Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 april 2016

Framtidsmaten du kommer att stoppa i dig: Kryp, plåster och ljud som smakar gott

Mmmm, matdags! I framtiden kan vi kanske bjuda på krypmjöl, plåster med näring och blodig veggobiff. Äckligt? Då kan kocken spela musik som får geggan att smaka bättre.

1. Mat som kryper

Insect on a fork in a restaurant

Även om många i världen äter insekter så har vi inte hunnit så långt hos oss. Snart är vi ikapp med råge. Ett nytt projekt vid Örebro Universitet har fått 500 000 kronor i anslag för att undersöka hållbar matproduktion i stadsmiljöer. Ett av forskningsspåren är att undersöka om syrsor, mjölbaggar eller honungsbin kan odlas och bli till mat.

Ett förslag att forska kring är konceptet Buzzbuilding, en sfärisk byggnad för insektsodling som tar minimalt med plats. Det skulle till exempel kunna få plats i en rondell.

Alla som tvekar inför konceptet kan glädja sig åt att forskarna tänker sig att komma runt det knepiga med att äta kryp genom att förvandla krypen till proteinrikt mjöl.

2. Odlat från havet

iStock_000075594813_Large

Alger och sjögräs är ingen nyhet på tallriken men användningen kan bli mycket större i framtiden, både för att de är lätta att odla och för att vissa sjögräs växer väldigt fort. Vissa algentusiaster spår till och med att algerna kan bli världens största odlade gröda i framtiden.

Algerna kan också bli en del av maten fast vi inte tänker på det. Forskare vid Hallam-universitetet i Sheffield har till exempel tagit fram ett algbaserat granulat som kan användas i stället för salt i bröd och processad mat som korv och ost.

4. Grönt i köttkläder

Företaget Impossible Foods påstår sig ha knäckt koden för köttsmak och överfört den till rent vegetariska alternativ. Hemligheten är hem-molekyler som finns i blodets hemoglobin men också i rötterna hos kvävefixerande grönsaker.

Hem från vegetabilier har utvunnits och tillsatts i vegetarisk färs och ost gjord av vegetabiliska proteiner. En burgare gjord av den här färsen både ser ”blodig” ut när den steks och smakar köttigt. Än så länge är den ”omöjliga burgaren” för dyr för att bli vardagsmat.

5. Plåster till lunch

expressive senior man

Värkplåster och nikotin i plåsterform är redan vardag och plåstermarknaden breddas hela tiden. Redan nu finns företag som säljer plåster som innehåller näring och vitaminer, till exempel B12. Vem vet, i framtiden kanske vi klistrar på oss frukosten på morgonen och byter till lunchnäring när plåstret laddat ur.

6. Äta med öronen

iStock_000008678753_Large

Låter det inte gott med gräshoppa, fejkbiff och eller näringsplåster? Redan nu finns forskning som visar att man kan ändra smaken på saker vi äter med hjälp av ljud.

Forskningsprojektet ”The bittersweat studie” vid universitetet i Oxford har redan hittat bevis för att vi inte bara äter med ögonen, öronen är också med. Redan nu har de identifierat ljudfrekvenser som förstärker smakerna bittert och sött. Till exempel kan de lågt klingande tonerna i en mässingsorkester förstärka bittra smaker medan högfrekvanta ljud spelade på klockor eller piano förstärker det söta.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen