Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 oktober 2020

Från Sverige-resan: Upptäck Ångermanlands smaker

Det finns mycket gott som tillverkas i Ångermanland. Men givetvis är det svårt att inte sätta surströmmingen i fokus. Här är godbitarna från Ångermanland i Lands och Från Sveriges resa genom de svenska mathöjdarna.

Sur fisk med världsrykte

Surströmmingens historia går minst 500 år tillbaka i tiden och Ulvön utanför Örnsköldsvik har alltid varit ett centrum för produktionen. Fisken som saltas och syras i låga temperaturer hade sin storhetstid på 1700-talet, men fick även ett uppsving med start 1890. Det var då den klassiska plåtburken introducerades.

I dag finns bara ett salteri kvar på Ulvön och det är Ulvö Lilla Salteri som marknadsför varumärkena Erik Den Röde, Ulvprinsen och Kulinar.

 Ulvön - surströmmingens epicentrum!
Ulvön - surströmmingens epicentrum! FOTO: Istock

Surströmmingen är verkligen en maträtt som delar det svenska folket och det är mer än en gång som en surströmmingsfest mötts med negativa reaktioner från grannar på grund av doften.

Destillat från Höga kusten

Men allt handlar inte om surströmming i Ångermanland. I lilla Bjärtrå vid Ångermanälven ligger High Coast Whisky, som skapar unika smaker tack vare att man tillverkar sin whisky i en miljö med stora temperaturskillnader.

– Under varma dagar ökar trycket i faten, whiskyn expanderar och tränger djupare in i eken. Djupt inne i faten frigörs ekens smakämnen som följer med ut när temperaturen och trycket sjunker igen. Temperaturväxlingarna pågår ständigt, dag som natt. De påskyndar delar av mognadsprocessen och bidrar till en unik smakutveckling, skriver man på sin hemsida.

Whiskyn har blivit en succé och säljs numera till många länder i världen, inte minst i Asien.

Läs också: Höga kusten – 10 spännande utflyktstips

Starkt med många medaljer

 Hernö gin - lokal gin med världsrykte.
Hernö gin - lokal gin med världsrykte. FOTO: Hernö gin

Även gin i världsklass produceras i Ångermanland. Hernö Gin var tidiga i Sverige med sin produktion och deras produkter har prisats i tävlingar runt om i världen under senare år.

Hela resan startade när Jon Hillgren köpte en 1800-talsgård i Dala och 2012 dök de första produkterna upp på Systembolaget.

Sött från egna djur

Vad sägs om att fika med fokus på honung. Honungsbutiken lockar med godsaker där allt är tillverkat med honung från egna bin. Cirka 30 bisamhällen finns vid fiket i Noraström och på söndagar hålls det öppet så länge vädret tillåter.

Med Från Sverige-märkningen på honungsburken så vet du att honungen kommer från Sverige!

Knäcke bland grönsakerna

 Tunnbrödsbakning - traditionellt och modernt i samma bak.
Tunnbrödsbakning - traditionellt och modernt i samma bak. FOTO: Istock

Strax söder om Junsele hittar vi Kvarnå Surdegsbageri, där Inger Sahlin har bakat sedan 2015. Tunnbröd, knäckebröd och mjukt surdegsbröd tas fram helt för hand. Tunnbrödet har en lång historia och bakas traditionellt på en varm häll. Bageriet är en del av Kvarnö Handelsträdgård där det också säljs bland annat tomater och gurka.

Klassiskt krisp i ny fabrik

I Ångermanland finns också Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Mjälloms Tunnbröd i Ullånger har skapat tunnbröd på samma sätt sedan 1923 och närmar sig alltså sitt 100-årsjubileum.

Getter i fokus

I Bollstabruk cirka en mil nordväst om Kramfors driver Hans och Christina Åström Forseds Getgård. De generösa öppettiderna beskrivs med orden ”alltid när vi är hemma och har tid” och här tas det fram egna produkter i form av getmese, getostar, kolasås gjord på getmjölk men även marmelader och hjortronsylt.

Lokal smak på chokladen

Vem blir inte sugen på en söt godsak då och då? I Docksta, cirka fyra mil söder om Örnsköldsvik kan det behovet stillas. Där finns nämligen Jeltsjes Chokladpraliner som tillverkas helt för hand och dessutom ofta smaksätts med lokala smaker från frukt och bär. Där finns också möjlighet att följa produktionen av pralinerna samt ta en fika i caféet. Och när du är i Docksta – passa på att kolla in Docksta-toffelns butik! Den världsberömda toffeln passar bäst i Docksta!

Potatisens paradis ligger i Skadom

 Potatis av ädlaste slag.
Potatis av ädlaste slag. FOTO: Istock

Förr i tiden var Ångermanälven bredare än i dag och det har utnyttjats i Skadom. På marken där älven tidigare flöt odlas det potatis och har så gjorts sedan 1960-talet. En bra blandning av sorter gör att det finns potatis som passar bäst färsk, men också potatis som mår bra av att lagras en period.

Fika på toppen!

 Via ferrata längs Skulberget i Höga kusten.
Via ferrata längs Skulberget i Höga kusten. FOTO: TT

Den som gillar vandring och vacker utsikt kan med fördel ta sig till toppen av Skuleberget. På 294 meter höjd kan du sitta i Toppstugans café och njuta av en bedårande utsikt samtidigt som du smakar en gulaschsoppa, en paj eller varför inte en våffla med antingen stenbitsrom eller hjortron.

Tomater som du aldrig smakat dem

Tomater och lax – visst är det en god kombination? På Peckas tomater i Härnösand hittar du den här kombinationen och de båda odlingarna stöttar varandra i ett starkt kretslopp – så du är hållbar när du väljer tomater från Peckas.

Kolla efter Från Sverige-märkningen så får du tomater som odlats och packats i Sverige – bra för alla!

Läs också: Svenska tomater åter om i Peckas Naturodlingar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen