Från Sverige-resan: Släpp in världens smaker i ditt kök!
Med svenska råvaror är det lätt att laga mat från hela världen. De flesta recept kan du laga med svenska produkter och krydda med härliga smaker - enkelt att bjuda smaklökarna på en resa från matbordet. Häng med på Från Sveriges och Lands resa i smakernas rike.
Maten é klar med Tareq Taylor
Skånske superkocken Tareq Taylor startade 2018 matmärket Maten é klar och ambitionen är tydlig – här lagas mat med svenska råvaror och med smaker från hela världen. Nu finns färdigmaten i butik och så mycket som möjligt märks med Från Sverige-märket.
För Taylor, som också driver en krog i Malmö, är det viktigt med kunskap om var maten kommer från.
– Det är viktigt att ha kännedom om var produkterna kommer ifrån. Det är överlag viktigt att gynna den svenska matproduktionen, att hålla igång våra bönder. Det kostar ett par kronor extra, men det blir än dyrare om vi inte gör det. Vad händer om våra bönder inte kan försörja sig och försvinner, vad gör vi då?
”Svenska råvaror, all världens mat” – den tanken delar du?
– Det är samma filosofi som jag har sedan länge – vi gräver lokalt och kryddar med världen. Om råvaran inte finns här så måste ambitionen och viljan vara tillräckligt hög för att ta fram den själv för att skapa just det man vill. Det finns inte ett endaste lands gastronomi och matkultur som man inte kan laga med hjälp av svenska råvaror.
Matfavoriten är italiensk!
Klart att pizzan är från Italien men den svenska varianten går inte av för hackor den heller. Udda kombinationer, smågalna pålägg och lokala varianter – pizzan har kommit att bli hela Sveriges maträtt.
Gustav Leonhard, som vann Årets kock 2021, har skapat en pizza som inte går av för hackor och här är receptet – testa gärna!
Pizzadeg:
- 3 dl vatten, ljummet (ca 30˚)
- 50 g jäst
- 2 tsk socker
- 3 msk neutral rapsolja
- 6,5 dl (400 g) vetemjöl
- 1 tsk salt
Gör så här:
Blanda vatten, jäst, socker och olja i köksmaskinen tills jästen har löst sig. Tillsätt cirka 4 dl av mjölet och arbeta degen i cirka fem minuter på låg hastighet. Tillsätt resten av mjölet samt saltet och blanda i cirka två minuter tills degen blivit smidig.
Täck skålen med en handduk och låt degen jäsa i cirka 30 min. Ta upp den på bakbordet, dela den i åtta lika stora bitar, forma dem till runda bullar, lägg dem på mjölat bakbord och låt dem jäsa i 20 min. Tryck ut varje degboll till en pizza, använd händerna, kavla inte.
Röd topping:
- 1 burk (400 g) färdig pizzasås
- salt
- svartpeppar
- 1 tryffelsalami
- 100 g lagrad hårdost, riven
Koka upp den färdiga tomatsåsen, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar, eventuellt också lite socker och vinäger.
Toppa pizzabottnarna med pizzasås, tunt skivad tryffelsalami och riven ost.
Lägg pizzabottnarna på bakplåtspapper, täck med topping, skjutsa över pappret med pizzan till en upphettad baksten, gjutjärnspanna eller bakplåt, baka i 250˚ ugn tills pizzan är klar. Det tar några minuter.
Njut av godaste smaken!
Se till att salamin som du använder är Från Sverige-märkt – det finns många svenska varianter som sätter smak på din pizza! Vill du ha annan chark på din pizza så har både Scan och Grilstad svenska chark-varianter att botanisera bland – smakrika!
Pasta på svenska – det smakar det!
Att pastan blivit en svensk storfavorit är oomtvistat – tänk spagetti med köttfärssås, pasta carbonara eller pasta pesto – men att pastan också tillverkas i Sverige är inte det vanligaste. Men det finns.
Till exempel så tillverkar Kungsörnen svensk pasta som till och med smakar svenskt. Det menar Daniel Löfgren på Lantmännen.
– När man väljer att köpa svensk pasta med lokal råvara och produktion stöttar man både svenskt jordbruk och svensk industri. Kanske kan man till och med känna smaken av durumvete som fått mogna långsamt under långa ljusa och ljumma sommarnätter.
Kimchi – koreansk syrlighet gjord på svenska grönsaker
Inte trodde man väl att en koreansk stapelvara skulle bli en kulinarisk delikatess i Sverige? Men det är den och gott är det och till många rätter passar det. Dessutom är det nyttigt för tarmfloran, en viktig del i välmåendet för både kropp och huvud.
Svenska Tistelvind i Boxholm har många varianter av kimchi och de märker sina produkter med Från Sverige – alla grönsakerna är nämligen från Sverige. Syrligt och gott på många sätt!
Örter med smak från fjärran land
Koriander, mynta, thaibasilika – alla har de kommit att bli svenska favoriter som smaksättning i vår matlagning. Tänk asiatiska kycklingrätter med koriander eller lamm med mynta eller biff med thaibasilika – underbara smaker! Se till att örterna är odlade i Sverige så blir transporterna väsentligt kortare – Från Sverige-märkningen garanterar det svenskodlade.
Varför inte testa den här alkoholfria drinken med thaibasilika. Drinken är skapad av Svegro som odlar mängder av örter av alla de slag – Från Sverige-märkta så klart.
Alkoholfri Thaibasilikacocktail
Ingredienser (4 glas):
- 4 dl äppeljuice
- 1 dl plockad Thaibasilika
- några myntablad
- 1 lime, saften
- några isbitar
Gör såhär:
Mixa alla ingredienser och häll upp i fina cocktailglas.
Testa svenska alternativ
Testa svenska alternativ till olika råvaror! Byt vitt ris mot svenskt havreris eller avokado mot gröna ärtor när du gör en guacamole. Eller grillost i stället för halloumi. Titta efter Från Sverige-märket!
Schysst kebab för hemmakocken
Att kebab blivit en svensk matfavorit är ingen hemlighet. I Kebabrapporten, som undersöker svenskarnas kebabvanor, klargörs att 32 % gillar kebab med pommes frites allra bäst. På andra plats i topplistan kommer kebabrulle.
Rapporten presenteras av matföretaget Schysst käk som levererar kebabkött och tillbehör som lyfter hemma-matlagningen. Dessutom så märker man sina tillbehör med Från Sverige och garanterar därmed svenska råvaror.
Rätt ris i matlagningen
Ris är fantastiskt gott på många sätt och passar till otroligt många maträtter med varjehanda ursprung. Men riset måste inte komma långväga från utan kan komma från Sverige. Testa havreris eller kornris till exempel, goda, nyttiga, smakfulla nytillskott på butikshyllan som passar till alla möjliga exotiska smaker trots att de görs på svensk mark.
Kolla efter Från Sverige-märkningen som gör att du lätt hittar svenska varor i din butik.
Filip Poon satsar på Från Sverige
Kocken Filip Poon slog igenom i Sveriges Mästerkock 2015, då var han endast 18 år, och driver idag en av Sveriges största mat- och receptkanaler – på Youtube, Insta och Tiktok bland annat. Inom kort kommer Filip göra ett samarbete med Svenskmärkning och sätta fokus på recept lagade på svenska råvaror med spännande asiatiska smaker. Om det blir gott? Ja, det kan vi lova! Håll utkik på Från Sveriges sociala kanaler!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.