Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 september

Fördelar med gjutjärnspanna

Gjutjärnspannan är en älskad favorit som kan och bör gå i arv eftersom den bara blir bättre med åren. Här är 9 anledningar till att vi uppskattar gjutjärn så mycket!

 Gjutjärnspannan har varit med sedan mormors tid och är en given favorit i köket av flera anledningar.
Gjutjärnspannan har varit med sedan mormors tid och är en given favorit i köket av flera anledningar. FOTO: Istock

1. Gjutjärn tål höga temperaturer

Gjutjärnspannan leder värme bra och tål höga temperaturer. Det tar förvisso lite längre tid, men när pannan väl har hettats upp behåller den värmen längre än teflon och rostfritt. En uppvärmd gjutjärnspanna kyls heller inte ned av att du lägger kalla råvaror i den.

2. Gjutjärnspanna över öppen eld

Stekpannan eller grytan i gjutjärn kan användas på keramisk spis och induktionshäll, gasspis, elspis och över öppen eld. Det är alltså ett perfekt köksredskap att ta med sig ut på helgutflykten när det vankas matlagning över lägereld! Se receptet nedan för inspiration.

Recept: Biff- och potatispanna med svamp över öppen eld

3. Baka bröd i gjutjärnspanna

Det går utmärkt att baka bröd i en gjutjärnspanna. Smörj in den med lite olja och lägg ned degen i grytan. Täck över med lock och grädda som vanligt i ugnen. Resultatet blir ett bröd med en frasig yta som är svår att motstå.

Recept: Kalljäst grytbröd med ost och bacon

4. Gjutjärn tål ugn

Det är bekvämt och enkelt att ugnssteka mat till både vardag och fest. Eftersom gjutjärn tål så väl höga temperaturer som ugnsvärme går det fin-fint att tillaga söndagssteken i den. Eller varför inte gratinera en falukorv!

5. Rejäl och rustik gjutjärn

Det är något visst med en väl använd gjutjärnspanna. Den ser härligt rustik och gedigen ut. Passar dessutom så fint in i ett lantkök. Om du har lagat en mustig gryträtt, ställ gärna den mitt på bordet så att familj och vänner kan servera sig själva med en fin träslev.

6. Gjutjärnspanna hållbarhet

Gjutjärnspannor har använts sedan mormors tid. Om du skulle ha turen att ha ärvt en, vårda den ömt! Rätt ompysslad håller gjutjärnspannan livet ut – och kan gå i arv om och om igen. Vilken fin tanke, va?

En annan klar fördel med gjutjärnspannor är att till skillnad från teflonpannor blir de inte repiga.

Läs också: Rengöring av gjutjärnspanna – så gör du

7. Giftfritt gjutjärn

Gjutjärn är ett naturmaterial helt utan kemikalier. Ett välkommet faktum för den som vill leva giftfritt!

8. Fin stekyta med gjutjärn

En gjutjärnspanna som hettats upp ordentligt ger snabbt en hård och fin stekyta på till exempel kött och tonfisk, eller skivade grönsaker.

 Stek skivad blomkål i en rejäl klick smör i gjutjärnspannan – så gott!
Stek skivad blomkål i en rejäl klick smör i gjutjärnspannan – så gott! FOTO: Istock

9. Gjutjärn som järntillskott

Syrliga rätter så som tomat- eller vinsåser får gjutjärnet att lösas upp och berika maten med ett ofarligt – och nyttigt! – järntillskott.

Nackdelar med gjutjärn

  • Ofta är grytan väldigt tung vilket blir otympligt vid matlagning som kräver att råvaror ska slungas.
  • Grytan måste pysslas om genom att diskas i hett vatten utan diskmedel och sedan gärna oljas in.
  • Ska det gå fort är gjutjärn inte optimalt då det tar tid att värma upp, speciellt på induktionshällar.
  • Kan rosta om den står i blöt. Ska därför heller inte användas för förvaring av mat.
  • Syrliga rätter med tomat och vin kan bli missfärgade vilket är ofarligt men ser oaptitligt ut.

Källa: Allt om mat, Morotsliv

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen