Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 december 2018

Forskaren: Så tjocka ska skinkskivorna vara

Inte för tjock och inte för tunn. Skinkskivorna ska skäras i precisa millimeter, enligt experten.

 Måltidsforskaren Rickard Tellström har räknat ut den perfekta tjockleken på julskinkans skivor.
Måltidsforskaren Rickard Tellström har räknat ut den perfekta tjockleken på julskinkans skivor. FOTO: Istock

Skinkskivornas tjocklek är en fråga som kan dela julfirarna. Rickard Tellström, docent i måltidskunskap, menar att skinkan ska skäras i tjocka skivor.

– Det ska vara tjocka härliga skivor med fettet kvar, säger han till P4 Dalarna.

Han har även synpunkter på att det bör vara ”väldigt sparsamt med senap”.

Läs också: Griljerad skinka – godaste receptet

Skivad julskinka på vörtbröd

P4 Dalarna har pratat med lyssnare som svarar att de brukar skära skinkan i 4-5 millimeter tjocka skivor som de lägger på smörade skivor vörtbröd.

På sociala medier svarar ytterligare en lyssnare att det ska vara ”en tjock skiva så klart” och ”absolut inte lövtunn för då smakar det ingenting”. Samtidigt svarar andra att det ska vara tunna skivor och absolut ingen svål.

Standardstorlek på skinkskivor

Rickard Tellström menar att ett vanligt resonemang tycks vara att skivornas tjocklek ska anpassas efter vilken typ av bröd de ska läggas på.

– Ju hårdare och grövre bröd man äter desto tjockare blir skivan skinka, säger Rickard Tellström.

Om vörtbrödet är 1,5 cm tjockt ska skinkskivan vara något mindre hälften så tjock, tycker han.

Tycker du att 7,5 millimeter är ett bra snitt att hålla sig till?

– Kanske någon decimal till, 7,543 millimeter skulle jag föreslå, svarar Tellström.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen