Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 3 september 2019

Fjällbrynts messmör görs med vassle från Estland

Snart kommer inget vassle i det klassiska messmöret att vara svenskt.

När Norrmejerier inte klarar att leverera vasslepulver till Fjällbrynt kommer det i stället att importeras från Estland, rapporterar ATL.

 Vasslepulvret i messmör är numera importerat från Estland.
Vasslepulvret i messmör är numera importerat från Estland. FOTO: Fjällbrynt

I våras kom nyheten att Fjällbrynt flyttade sin produktion av messmör från fabriken i Östersund till Haninge, söder om Stockholm. Det blev stor uppståndelse kring att tillverkningen som funnits i Jämtland sedan 1939 lade ner. Till en början kunde inte heller produktionen leverera tillräcklig mängd messmör och det kunde märkas en viss förändring av kvaliteten på produkten.

Läs också: Messmörstillverkningen läggs ner i Jämtland!

”Högst motvilligt”

Nu rapporterar ATL (Lantbrukets Affärstidning) att sedan början av sommaren har vasslepulvret i messmöret börjat importeras från Estland.

– Vi har tvingats till det högst motvilligt, säger Andreas Millbourn, VD på Foodmark (där varumärket Fjällbrynt ingår), till ATL.

Vissa produkter innehåller fortfarande svenskt vasslepulver, men i sinom tid ska all vassle i Fjällbrynt messmör importeras från det estniska mejeriet Epiim.

– Det är tyvärr så att vi inte längre kan få tag på vassle från Sverige, säger Andreas Millbourn.

Läs också: 7 importerade varor som kräver alarmerande mängder vatten

Produktionsproblem hos Norrmejerier

Millbourn hoppas att de i framtiden kommer att kunna återgå till svenska råvaror. I ett mejl till ATL bekräftar Anders Fredriksson, VD på Norrmejerier, att mejeriet inte längre kan leverera vassle till Foodmark och Fjällbrynt:

”Vi har haft produktionsproblem med vår pulveranläggning i drygt ett år och tvingades fatta beslutade att stänga den i maj i år. Anläggningen är byggd i slutet av 70-talet och det finns ingen ekonomi i att renovera upp den till användbart skick. Vi ser över andra alternativa avsättningar för vår vassle.”

Läs också: Så gör du eget messmör

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen