Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 6 april 2018

Fjällbagaren från Frankrike som tar skidorna till jobbet

Grövelsjön

Bakugnen får knappt plats och här finns varken vatten eller avlopp. Ändå älskar fransosen Maxime Bouju Kindlund sitt lilla bageri i fjällen. Och kunderna – ja, de älskar hans bröd.

 Det är bara några hundra meter från det röda hus där han bor med sin fru till det lilla bageriet i en gammal smedja i Grövelsjön.
Det är bara några hundra meter från det röda hus där han bor med sin fru till det lilla bageriet i en gammal smedja i Grövelsjön. FOTO: Stephane Lombard

Bagaren och företagaren Maxime Bouju Kindlunds arbetsdag börjar vanligtvis klockan sex på morgonen. Då har han ätit frukost, rastat de två hundarna och tagit skotern, skidorna eller cykeln några hundra meter till det lilla bageriet.

Knappt plats för ugnen

Lokalen är 16 kvadratmeter stor och det var på millimetern att ugnen gick in när den levererades.

Uppvuxen i Grenoble

 Allt i bageriet är välplanerat och välorganiserat. Det gäller både små degskrapor och stora mjölsäckar.
Allt i bageriet är välplanerat och välorganiserat. Det gäller både små degskrapor och stora mjölsäckar. FOTO: Stephane Lombard

Fjällbageriet i Grövelsjön invigdes hösten 2017, men Maxime har alltid bakat.

– Redan som femåring bakade jag surdegsbröd med min morfar i vedugnen hemma i byn utanför Grenoble i franska alperna, säger Maxime.

28-årige Maxime är uppvuxen både i Sverige och i Frankrike. Hösten 2015 började han Eldrimners* och Torstas yrkeshögskoleutbildning i Ås för att bli bagare.

Läs också: Koreansk kimchi med svenska råvaror gör succé

Ständigt nya idéer

Under utbildningen gjorde han praktik både på bagerier i Frankrike och i Sverige och han tog alltid med sig nya idéer och förslag på förbättringar hem.

Det kunde handla om att borra hål i degskrapor för att få bättre grepp eller förslag på ett annat sätt att rundriva bröden.

Allt rullar på hjul

Det där engagemanget går igen även när Maxime visar runt i sitt bageri. Dator och skrivare står i en smal garderob som också fungerar som klädskåp.

– Allt går på hjul i mitt bageri, förklarar Maxime också. På så sätt blir det både lätt att städa och att möblera om.

Rensat på en timme

Eter att ha avslutat utbildningen på Eldrimner flyttade Maxime till Grövelsjön med sin fru Lotta. Hon kommer ursprungligen därifrån och Maxime jobbade med forsränning i grannorten Idre.

Grövelsjön har ungefär 100 bofasta invånare, men både under sommar- och vintersäsong kommer många turister och påskmarknaden i Grövelsjön 2017 blev det egentliga startskottet för Fjällbageriet.

– Jag bakade 20 bröd hemma i köket och tog med till marknaden. På en timme var det rensat, säger Maxime och ler.

Farfar kom från Frankrike

 Grövelsjön i norra Dalarna lär vara en av de snösäkraste platserna i Sverige. Det passar Maximes intresse för skidåkning och snökite som hand i handske.
Grövelsjön i norra Dalarna lär vara en av de snösäkraste platserna i Sverige. Det passar Maximes intresse för skidåkning och snökite som hand i handske. FOTO: Stephane Lombard

Den lyckade marknadsförsäljningen gjorde att planerna på bageribygge satte i gång på riktigt.

Maximes svärfar lät honom bygga om den gamla smedjan till bageri. Länsstyrelsen i Dalarna stöttade med så kallat mikrostöd till vissa investeringar.

I början av september 2017 stod bageriet klart och det blev invigning.

– Det kom 100 personer till invigningen.

En väldigt speciell gäst på invigningen var Maximes morfar, som kommit från Frankrike för att vara med.

– Han var såklart väldigt stolt och vi bakade lite tillsammans, berättar Maxime.

Läs också: Rid i Jorm och ät gudagott

55 bröd om dagen

Fortfarande är frun Lottas lön från skolan i Idre viktig, men Fjällbageriet växer långsamt och Maxime har noggranna kalkyler över hur mycket han behöver sälja för att kunna ta ut lön. Det skulle funka om han sålde 55 bröd per dag.

– Grövelsjön har stor potential och jag märker att många turister kommer tillbaka igen till våra vackra fjäll, säger han.

Solrosbrödet vann guld

Två månader efter bageriinvigningen hölls SM i Mathantverk. Maxime ställde upp med sitt solros- och linfröbröd och det tog guld i klassen för smaksatta bröd.

Maximes guldmedalj hänger i brödhyllan av trä.

– SM-vinsten har blivit ett bra sätt att sälja. Många kunder som inte kan bestämma sig väljer då SM-brödet.

Läs också: Gubbölegården: Här kan kunderna handla direkt av bonden

Här för att göra nytta

För att ytterligare bidra till att Grövelsjön ska vara ett levande samhälle för både bofasta och turister har Maxime tagit på sig uppdraget att ingå i fjällräddningen.

– Jag vill kunna bidra med min kunskap säger han. Jag är med för att kunna göra nytta.

Maxime är nämligen även utbildad fjälledare. Han läste den 2-åriga utbildningen i Åre och fick förutom fjällkunskapen med sig turismvetenskap och miljövetenskap.

Saknar rinnande vatten

Nästa större investering i det lilla bageriet lär bli att dra in vatten och avlopp. Just nu är Fjällbageriet ett bageri utan vatten.

– Det går bra, men det krävs noggrann planering, men visst vore det lyxigt med rinnande vatten och avlopp, säger Maxime.

På ännu längre sikt planerar Maxime att kanske starta café, restaurang och varför inte ett mikrobryggeri.

Känslan av frihet

 Maxime levererar till turistföretag och caféer och hotell. I farstun lägger han upp påsar, bröd, bullar, müsli och kakor. Där får kunderna själva ta sina varor och betala kontant eller med Swish.
Maxime levererar till turistföretag och caféer och hotell. I farstun lägger han upp påsar, bröd, bullar, müsli och kakor. Där får kunderna själva ta sina varor och betala kontant eller med Swish. FOTO: Stephane Lombard

Maxime utnyttjar att han bor så nära fjällen och har ett jobb som ger stora möjligheter till en aktiv fritid. De vinterdagar då det blåser på rätt sätt utnyttjar Maxime till snowkite. Han åker alltså skidor efter en stor drake på fjället.

– Känslan av frihet när vinden tar mig dit den blåser är fantastisk!

Läs också: Skärvångens bymejeri gör tusenårig getost

Eldrimner stöttar mathantverkare

Denna artikel är ett samarbete med Eldrimner i Jämtland. Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Eldrimner förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. De stöttar företagare med kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra.

Läs också: De bakar hantverksmässigt bröd på kulturspannmål

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen