Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Från Sverige: Höstmatens härliga smaker från hela Sverige
Höstens mat är kanske den godaste på hela året! Skörden dignar och smakerna har mognat till fulländning! I Från Sverige-resan genom landet sätter vi fokus på höstmaten och den smakar gott - det kan vi lova! Häng med och inspireras!
Ärter med fläsk – billigt och gott
Klassiker i svenska hem sedan alltid! FOTO: Felix
Kan det finnas något mer klassiskt än ärter med fläsk? Antingen så kokar du själv eller så väljer du en snabbare variant, Felix dito värmer du på 4 minuter! Enklare än så blir det inte. Ärterna är svenska och fläsket likaså och därför förtjänar förpackningen sin Från Sverige-stämpel. Servera med en klick senap och matlyckan är stark!
Lök – inte bara gul och röd
Lök, grunden till allt gott! FOTO: Istock
När kocktävlingen Årets kock avgjordes för någon månad sedan så var gul lök en av huvudråvarorna och frågan måste ställas – vad vore matlagning utan lök? Svaret? Ingenting!
– Gul lök är en bra början på mycket. Den är tacksam och startar igång maträtten utan att ta över. Annat får finnas med och löken förstärker. Så säger kocken Stefan Eriksson, till sajten Säsongens bästa.
Det finns många olika sorters lökar och de har olika användningsområden beroende på hur man behandlar dem. Tänk på den söta, karamelliserade gula löken eller den långkokta milda purjolöken eller den pigga och friska gräslöken. Löken är oumbärlig i den svenska matlagningen och se till att välja den svenskodlade – Från Sverige-märket hjälper dig rätt.
Lamm – på hösten smakar det ännu bättre
Lammstek - exemplarisk höstmat! FOTO: Istock
Endast en tredjedel av allt lamm som köps i Sverige är svenskt. Galet om man tänker på hur bra de svenska fåren och lammen har det i Sverige, med det strängaste djurskyddet i världen och med lägst antibiotikaanvändning i EU. Storproducenterna finns i Nya Zeeland och på Irland och därifrån ska köttet transporteras också – dåligt för miljön så klart. Så välj svenskt lamm när du handlar i butiken nästa gång — på hösten är det högsäsong!
Svampar, rotfrukter och äpplen är underbara att matcha lammköttet med och använd gärna färska örter som rosmarin, timjan eller mynta — det är suveränt till lamm. Gör lammspett, lammpaté, lammrulle eller lammkotletter – du hittar mängder av recept på Land.se.
Långås – halländsk potatis av yppersta slag
Potatis, det kan vara världens bästa råvara. Njut den på alla sätt! FOTO: Istock
Potatisen är vår svenska stolthet och säg den maträtt som inte mår bättre av potatisens sällskap. Långås Potatis och Rotfrukter samlar ett 50-tal halländska odlare och ser till att potatisen alltid är kvalitativ och god när den når butiken. Man kan verkligen sin sak eftersom man odlat potatis sedan 1940-talet, minst, och fortsätter att utveckla utbudet med nya sorter och varianter.
Testa potatismos eller duchessepotatis eller varför inte pommes frites – tillbehöret som slår (nästan) allt annat! Och missa inte potatisprodukterna i frysdisken – potatisplättar eller potatisbollar eller potatis i alla dess former. Supergott och superenkelt!
Kolla efter Från Sverige-märket så vet du att det är svensk potatis i paketet.
Pumpa på för bästa resultat
Pumpor, inte bara vackra att se på utan också goda att äta. FOTO: Istock
Den som en gång har odlat pumpor själv kommer göra det igen, få odlingar är så resultatbringande som odlingen av pumpan. Även om den kanske mest används som dekoration så kan man göra många goda rätter av den och missa inte pumpasoppan eller pumpapajen. Eller pumpaölen som är väldigt stor i delar av USA, kanske lite för exotisk i Sverige ännu. Pumpan kan bli över 100 kilo tung om man sköter den rätt – det svenska rekordet ligger på 857 kilo – för en pumpa!
Men se till att välja rätt sorts pumpor, det finns både prydnads- och matpumpor.
Lingon – vägen till framgång
Lingon, vad vore mat-Sverige utan denna röda prydnad för folksjälen? FOTO: Istock
Vad vore köttbullar utan lingon? Havregrynsgröt utan lingon? Pannkakor utan lingon? Nästan ingenting. Lingonen är en del av den svenska folksjälen och plockar man inte själv så kan man med fördel plocka lingonen från butikshyllan, de är lika goda där! Se till att glasburkens etikett är prydd med Från Sverige-märket så blir det extra gott!
Vilt – godare än det mesta
Hösttid är vilttid och vad sägs om färs på älg, skav på ren och korv på vildsvin? Det vilda köttet har blivit mer och mer populärt och det är många som väljer det vilda på hösten då jakten ger färskt kött i butiken.
Håll koll på renskav och älgburgare från Norrlandsvilt eller isterband på vildsvin från Jojjens i Västervik – ett företag som gjort chark sedan 1898. Det kan man kalla tradition!
Betor – inte bara röda
Nykokta rödbetor med lite smör och salt, hur höstgott är inte det? Men du vet väl att det finns många andra sorters betor som är värda att ta hem till köket och göra gott av? Polkabetor med sin vackra randning till exempel för att inte tala om gul- eller vitbetan – perfekta att riva i en sallad eller koka och göra puré av.
För att inte tala om inlagda rödbetor — så goda! Testa färdigkokta från SydGrönt, de finns med Från Sverige-märket i de flesta butiker och är lätta att hitta. Eller så kokar du eller lägger in själv, minst lika gott!
Höststjärnan – i väntan på jul
Kolla in vackraste blomman i höst. En riktig stjärna minsann! FOTO: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe
Visst längtar man lite efter den vackra julstjärnan? Kanske kan en höststjärna vid namn Princettia göra längtan lite lättare med sina rosaspröda färgnyanser? Eller så väljer du en höstglöd eller en begonia i höstiga färger för att öka känslan av mys och värme i hemmet.
Om du väljer svenskodlade växter så vet du att de transporterats korta sträckor och dessutom är lämpade för svenskt inomhusklimat – se till att Från Sverige-märket finns på plats.
Äpplen – smaka på det bara
Goda smaker i goda äpplen, bra för alla! FOTO: Från Sverige
Saga, Ingrid Mari, Frida, Rubinola, Santanaoch Aroma – äpplesorter kan få den mest hårdhudade att le! Och så smakar de så gott därtill! Även om man kan äta svenska äpplen året om så är det något särskilt med ett nyplockat äpple som mustigt ger smaker av härligaste slag. Äpplen passar till allt – som kaka, i en sallad, tillsammans med sill (!) och till fläsket. Kolla in recept med äpplen på Land.se.
Svamp – i skog och i butik
Att plocka svamp är som livet självt, du letar och letar och plötsligt så finner du! Om du inte har lyckan i att kunna plocka själv så kan du leta i butiken och där hittar du alltid god svamp! ”Vanliga” svampar som champinjon och ostronskivling till exempel eller mer ”ovanlig” likt portabello och shiitake. Företagen Östgötasvamp och Svensk ekosvamp märker sin svamp med Från Sverige-märket och det gör att du lättare kan välja svamp som är odlad i Sverige och som inte transporteras så långt – bra för alla!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.