Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 augusti 2020

Från Sverige-resan: Smakerna från Österlen

Ljuset, dofterna, vyerna och vattnet - Österlen i Skåne gör verkligen skäl för smeknamnet Sveriges Provence. Imponerande landskap, starka traditioner och ett särskilt kynne - ett besök på Österlen är alltid värt resan. Och då har vi inte ens nämnt maten... Från Sverige-resan tar sikte på Skåne och landar på Österlen.

 Brösarps backar på Österlen, fantastiskt vackert och bördigt.
Brösarps backar på Österlen, fantastiskt vackert och bördigt. FOTO: Jonas Forsberg/Naturfotograferna/IBL Bilbyrå

Det är ett varierat landskap som möter besökaren när man kommer till sydöstra Skåne och Österlen. Böljande kullar, långsträckta stränder och mängder med små byar som alla erbjuder god mat och god dryck. Lands och Från Sveriges resa genom Sverige har kommit till Skåne och tipsar om något av allt det goda som finns där.

Äpplen, äpplen, äpplen – överallt

Kivik är huvudstad i Äppelriket och det är inte för inte som äpplet intar en hedersplats i odlingarna på Österlen, du ser träden från snart sagt varje väg – liten som stor. I Kivik hittar du också Kiviks musteri där de första träden planterades redan 1888 och där du kan besöka gårdsbutiken som erbjuder allt du kan tänka dig i äppleväg. Och missa inte den stora äppeltavlan som avtäcks varje år – i år dock i digital form. Se till att köpa svenska äpplen i affären, nu finns de året om.

Läs också: Skötselråd för friska äppelträd

Sill – den finns i alla varianter

 Sill, så gott och så nyttigt!
Sill, så gott och så nyttigt! FOTO: Katarina Ekeström

Har du smakat Brantevikssill någon gång? Gul lök, röd lök och kryddpeppar skapar den fantastiska smaken och ska du smaka den i rätt miljö så åker du till Kåseberga fisk eller Buhres fisk i Kivik – fenomenalt gott på både ställena. Buhres startade på 80-talet och har kommit att bli ett riktigt stort besöksmål där det ligger nere i Kiviks hamn. Ett besök på Österlen utan ett besök där är inte på riktigt…

Vin – på svenska

I Simrishamn ligger en av Sveriges största vinproducenter och där kan du inte bara provsmaka vin utan även äta och sova (!). Ja, inte riktigt men vineriet Nordic Sea Winery och vinföretaget Oenoforos samarbetar med många hotell på Österlen och med rätt bokning får du vin, mat och sovplats för ett bra pris. Och en stor upplevelse!

I anläggningen produceras några av Sveriges mes storsäljande viner, odling och primärproduktion sker på andra ställen i världen och sedan får vinet sina slutgiltiga smaker i Simrishamn. Spännande koncept!

Läs också: Så väljer du vin till ostar från Sverige

Rapsolja – den gyllene oljan

 Rapsolja i många varianter från Gunnarshögs gård.
Rapsolja i många varianter från Gunnarshögs gård. FOTO: Gunnarshögs gård

Alla borde använda rapsolja mer. Ja, inte bara för att den är så god och vacker, den är nyttig också. Hos Gunnarshögs är rapsoljan (nästan) allt och du kan få en helt ny bild av rapsolja om du svänger in för ett besök. Här finns den naturliga oljan och också smaksatta varianter – vad sägs om basilika, krondill eller ramslök?

Rapsolja med Från Sverige-märkningen visar att rapsen är odlad, producerad och smaksatt i Sverige – hos Gunnarshögs kommer nästan all raps från egna odlingar dessutom.

Spettekaka – en gammal tradition

Spettekakan må ha sina kritiker men har du smakat en alldeles färsk kaka så kommer du längta efter den igen. Kakan, som bakas på spett (därav namnet), är en skånsk specialitet som ställs på högtidsbord hos många skåningar än i dag. Och den är god! Seg, mjuk, söt och med vacker mjuk kristyr manar den till fest så fort man ser den. Kritikerna har fel således…

Den högsta spettekakan var över 3 meter hög – där kan man tala om kaffekalas!

Kryddigt och gott!

Vad sägs om kvalitativa kryddor av alla de slag? Med smaker som sätter piff på vilken måltid som helst? Ja, då är det Österlenkryddor du ska besöka, här inte bara doftar det fantastiskt utan smakar gudomligt därtill. Citronmeliss, koriander, grönmynta och dragon – allt odlas här med stor ambition och vilja. Österlenkryddor gör Skåne lite godare… Håll koll på märkningen och välj kryddor och örter som har Från Sverige-märkningen, då vet du att de är odlade på svensk mark.

Karl Fredrik – känd från TV

 Härlig stämning och mycket att titta på hos Karl Fredrik på Eklaholm.
Härlig stämning och mycket att titta på hos Karl Fredrik på Eklaholm. FOTO: Karl Fredrik på Eklaholm

Du hade kanske missat honom men numera går det inte att värja sig, Karl Fredrik från Eklaholm är en av årets stora TV-stjärnor. Hans charm, hans kunskap och känsla gör att hela Sverige vill inreda lite mer och lite härligare. I Hagestad hittar du hans fantastiska kombinationer av växter, konst, inredning och allt annat som gör livet värt att leva. En sann Österlen-profil sedan 2016 och många av växterna är odlade i Sverige – bra på alla sätt!

 Håll utkik efter Från Sverige-märkningen i butik.
Håll utkik efter Från Sverige-märkningen i butik. FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen