Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 20 november 2020

Uppland - landskapet som bjuder på bästa smakerna

Från Sverige-resan landar i Uppland och här möter vi spännande mat och dryck av varjehanda slag men också ett kunskapscenter som fokuserar på vad vi äter. Med mer kunskap blir maten ännu godare och världens smaker och svenska råvaror skapar en bra kombination.

Must av frukt och bär

 Must från Värmdö musteri.
Must från Värmdö musteri. FOTO: Johan Carlsson

Vi inleder resan på Värmdö och hamnar på ett musteri där det produceras ett brett utbud av produkter. Värmdö Musteri lockar förstås med must, men gör även sylt, saft och geléer från äpplen och andra frukter och bär. Man erbjuder också något som blivit allt mer populärt, nämligen att låta privatpersoner ta med sina skördar från egna trädgården och få den tillbaka i form av must. För många av de återkommande gästerna har det blivit ett måste!

Potatis och raps av högsta kvalitet

 Raps som blir rapsolja.
Raps som blir rapsolja. FOTO: Istock

Bara några minuter därifrån hittar du Säby Gård, som sedan 1952 arrenderats av familjen Windahl. Här odlas det spannmål men tre hektar används också för odling av potatis som säljs från gården. Där odlas både färskpotatis och vinterpotatis och man har också egen produktion av kallpressad rapsolja.

Dessutom anordnar man självplock av potatis men då gäller det att hänga på – en helg per år brukar det bli!

Här gror det minsann!

 Svegro odlar örter av alla de slag.
Svegro odlar örter av alla de slag.

Ute på Färingsö i Mälaren hittar vi ett annat familjeföretag med anor och fokus på kvalitet. Svegro fokuserar på örter och har sin bas i växthuset på Färingsö. Där odlas en rad olika örter, men man har också blivit kända för sin produktion av örtpesto. Den finns i dag i tre smaker, basilika/vitlök, koriander/chili samt grönkål/citron. Om det smakar gott? Absolut!

Vackert som en dröm

 Fantastiska blommor från Alverbäcks.
Fantastiska blommor från Alverbäcks. FOTO: Ann Lindén

All odling behöver inte handla om det som ska bli mat. Hos Alverbäcks på Ekerö har det varit fokus på tulpaner sedan 1968, då Sven och Birgitta Alverbäck startade familjeföretaget. Där finns ett växthus på 19 000 kvadratmeter och dessutom en lökkällare på 15 000 kvadratmeter. Även hyacinter och andra blommor tas fram i det stora växthuset.

Från Sverige-märkningen visar att tulpanerna är odlade i Sverige – bra val för alla!

Yes we can!

 Här jäser det snart!
Här jäser det snart! FOTO: Istock

Även om de inte tillverkar någon mat är det troligt att du ätit eller druckit något där Jästbolaget varit inblandat. Företaget är nämligen marknadsledande inom jäst och levererar sin produkt till bagerier, vintillverkare och bryggerier. Företaget finns i Rotebro och startades så tidigt som 1893. Här jäser traditionerna på riktigt!

Lägg osten på köttet!

Godaste burgarosten någonsin? Ja, kanske? I Roslagen hittar vi Väddö Gårdsmejeri där det produceras ost, glass i en massa smaker och ekologiskt kött. En av specialiteterna är den cheddarost som tillverkas för att användas på hamburgare. Den görs helt utan tillsatser och har blivit mäkta populär bland personer som gillar ostburgare. Och vem gör inte det?

Gårdsbutik och kafé kompletterar verksamheten och håller öppet i stor utsträckning. Kaféet har dessutom en uteservering där familjer får chansen att hälsa på kaniner, getter och grisar.

Läs också: Det här är skillnaden mellan svenskt och importerat kött

Korvar från hela världen

 Korvar med hela världens smaker på svenska råvaror.
Korvar med hela världens smaker på svenska råvaror. FOTO: Taylor & Jones

Vi låter resan ta oss in till centrala Stockholm också och då handlar det om korv. Taylors & Jones gör sin egen korv men har också ett antal brittiska specialiteter. Här finns chorizo och kabanoss men också korvar som merguez och salsaccia. Dessutom ordnar man med kurser där de intresserade kan lära sig att göra egen korv.

Även om korvarna har internationell prägel så är det Från Sverige-märket som du ska leta efter – då vet du att allt i korven är från Sverige!

Ta biffen på båten!

Vid ett besök i Uppland ska man med fördel prova på att äta Ångbåtsbiff, som är en av landskapsrätterna. Rätten är en skärgårdsvariant av biffstek med lök, och enligt traditionen ska den tillagas på fartygets heta ångpanna.

Läs också: Följ med Från Sverige-resan till Sörmland

Här finns allt du behöver veta om mat

 Spannmål, bra att forska på!
Spannmål, bra att forska på! FOTO: iStock

I Uppland finns också Sveriges centrum för kunskap och utveckling av mat och dryck. I Ultuna i södra Uppsala finns nämligen SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Här hittar vi fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap samt fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Dessutom har Ultuna ett Universitetsdjursjukhus.

SLU har också en kunskapspark på 20 000 kvadratmeter. Den används för undervisning men är öppen för alla. Där finns stadsväxter och tåliga perenner och tanken med parken när det gäller allmänheten är att man ska kunna ta del av SLU:s verksamhet och lära sig mer om bland annat växtodling och trädgårdar.

 Från Sverige
Från Sverige FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen