Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 september 2020

Från Sverige-resan: Upptäck smakerna från Sörmland

Ost, tomater och finaste vin. Och så den förste vinnaren av Från Sveriges nya pris. Men också en hel del annat. Sörmland har satsat stort på mat och dryck de senaste åren och det märks när vi gör ett nedslag i Lands och märkningen Från Sveriges resa genom Sverige.

Över hela länet märks den stora satsningen på lokal mat och dryck och det går att hitta trevliga besöksmål oavsett var i länet man befinner sig.

– Gud ja, det har hänt mycket och det märks verkligen att länet satsat på mat och dryck, säger Victoria Freberg på turistinformationen i Katrineholm.

Jürss Mejeri – lokal ost i världsklass

I Sörmland produceras ost av högsta kvalitet. Jürss Mejeri sköter produktionen i Hälleforsnäs numera och där finns också en butik. 3 500 liter komjölk används varje vecka för att skapa spännande ostar och ett av de senaste projekten är en hårdost som lagrats 18 månader i ett bergrum i närheten av mejeriet. All ost görs för att smaka mycket och vara av yppersta kvalitet. Den som smakat mejeriets granbarksost har fått en favorit för all framtid! För att inte tala om storsäljaren Sörmlands ädel!

 Sörmlands Ädel från Jürss mejeri, en riktigt god ost!
Sörmlands Ädel från Jürss mejeri, en riktigt god ost! FOTO: Jürss mejeri

Läs också: Här är ostarna du ska välja

Nyköpingshonung – gyllene lyx

Nyttigt, gott, naturligt och så oerhört vackert – det handlar om honung! Biodllingsföretagarna finns över hela Sverige och de blir fler och fler – biodling är trendigt! I Skänninge i Sörmland surrar det friskt på alla sätt, där hittar vi Nyköpingshonung, ett av många medlemsföretag som har sin plats i Södermanland. Uppmaningen är enkel – köp svensk honung och smaka det godaste goda från de kanske viktigaste djuren som finns.

Står det Från Sverige på burken så vet du att honungen kommer från Sverige, från företag som är kontrollerade – välj rätt!

 Honung är inte bara nyttigt, det är supergott också!
Honung är inte bara nyttigt, det är supergott också! FOTO: Istock

Läs också: Biodling för nybörjare – gå Lands grundkurs

Mälarchark- kvalitet sedan 1933

Vem gillar inte korv? Vill du smaka korv med klass och tradition så är det Mälarcharks korvar du ska leta efter, sedan 1933 har Eskilstuna-företaget Mälarchark förgyllt stekpannor och grillar med sina specialiteter. Bara svenskt kött så klart och företaget samarbetar med flera andra lokala företag också – till exempel Jürss mejeri, Rekarnekött, Båsbo ägg och Saltå kvarn. Bara det bästa är gott nog!

Med Från Sverige-märket på förpackningen så vet du att korven kommer från Sverige – på alla sätt!

 Grilla gärna och då med bästa kvalitet!
Grilla gärna och då med bästa kvalitet! FOTO: Istock

Kungsörnen – mjöl från Strängnäs av bästa sort

Som ett landmärke ses Strängnäs valskvarn vida kring och vad kan vara bättre än mjöl malt på lokalt spannmål – det mesta av mjölet mals på skördar från bara några mil från kvarnen? Kvarnen har gamla anor, den startades 1928, och ägs i dag av Lantmännen vars mjöl du hittar över hela Sverige – Kungsörnen är namnet!

Med Från Sverige-märkningen så vet du att mjölet kommer från Sverige – bra för alla!

 Snart ska det malas! Mjöl ska det bli!
Snart ska det malas! Mjöl ska det bli! FOTO: Istock

Ändebols Gård – tomater av högsta klass

På Ändebols Gård utanför Katrineholm satsas det på såväl kött som grönsaker. Lamm och kalvar går på bete hela sommaren och under hösten säljs köttet i butiken. Under sommaren är det fokus på grönsaker som tomater och gurka. Framför allt har tomaterna ett rykte om sig att vara riktigt delikata. På Ändebols gård finns dessutom en butik och ett kafé – väl värda att besöka.

Här flödar ölet – och det är gott!

Öl blir alltmer populärt i Sverige, och här har Sörmland legat i framkant länge. Nysatsningar som Nyköping Brewing Company med sin egen restaurang lockar med superfärsk öl till sina gäster, men här finns också några av pionjärerna bland svenska småbryggerier. Eskilstuna Ölkultur och Nils Oscar i Nyköping har varit med och visat vägen för många andra bryggerier, och ölen från bryggerierna håller hög klass. Både då och nu!

Pomologik – smakrika äpplen rakt ned i flaskan

Men dryck kan vara mer än bara öl. Utanför Strängnäs finns Pomologik, där det tillverkas äppledrycker för vuxna. Det handlar då om must, cider och iscider som tas fram enbart från svenska äpplen. Processen påminner om vintillverkning både när det gäller jäsning och lagring på träfat.

Och Pomologik lyckas väl – vid cider-SM så tog de inte mindre än 9 medaljer! Imponerande!

Blaxsta vingård – vin som är en vinnare

När vi ändå är inne på det flytande så måste Blaxsta vingård nämnas. Mitt i Sörmland ligger denna fantastiska vingård som bjuder på guidade turer, finfin restaurang och möjlighet till övernattning. Detta är vin av ädlaste klass som dessutom har rönt stora framgångar på internationell nivå. Vin i världsklass – det är inte illa det!

Annas Hembageri – berömda bullar

Den som gillar matbröd kan med fördel bege sig till Annas Hembageri i Mariefred. Kanske serveras Sveriges bästa bröd här? Antalet priser som gått till bageriet talar för sig själva. Bland annat har White Guide utsett bageriet till Årets Bästa Café 2016-2017 och Årets Hållbara Café 2018. Utöver matbrödet serveras förstås också bageriets berömda bullar.

Grinda Gårdsglass – ett givet stopp

En sommar utan glass vore ingen riktig sommar och givetvis produceras det glass av hög kvalitet i Sörmland. Grinda Gårdsglass i Malmköping håller stort fokus på det lokala i sin tillverkning. Mjölken kommer från granngården och varenda ägg som används köps från lokala gårdar. Utbudet varierar efter årstiderna och det tas fram runt 70 olika smaker på ett år. Dessutom görs gårdens sorbeter på lokala bär eller frukter. Ett givet stopp för alla!

ICA Nära Julitahallen – en viktig vinnare av Från Sverige-priset

 Grattis ICA Julitahallen till ett finfint pris!
Grattis ICA Julitahallen till ett finfint pris! FOTO: Från Sverige

Från Sverige-priset delas i år ut för första gången och vinnare är ICA Nära Julitahallen som på alla sätt jobbar för att erbjuda mat och dryck från Sverige på bästa sätt. Det finns bara en sak att säga – grattis! En välförtjänt vinnare på alla sätt!

”Vinnaren har på ett utmärkt sätt engagerat sig i att lyfta Från Sverige-märkta varor i livsmedelsbutiken för att möta kundernas efterfrågan på svenskt. På ett handfast sätt inspirerade de Svenskmärkning till en specifik hyllkantsskylt genom att på eget initiativ skicka över en del av den egna butiksinredningen med tillhörande skyltmaterial.¨

Julita Rapsolja – gyllene olja som bara växer och växer

Julita Rapsolja var bland de första i Sverige med att erbjuda kallpressad rapsolja. Året var 1990 och pionjären bakom det hela var Bengt Isaksson. I dag drivs företaget av Erica Larsson.

– Det är en stor skillnad på varmpressad och kallpressad rapsolja. Att kallpressa innebär att vi bara pressar ut oljan ur fröet, en ren naturprodukt. Därför finns färg, smak och vitaminer och antioxidanter kvar och vi får en mild olja med smak av hasselnöt, säger Larsson till sajten Sörmlands Matkluster.

Oljan smaksätts för att bredda användningsområden i köket, men det är inte bara där som oljan gör nytta.

– Vi använder allt i processen och vill inte slänga något därför tar vi reda på lite grumligare olja och gör hudprodukter av. Oljan är lika bra utvärtes som invärtes, säger Larsson.

 Rapsfält som snart ska bli underbar olja.
Rapsfält som snart ska bli underbar olja. FOTO: Istock

Läs också: Bra livsmedel som du alltid ska ha hemma

Fors Säteri – finfin skinka

Lufttorkad skinka är riktigt gott och hos Fors Säteri i Katrineholm tas skinkan fram genom traditionella metoder. Skinkorna tas från väl utvalda djur och slaktas på ett speciellt sätt för att få sin form.

Ett havssalt är den enda tillsats som skinkorna behandlas med och sedan får de mogna för att få sin fantastiska smak av frisk mandel med en viss sötma. Efter 18 månader har skinkorna tappat 35 procent av sin ursprungliga vikt och är redo att säljas.

Kött med Från Sverige-märket berättar att det är producerat, förpackat och förädlat i Sverige.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen