, säger hon.

Mycket socker tillsammans med pastörisering av burkarna fungerar lika bra, precis som det gjorde förr i tiden.

Så här kokar du sylt utan citronsyra

1. Låt bären mjukna

Lägg ett kilo hallon eller andra bär i en skål, rör ned 800 gram socker plus en halv dl pressad citronsaft. Låt stå under natten så att bären blir saftiga och inget vatten behöver tillsättas.

2. Pastörisera burkar och lock

Sätt på ugnen till 80 grader och lägg väl rendiskade glasburkar på en plåt i 20 minuter. Locken kokas, använd hela lock som är lufttäta, helst nya lock.

3. Koka sylten

Koka upp bär, socker och citronsaft och låt det först koka ganska kraftigt, då försvinner överflödig vätska snabbare. När sylten börjat tjockna så sänker du värmen tills den är lagom i konsistensen.

4. Fyll burkarna rätt

När sylten är klar – fyll burkarna så mycket det går, det ska vara lite luft som möjligt för att undvika mögel.

5. Efterpastörisera sylten

Som extra säkerhetsåtgärd, värm de förslutna syltburkarna i ugnen i 20 minuter på 80 grader.

Läs också: Läskande god fläderblomssaft – utan citronsyra!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen