Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 juni 2018

Förslaget: Tvång på ursprungsmärkning av kött på restaurang

Regeringen vill tvinga restauranger att redovisa ursprungsland för sitt kött. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är besviken på att branschen inte löst frågan frivilligt.

 Restauranggästernas krav på ursprungsmärkning har ökat. Nu vill regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i spetsen ha nya regler även för restauranger.
Restauranggästernas krav på ursprungsmärkning har ökat. Nu vill regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i spetsen ha nya regler även för restauranger. FOTO: Istock & Camilla Olsson

Allt fler vill veta ursprunget på det kött de äter på restauranger. För två år sedan uppmanade Sven-Erik Bucht (S) branschen att ta tag i frågan, men han är inte nöjd med det resultat som blivit av det.

– Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger Bucht till Dagens Nyheter.

Läs också: Var kommer maten i från – blogginlägget som fick nätet att koka

Uppdrag från regeringen

Redan för två år sedan förvarnade Bucht tillsammans med konsumentminister Per Bolund (MP) om att regeringen skulle agera om inte frågan löstes på frivillig väg.

Livsmedelsverket och Konsumentverket har fått i uppdrag av regeringen att jobba vidare med frågan. Ett förslag för den svenska marknaden behöver bland annat godkännas av EU-kommissionen för att kunna bli verklighet.

I dag är allt kött som säljs i butik märkt med ursprungsland, men liknande bestämmelser saknas alltså för restauranger och storkök.

Läs också: Fler väljer svenskt kött

Tidsram saknas

Allmänhetens krav på ursprungsmärkning har blivit större på senare år och en undersökning av den europeiska konsumentorganisationen BEUC för några år sedan visade att 83 procent av européerna vill veta var köttet de äter kommer ifrån.

Det finns än så länge inga tidsramar för när en förändring av reglerna kan bli verklighet.

Läs också: Därför ska du sluta äta importerat kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen