Fakta och tips om ägg
Visst älskar vi äggen? Smartaste råvaran, godaste ingrediensen och nyttigt på alla sätt. Dessutom så användbart! Här är några av alla de saker som gör att vi älskar ägg.
En riktig nyttighet
Ägg är som ett naturligt multivitaminpiller. En av våra mest näringstäta råvaror. Här finns alla vitaminer vi behöver bortsett från C-vitamin. Dessutom fullt av viktiga mineraler och rejält med protein.
In i frysen med äggen
Visst kan man frysa ägg, men inte med skalet på eftersom innehållet expanderar. Vispa ihop och räkna med att ½ dl motsvarar 1 ägg. Vitor går bra att frysa för sig, liksom gulor som ska vispas sönder innan de läggs i frysen.
Doften avgör
Bäst före-datum är ett relativt begrepp. För ägg är det baserat på förvaring i rumstemperatur. Den som har äggen i kyl kan plussa på flera veckor. Använd näsan för att avgöra om ägget är okej.
Färskt är svårskalat
Svårskalat? Det betyder bara att äggen är riktigt färska. Kan vara bra vetskap för den som ska servera större mängder ägghalvor på en buffé. Bäst att gardera och handla i god tid.
Do the egg trick!
Är ägget kokat eller rått? Lägg det på en plan yta och prova genom att snurra det. Är det trögstartat och långsamt är det rått och sätter det fart är det kokt.
Läs också: Lyckas med ägg – koktiderna som gäller
Hönans ras avgör färgen
Vita, bruna och gröna ägg, vad är skillnaden? Äggets färg har med hönans ras att göra, och det är bara skalets färg som skiljer. Äggens innehåll är alltid detsamma.
Våren värper
Ägg är en vårprimör som vi njuter av året om. Höns som inte får något extraljus tar en värppaus under årets mörkaste period. Värpsignalen ljuder när dagen bjuder på tio timmars naturligt ljus.
Smart konstruktion
Ett rått ägg är tryckstarkt, men sticksvagt. En genial konstruktion som gör att hönan aldrig kan ligga sönder ägget, medan kycklingen lätt hackar sig ut. Gör ett försök att krama sönder ett ägg i handen.
Äggen kan allt – nästan!
Ägg är råvarornas förvandlingskonstnär. Den tar huvudrollen i vitt skilda rätter som pannkakor, omelett, sockerkaka, pasta, sufflé, maräng, äggtoddy, äggstanning, majonnäs och bearnaisesås. Ägg binder, koagulerar och lyfter. Dessutom är de är en rätt i sig själva. Ett kokt ägg räcker långt.
Löser svinnet
Omelett kan vara lösningen på dina svinnproblem. Det mesta passar i omeletten: en ostskank, gårdagens potatisrest, en slatt tomatsås, den skrumpna moroten eller en klick tjock yoghurt. Allt får en plats och ingenting behöver gå förlorat.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.