Fjällkrogen Skoogs i Funäsdalen - lokal mat i mästarklass
Med ambitionen att servera svenska råvaror som odlats så nära Funäsdalen som möjligt har familjen Bertilsson lyckats göra svensk mat till ett besöksmål.
Nyligen utsågs restaurangen till ”Årets värt en resa” av prestigefyllda White Guide.
– Det är klart att man blir stolt, säger Emil Bertilsson.
Det är verkligen inte ofta man besöker en så genuin krog som Skoogs i Funäsdalen. Här är allt genomtänkt in i minsta detalj. Idéerna kommer inte från en PR-byrå, utan av familjen själv.
De drivs av en vilja att förädla naturens råvaror och främja det småskaliga, kärleksfulla och hållbara sättet att laga mat och samtidigt vara en del av naturens kretslopp.
Ambitionen stannar inte bara på tallriken. Den genomsyrar valet av möbler, porslin, vin och de egna odlingarna vars grödor serveras i restaurangen.
Läs också: Genuina gårdsbutiker län för län
Gör eget gödsel på matavfall
Möjligen är det galet att odla grönsaker i fjällvärlden – förra året var en katastrof. För att kunna producera riktigt bra mat i ett kretslopp vill Emil Bertilsson använda matavfallet som gödsel i sina egna odlingar.
Bortsett från bladgrönsaker och örter odlar Emil rotfrukter och kål för att kunna dra in jordens smaker på tallriken.
Skörden är visserligen liten och de egna odlingarna räcker sällan till något annat än små smakportioner. I kombination med fantastiska grönsaker från Mora och Ås trädgård blir cirkeln sluten.
Som att äta hemma hos
– I min värld är jordmånen oerhört viktig för att få fram smakrika råvaror. Precis som med vin utvecklas grödorna olika beroende på vilken i typ av jord som de växer. Tack vare avsaknaden av transporter får svenska rotfrukter en helt annan smak än importerade råvaror som åkt lastbil från södra Europa, säger Emil Bertilsson.
Att äta middag på Skoogs i Funäsdalen är som att kliva in i familjen Bertilssons kök och slå sig ner vid middagsbordet. Var annars blir man serverad Brorsans chark, ostar från Erika i Särvsjön, Rättviksärtor, egenplockad lingon och vildsvin som kusin Daniel skjutit?
– Det är viktigt för oss att servera bra råvaror och samtidigt berätta var maten kommer ifrån. Ursprung och smak hör nämligen ihop, säger Emil Bertilsson.
Läs också: 13 krogar på landet som är värda en omväg
FAKTA: Emil Bertilsson
Driver Skoogs Krog och Logi, Gamla Veras och Berggatan 8 tillsammans med mamma, pappa och två syskon.
Totalt arbetar 12 personer i verksamheten i säsong, varav fyra är årsanställda utanför familjen.
Funäsfjällen består av knappt tio byar och omkring 170 företag som skapar unika förutsättningar gemensamt.
Totalt innebär besöksnäringen 950 000 gästnätter om året, varav en tredjedel kommer under sommaren.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.