Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 28 april 2022

Från Sverige-resan: Svenskt kött är bäst i världen

Det svenska köttet är verkligen i en klass för sig. Smakrikt, varierat, ambitiöst och med låg antibiotika-användning. I vår matresa genom Sveriges har vi nu kommit till köttet och det är gott! Kolla in tipsen från Land och Från Sverige och hitta en ny favorit - redan i dag!

Välj svenskt – för allas skull

 Lufttorkat kött från Scan - nytt i butik.
Lufttorkat kött från Scan - nytt i butik. FOTO: Scan

När du väljer kött och charkuterier – välj svenskt kött. Samspelet mellan växtodling och djurhållning är otroligt viktigt, ja man kan faktiskt säga att djuren är en stor del av det svenska beredskapslagret. Utan djurhållningen stannar växtproduktionen!

Dessutom så är antibiotika-användningen i den svenska djurhållningen den lägsta i hela EU och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar där djuren får behålla sitt naturliga beteende.

  • Tänk på det här om du vill stötta den svenska köttproduktionen:
  • Välj svenskt kött när du köper kött och charkuterier, titta efter märket Kött från Sverige.
  • Köp inte bara biff, filé och entrecôte utan använd även andra delar, till exempel nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Och korv, köttbullar och hamburgare. Hela djuret behöver användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig.
  • Köp från lokala producenter och lär känna dem genom att besöka deras gårdsbutiker – du kommer få betydligt större kunskap om hur viktig djurhållningen är!

Kom ihåg! Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det är tryggt att veta.

Hemmakebab med svenskt kött

 Amir Kheirmand, känd från Sveriges mästerkock, har sitt eget varumärke där han gör den goda kebaben tillgänglig för alla.
Amir Kheirmand, känd från Sveriges mästerkock, har sitt eget varumärke där han gör den goda kebaben tillgänglig för alla. FOTO: Schysst käk

Schysst käk, så heter mästerkock-vinnaren Amir Kheirmands populära matvarumärke och han gör kebabkött så att även vi hemmakockar kan lyckas med den supergoda rätten.

– För oss på Schysst käk är det viktigt att i största möjliga mån vara med och stötta inhemsk produktion och svenska bönder. Vi tycker att det är schysstast så helt enkelt, säger Amir och förklarar därmed varför det är viktigt med Från Sverige-märkningen.

Kolla efter Amir Kheirmands kebab i butiken och gör sedan din bästa kebab hemma. Schysst käk använder så klart Från Sverige-märkningen, tryggt och bra!

Lamm – läge för grillkalas

 Lamm - gott på många sätt! Testa det svenska lammet - kokt eller grillat.
Lamm - gott på många sätt! Testa det svenska lammet - kokt eller grillat. FOTO: Istock

Av allt lamm som säljs i Sverige så är endast en tredjedel svenskt. Smått overkligt om man tänker på hur bra de svenska fåren och lammen har det i Sverige, med det strängaste djurskyddet i världen och med lägst antibiotikaanvändning i EU. Så välj svenskt lamm när du handlar i butiken nästa gång — gott året runt!

Svampar, rotfrukter och äpplen är underbara att matcha lammköttet med och använd gärna färska örter som rosmarin, timjan eller mynta — det är suveränt till lamm.

Antipasti – men på svenska

 Lufttorkat kött i många varianter från Scan.
Lufttorkat kött i många varianter från Scan. FOTO: Scan

Lite småplock i väntan på middagen? Antipasti kallas det på italienska men klart att det går att fixa samma stämning men på svenska! Scan har lanserat ett gäng lufttorkade charkuterier som står upp de italienska och de finns i många varianter: prosciutto crudo, coppa, tryffelsalami eller fänkålsalami. Goda, smakrika, icke långtransporterade och med kött från svenska gårdar. Kan det bli bättre?

– Vi har byggt vår egen klimatkammare i Halmstad med de perfekta förutsättningarna för lufttorkning och långlagring av dessa charkuterier. Våra erfarna charkuterister har samarbetat med en italiensk expert, för att återskapa det traditionella hantverket enligt svenska förutsättningar, berättar Eva Tiedman på HK Scan som tillverkar charkuterierna.

Hur ser framtiden för svensk chark ut?

– Vi ser en ljus framtid för svensk kött- och chark. Trenden är tydlig, även om en del konsumenter väljer att äta mindre kött totalt så väljer man i allt större utsträckning produkter med svenskt ursprung.

Tips! Kom ihåg ta fram dina lufttorkade charkuterier i rumstemperatur en stund innan servering. Då smakar de som allra bäst.

Ren är rent ut sagt jättegott

 Renskav - utomordentligt gott!
Renskav - utomordentligt gott! FOTO: TT

Har du smakat renkött så vill du smaka det igen! Klassikern renskav är en delikatess serverad med potatismos och rårörda lingon och kan vara bland det godaste som finns. Riktig husmanskost av bästa slag!

Kolla efter Från Sverige-märket när du köper köttet så vet du att det kommer från Sverige – på alla sätt!

Svensk korv på många språk

Korvtillverkaren Wurstmaster vet hur man gör korvar. De producerar över 40 olika korvar, klassiska varianter med många olika typer av smaksättningar där alla kan hitta sin favorit. En korv som sticker ut lite extra är deras sremska, en svensk variant på den serbiska korven som kryddas med paprika och cayenne. Lite stark men väldigt nyanserad!

Kolla efter Från Sverige-märkningen när du köper din korv!

Rökt är riktigt gott!

Vilken mat tänker du på om vi säger Filipstad? Förmodligen tänker du först på Wasa som gör knäckebröd eller på OLW som gör chips? Men tänk också på Hissas Basturökeri som startade på 1970-talet i Filipstad. Hos Hissas röks charkprodukterna enligt finsk tradition och det blir gott – även i Sverige!

Tänk att titta efter Från Sverige-märkningen när du köper chark i butiken!

When in Malmö – missa inte Mando

 Mando - krogen i Malmö som sätter köttet i främsta rummet.
Mando - krogen i Malmö som sätter köttet i främsta rummet. FOTO: Nordchark

Om du reser till Malmö och vill äta gott kött – missa inte Mando steakhouse. Den helt oemotståndliga krogen mitt i centrala Malmö har sin originalinredning intakt sedan starten 1966 och den är fantastisk! Precis som maten!

Mando är en av få restauranger i Sverige som har märkts med Från Sverige och du kan lita på att köttet är svenskt och av bästa kvalitet. Krogen styckar och maler köttet själva och de har stenkoll på var köttet kommer ifrån. Missa inte planksteken, den är legendarisk! Den började serveras 1975 och 2014 hade man serverat en miljon plankstekar.

Mando fortsätter att följa plankstekens utveckling och har till och med en plankometer!

Falukorv – farligt gott

 Falukorv älskas av de flesta, det finns många varianter över hela Sverige.
Falukorv älskas av de flesta, det finns många varianter över hela Sverige. FOTO: Från Sverige

Finns det någon korv som symboliserar Sverige mer än falukorven? Från början ett resultat av att det behövdes rep till koppargruvan i Falun men snart därefter en korv som tagit hela Sverige med storm – falukorven finns i alla stekpannor.

Korven är namnskyddad och den krokiga formen glädjer såväl ung som gammal och falukorven har till och med sin egen klass i tävlingen chark-SM där många fina charkuterier har plockat hem medaljer! I november är det dags igen och Från Sverige är med och sponsrar!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen