Fler väljer svensk mat
Sju av tio svenskar väljer helst svenskproducerad mat i affären. Efterfrågan på närproducerat blir dessutom allt större, visar en färsk Sifo-undersökning som Ica och LRF har gjort.
72 procent väljer helst svenskproducerat framför livsmedel som de tror är producerade i ett annat land, visar Ica och LRF:s undersökning som Land Lantbruk rapporterar om. Jämfört med en liknande undersökning 2014 är detta är ökning med sex procentenheter. Anledningen är främst att man vill ”värna om svenskt lantbruk”.
Dessutom väljer en majoritet av de svarande konsumenterna närodlat i så hög utsträckning som möjligt och äter mer grönsaker och gröna proteiner.
Läs också: Så svenskt är hamburgerkedjornas kött
Många mervärden att välja svenskt
Resultaten tyder på att Sveriges bönder ligger långt fram i hållbarhetsarbetet, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, till Land Lantbruk.
– Att välja svenskt innebär många mervärden, som god djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och bra miljöhänsyn. Allt detta medför också högre kostnader för bönderna. Att fler köper svenskt är viktigt för att vi ska kunna utveckla livsmedelsproduktionen i Sverige. Det ökande intresset för svenska livsmedel leder också till bättre ekonomiska förutsättningar för Sveriges livsmedelsproducenter, säger han.
Undersökningen genomfördes till följd av det samarbete som Ica och LRF inledde 2014, där målet har varit att öka kunskapen om svensk mat, främja den svenska landsbygdens tillväxt och öka utbudet av svenska varor i butik.
Läs också: Så vet du att jordgubbarna är svenska
Fakta från undersökningen
• Sex av tio uppger att de är beredda att betala mer för svenska livsmedel, motsvarande siffra år 2014 var 56 procent.
Av vilka orsaker väljer du mat av svenskt ursprung?
1. ”Värnar om svenskt lantbruk”
2. ”Korta transporter”
3. ”Bättre djurhållning”
Vilka produkter tycker du symboliserar svensk smak bäst?
1. Lingonsylt
2. Potatis
3. Knäckebröd
4. Hjortron
5. Dill och jordgubbar
Vilka råvaror skulle du vilja välja svenskodlat av, om det var mer tillgängligt?
1. Tomat
2. Broccoli
3. Kål
4. Sötpotatis
4. Havre och bönor
Källa: Land Lantbruk
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.