Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 februari

Framtidens fisk föds upp på svenska gårdar

Fiskuppfödning på svenska gårdar, kan det vara något? Svaret är ja. Förra året sålde det svenska företaget Gårdsfisk 200 ton fisk och all fisk är uppfödd på svenska lantgårdar. Den svenska gårdsfisken håller på att bli stor.

 Fiskuppfödare. Johan Ljungquist på Gårdsfisk har bra fart på verksamheten.
Fiskuppfödare. Johan Ljungquist på Gårdsfisk har bra fart på verksamheten. FOTO: Stefan Lindblom

Fiskuppfödning på svenska gårdar, kan det vara något? Svaret är ja. Förra året sålde det svenska företaget Gårdsfisk 200 ton fisk och all fisk är uppfödd på svenska lantgårdar. Den svenska gårdsfisken håller på att bli stor.

Visionerna var stora när Johan Ljungquist och Mikael Olenmark startade sitt företag för dryga 10 år sedan. De skulle sätta igång med en helt ny uppfödning och de skulle göra det med hjälp av svenska bönder. De håller kvar vid visionen och det går bättre och bättre för fiskuppfödningen.

– För något år sedan sålde vi 200 ton fisk och vi är nu 32 anställda, berättar Johan Ljungquist när Land får tag på honom mitt i arbetet med fiskuppfödningen. När vi träffade er på Land senast så var vi 7 anställda så vi rör oss i rätt riktning, berättar han.

 Grundarna och entrepenörerna Johan Ljungquist och Mikael Olenmark
Grundarna och entrepenörerna Johan Ljungquist och Mikael Olenmark FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Läs också: Lasagne på clarias

Växande verksamhet

För så är det, 2020 var vi på Land på besök hos Gårdsfisk och berättade om deras verksamhet. Då hade företaget precis tecknat kontrakt med sin första externa gård som skulle föda upp fisk och de andades optimism på alla sätt. Nu, nästan tre år senare, är optimismen ännu större.

– Det känns som om vi sprungit ett antal maratonlopp de senaste åren och dessutom lopp av helt olika karaktär. Det har handlat om regelverk, om certifieringar, om att hitta rätt kompetens och finansiering men det känns som om vi har kommit ett steg vidare hela tiden.

Fisk föds upp på gårdar

Men varför är fiskodling på land en smått revolutionerande idé? Jo, ambitionen är att kunna producera hållbar fisk i stor skala i ett helt integrerat lantbruk. Eller kanske vattenbruk är ett bättre ord? Konsekvenserna för miljön är minimala eftersom gödseln från fiskarna tas till vara och återanvänds på jordbruksmarkerna och samtidigt undviker man överfiske och övergödning.

– Vi använder inga hormoner och inga kemikalier eller antibiotika. Sen har vi kryddat med fiskar som är väldigt goda matfiskar men som också växer fort vilket gör att det går åt mindre energi, berättar Ljungquist.

Bra och lättlagade matfiskar

Fiskarna som Gårdsfisk föder upp är riktigt bra matfiskar. Den ena, clarias eller afrikansk ålmal, är fet och fast i köttet och påminner om marulk. Den passar att röka och servera som kotlett. De andra två, rödstrimma och svart rödstrimma, har magert kött som mer liknar torsk eller abborre och passar att helgrilla.

Och fiskarna finns i många varianter. I butiken hittar du filéer av rödstrimma eller ryggbitar av gårdsclarias och det finns också varmrökt clarias. Dessutom finns det fiskfärs och förra året kom fiskköttbullar som kan användas precis som vanliga köttbullar.

– Våra fiskköttbullar är världens godaste, det vågar jag faktiskt påstå. De gör vi tillsammans med HKScan och är märkta med Från Sverige, Äkta Vara och klimatcertifierad av Svensk Sigill, säger Johan Ljungquist.

Vill gå om Norge

– Min dröm är att 2 000 lantbrukare ägnar sig åt fiskuppfödning här i Sverige i framtiden. Det är nämligen så många som krävs för att vi ska kunna producera lika mycket uppfödd fisk som Norge, säger Johan Ljungquist.

En stark vision, helt klart. Men de är på rätt väg, de skånska fiskuppfödarna som ser till att fiskmarknaden i Sverige håller på att förändras rejält.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen