Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 augusti 2018

Fortfarande ovanligt med svensk kyckling i skolan

Trots att allt fler kommuner köper in svensk mat är det fortfarande vanligt med kyckling från länder som Thailand och Brasilien i skolorna. Bara 35 procent av tillfrågade kommuner serverar helsvensk fågel.

 Bara 35 procent av tillfrågade kommuner serverar sina skolelever enbart svensk kyckling.
Bara 35 procent av tillfrågade kommuner serverar sina skolelever enbart svensk kyckling. FOTO: IBL

Nu är skolan i gång för alla elever, och viktigt för att orka med undervisningen är förstås att äta skollunch. Men trots att 8 av 10 svenskar vill ha mat från svenska bönder i skolan, samt att allt fler kommuner vill upphandla mer svenskt, visar en studie (obs: extern länk) från branschorganisationen Svensk Fågel att endast 35 procent av de tillfrågade kommunerna serverar 100 procent svensk kyckling och kalkon.

Stora skillnader

Varje skoldag serveras runt 1,3 miljoner portioner skolmat i svenska förskolor, grundskolor och gymnasier. Undersökningen som gjordes förra sommaren hos 40 slumpvis valda kommuner (där svar inkommit från 36) visar stora skillnader när det gäller varifrån kycklingen och kalkonen kommer.

Läs också: Regeringen ställer krav på kommunernas köttinköp

Kommuner som Vingåker och Kungsbacka ligger i framkant med 100 procent, medan det är lägre andel svenskt ursprung på andra håll. I Upplands Väsby är exempelvis mer än hälften av kycklingen importerad. Vanliga importländer som tillfrågade kommuner nämnt att kycklingen kommer från var Danmark, Lettland, Tyskland, Brasilien och Thailand.

Ingen självklarhet med svensk kyckling

”Vi kan konstatera att det fortfarande inte är en självklarhet att servera svensk kyckling till våra barn och ungdomar. I många skolor serveras fortfarande kyckling och kalkon från länder där kraven på djurskydd, antibiotikaanvändning och arbetsförhållanden är betydligt lägre än de vi har här hemma i Sverige”, säger Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Läs också: Så vill partierna stötta den svenska maten

Ställ frågor om ursprunget

Organisationens råd är att barn, ungdomar och deras föräldrar ska fråga om ursprung och kvalitet samt ställa krav på sin hemkommun. Till exempel skulle ursprunget till dagens lunch kunna skrivas ut på menyn för att göra elever och personal medvetna om varifrån maten kommer.

Värt att notera är att samma upphandlingar ofta gäller hela kommunens verksamhet, vilket gör att svaren i undersökningen till stor del även täcker in annan sådan verksamhet, till exempel äldreboenden.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen