Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 juni 2021

Från Sverige-resan: Supersmaker i Sommarsverige

Från Sverige-resan med alla svenska smaker tar en titt på sommarens njutningar. Här är smakerna du älskar och några som du kanske inte känner igen. Varsågoda att smaka!

Den svenska sommaren är oemotståndlig med ljusa kvällar, sköna bad och massor med sevärdheter. Men visst lyfts sommaren lite mer av all den goda mat som vi kan njuta av och i Lands och Från Sveriges matresa så har vi nu kommit till sommarens fröjder. Passa på medan du kan för som bekant så är sommaren kort…

Glass i stora lass

 Glass i stora lass, sommarens favorit är här!
Glass i stora lass, sommarens favorit är här! FOTO: Istock

SIA Glass startade sin glassresa i halländska Slöinge 1959 och glassmakerna är så många så hälften vore nog – fläder/jordgubb sorbet, marshmallow och chokladboll är några av årets nyheter som tillsammans med klassiker kommer läska oss i sommar. Glass är sommar på riktigt! Vilken blir din favorit?…

Se till att glassen har Från Sverige-märket på sig så blir det ännu godare.

Macka på strand, i bersån och på utflykten

 Gott med mackor från Polarbröd!
Gott med mackor från Polarbröd! FOTO: Polarbröd

Den klassiska mackan – finns det något bättre, godare eller enklare? Det är perfekt mat att ha med sig på picknick, stranden eller båtturen. Polarbröd har bakat finbröd sedan slutet av 1800-talet och gör mackor som är suveräna för picknicken. Extra gott blir det med Västerbottensost som pålägg, osten har gjort smaklökarna glada sedan 1872 och tillsammans är de två en smak-kombo som heter duga!

Ägg – perfekt sommarmat!

 Perfekt sommarmat på alla sätt - ägg.
Perfekt sommarmat på alla sätt - ägg. FOTO: Istock

Kokta, stekta, pocherade eller rörda – ägg är alltid gott! Äggen med Från Sverige-märkningen garanterar att äggen är producerade och packade i Sverige där alla ägg är garanterat fria från salmonella, matsäkerhet är viktigt. Lägg äggen på knäckebröd från från någon av alla Sveriges knäckebrödstillverkare så får du kvalitet och tradition i samma tugga, knäckebrödet är svenskt på alla sätt.

Kolla efter ägg från Gotlandsägg, Lantägg, Kronägg, Norrlandsägg eller Stjärnägg – alla märker de med Från Sverige-märkningen! Bland många andra!

Nyttigt och mustigt!

 Goda äpplen på Kiviks äppelodlingar - blir perfekt som must.
Goda äpplen på Kiviks äppelodlingar - blir perfekt som must. FOTO: Kiviks Musteri

Äpple! Vilket genial frukt! Äpplena från Kivik är smakrika, nyttiga, vackra och superbt nyanserade i sina smaker och musten som görs på dem är galet god – även så på sommaren! Kiviks Musteri har anor sedan 1888, då de första äppleträden planterades i de undersköna backarna kring Kivik i Skåne. I dag görs det must och cider på äpplen, men även en hel del andra frukter och bär används för att skapa drycker från det skånska företaget som du dessutom kan besöka om du är i faggorna. Väl värt ett besök – både för inspirationen och smakerna.

Fin start på dagen ger en fin sommar

 Bästa starten på dagen med en rejäl frukost.
Bästa starten på dagen med en rejäl frukost. FOTO: Istock

Sommarfrukost! Bara ordet gör att man blir på gott humör! Spannmålsföretaget Frebaco odlar sina spannmål på västgötaslätten och låter dem sedan bli till bland annat smakrik müsli. Filen som hör till köper du förstås från något av alla de lokala mejerier som lockar med olika smaker. Yoghurt med hallon, rabarber eller äpple och kanel – mums filibabba!

Blott Sverige svenska jordgubbar har

 Jordgubbar, kan man äta för många? Nej!
Jordgubbar, kan man äta för många? Nej! FOTO: Istock

Att vi föredrar svenska jordgubbar framför andra beror på att de oftast smakar betydligt mer. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och mer uttrycksfull sötma – delikat för smaklökarna. Korta transporter gör också att de svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak – perfekt kedja från producent till konsument. Titta efter märket Från Sverige när du väljer jordgubbar så vet du att de är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Det godaste goda

 Potatis är källan till (nästan) allt gott - så många varianter det finns!
Potatis är källan till (nästan) allt gott - så många varianter det finns! FOTO: Istock

Sill och färsk potatis är också så mycket svensk sommar som det kan bli – som man kan längta! Att koka färskpotatis och öppna en burk sill kan vara svaret på allting – så gott är det! Om dessutom sillen har Från Sverige-märket på sig så blir det ännu godare.

Ett tips är att koka lite extra potatis – kokt färskpotatis är supergod dagen efter genom att blanda ihop en ljuvlig potatissallad eller lägga potatisen på grillen eller mackan.

Grilla allt – det går faktiskt

 Grillost av bästa slag, underbart på grillen!
Grillost av bästa slag, underbart på grillen! FOTO: Press

På sommaren åker grillen fram och tänk på att allt går att grilla! Det behöver inte vara det vanliga utan du kan botanisera bland nya smaker, spännande köttdetaljer eller grönsaker av alla de slag. För att inte tala om ost! Grillosten från Falköpings mejeri är ny i butikshyllorna och den kommer bli en favorit i sommar – det kan vi lova!

Du hittar många andra goda ostar som är lämpliga att grilla – ee till att välja svensk ost gjord på svensk mjölk som är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige genom att titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige.

Grönaste grönsakerna – så goda i säsong

 Färska rödbetor med smör - ljuvligt på tallriken.
Färska rödbetor med smör - ljuvligt på tallriken. FOTO: Istock

Vi rundar av med något så gott som svenska färska grönsaker. Sydgrönt samlar många odlare i södra Sverige och jobbar med kvalitet samtidigt som hållbarhet är prioriterat. En av medlemmarna som valt en lite annorlunda väg är Kenneth Jönsson som driver Ljungens Jordbruk. Här odlas det nämligen svenska meloner (!), men man har även fokus på olika typer av kål.

Rönneberga Grönsaker i Amundstorp sätter fokus på betor på sina odlingar. Här finns förstås rödbetor, men även gulbetor och polkabetor skördas varje sommar.

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen