Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 19 november 2021

Från Sverige: Baka godsakerna med svenskt mjöl i påsen

Bakning är härligt! Land tar sikte på drömmar, kanelbullar, blåbärsmuffins och andra sötsaker och tipsar om det bästa när det gäller bakning med svenska råvaror. Kolla efter Från Sverige-märket så hittar du rätt!

Ägg – godare än gott

 Ägg är inte bara gott som mat, det är gott i bakning också! Testa redan i dag.
Ägg är inte bara gott som mat, det är gott i bakning också! Testa redan i dag. FOTO: Istock

Vi vet alla att ägg är nästintill det nyttigaste man kan äta. De innehåller bland annat samtliga aminosyror som vi behöver för att klara oss och som vi bara kan få i oss genom maten. Ät mer ägg helt enkelt!

Men baka också med ägg! Vad skulle bakning vara utan ägg kan man fråga sig och nämna godsaker som kladdkaka, silviakaka, drömtårta, maräng och rulltårta – alla bakas de allra bäst med svenska ägg i smeten.

Visste du förresten att den rosa ”checken” på ägget garanterar äggets kvalitet i varje led – håll dessutom koll på att äggen kommer från Sverige så vet du att de är fria från salmonella och att de har lågt klimatavtryck. Perfekt!

Potatis – perfekt mjöl för glutenintoleranta

 Potatismjöl passar för alla och ger en liten extra snits på bakverket.
Potatismjöl passar för alla och ger en liten extra snits på bakverket. FOTO: Istock

Bakar du kakor med potatismjöl så kan alla äta godsakerna, även de som är känsliga för gluten. Och resultatet blir fantastiskt, det lätta potatismjölet känns i sockerkakan eller i tårtbotten – kakan blir lite lättare helt enkelt. Eller testa att göra nötkakor med potatismjöl – supergoda!

Ingredienser:

100 g nötkärnor

1 litet ägg

1 dl socker

1/2 dl potatismjöl

nötkärnor till garnering

Så här gör du:

Mal nötkärnorna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt potatismjölet blandat med nötterna. Klicka med två skedar ut smeten på bakplåtspapper. Lägg på nötkärnor. Grädda i ugn vid 175 °C i ca 10 minuter.

Väljer du potatismjöl med Från Sverige-märket så vet du att potatisen är odlad i Sverige och att mjölet är tillverkat här. Smart!

Mjöl på alla sätt!

 Berte Qvarns mjöl mals på spannmål som odlats lokalt. Klassiskt mjöl för bakning!
Berte Qvarns mjöl mals på spannmål som odlats lokalt. Klassiskt mjöl för bakning! FOTO: Berte Qvarn

Känner du till Berte Qvarn? Du har förmodligen sett mjölpaketet i butiken och hos Berte finns det mjöltradition sedan länge, här malde man nämligen mjöl första gången 1569! Tala om erfarenhet! Man har så klart moderniserat malningen sedan dess. Du kan dock kolla in hur man gjort genom årens lopp på det museum som ligger i anslutning till kvarnen – det handlar inte bara om mjöl utan om hela Hallands lantbrukstradition. Spännande!

Spannmålen som mals på Berte Qvarn är lokala och kommer från Halland, Skåne och Östergötland och mjölet hittar du snart sagt över hela Sverige – testa det! Du kommer inte ångra dig. Till våfflor, scones eller kanelbullar – allt blir gott!

Sirap – perfekt i baket

Det finns någon oemotståndligt gott med sirap, en känsla som påminner om forna tider då sirapslimpan stod högt i kurs. Den kanske måste återupprättas eller bakar ni fortfarande den? Klart ni gör, den är ju så god!

Sirapen gör att limpan blir alldeles lagom söt vilket gör att den passar perfekt till ostens sälta eller skinkans rökta toner – inte undra på att den har blivit en svensk klassiker!

Sirap som ord finns med oss sedan 1500-talet och finns vanligtvis som vit, ljus och mörk – ju mörkare desto mustigare smak. Det finns också brödsirap – den kan du använda till sirapslimpan för bästa resultat.

Låt någon annan baka åt dig

 Kanelbullar från Findus, Sveriges mest köpta!
Kanelbullar från Findus, Sveriges mest köpta! FOTO: Findus

Du kanske inte hinner baka själv? Vilken tur då att andra kan göra det åt dig! Bake My Day gör alla möjliga bröd och bakverk och ser också till att märka med Från Sverige då deras godsaker har svenska råvaror.

Det gör också Findus som bakar Sveriges mest köpta kanelbullar. Deras bullar hittar du i frysdisken där de alltid finns tillgängliga inför fikat – klassiskt fika med kanelbullar och mjölk!

– Kanelbullen en av de svenskaste sakerna man kan äta – en svensk klassiker helt enkelt! Eftersom det är en svensk produkt från början är det rätt att baka dem av råvaror som finns i Sverige. De flesta är mer eller mindre uppvuxna med nybakade bullar, nästan ingen tackar nej till en bulle. Dessutom bakar vi dem i den gemytliga svenska skärgården i Loftahammar, det hör ihop, som en del av kanelbullens arv, säger Ulrika Björkholm, på Findus bageri i Loftahammar

Lyft bakningen med bär från svenska skogar

 Knäckig blåbärspaj - kan det bli godare?
Knäckig blåbärspaj - kan det bli godare? FOTO: Istock

Baka med bär så blir det ännu godare – tänk bara på blåbärspaj, jordgubbsbakelser eller hallongrottor. Om du inte har bär i frysen så finns de i frysdisken – du hittar alla möjliga varianter där många är Från Sverige-märkta vilket visar att de plockats på hemmaplan – gott och nyttigt!

Eller så bakar du med sylt och marmelad – vi vet alla hur gott en rulltårta med sylt smakar… Toppa med grädde och lite riven choklad och himmelriket är nära!

Ostkaka – vilken fin tradition

Vi vet att vi ätit ostkaka sedan 1538 (!) och vi tror att vi kommer äta det minst lika länge framåt i tiden – ostkaka är i sanning en svensk högtidsklassiker. Den finns i minst två varianter – den från Hälsingland och den från Småland – och skillnaden är tydlig där den södra varianten innehåller sötmandel eller bittermandel som ger en härlig krispig känsla när man äter den.

Om du inte vill baka den själv så finns Frödinge från Småland till hjälp, deras ostkaka har blivit en svensk favorit sedan 1929. Från Sverige-märkt så klart!

Läs också: Klassiska ostkakan från Kalmar gör ny succé

Grädde – allt blir godare med den

 Baka med grädde, gott i varje tugga.
Baka med grädde, gott i varje tugga. FOTO: Istock

Prinsesstårta, pannkakstårta, pavlova och gräddtårta – alla är de små underverk av godhet. Gemensamma nämnaren? Grädde så klart! En klick grädde lyfter det mesta och om du köper grädde gjord i Sverige så ser du till att stötta en av de viktigaste näringarna vi har – mjölkproduktionen. …

”Utan kon stannar Sverige” – en slogan som borde uttalas oftare och starkare varje dag.

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen