Från Sverige-resan: Värmland bjuder på det godaste goda
Sverige är fantastiskt! Och frågan är om det inte blir mer och mer fantastiskt för varje år som går. Matmässigt utvecklas Sverige i snabb takt och i Lands och Från Sveriges matresa har vi nu kommit till Värmland! Där hittar vi inte bara värmlandskorv och lokalt öl utan också nävgröt - en gröt som älskas av nästan alla...
Prisat bacon från Råda
Med anor från 1894 ståtar Hemgården med charkprodukter som än i dag kombinerar lokal tillverkning med högsta kvalitet. Varmrökning med svensk al ser till att smakerna sitter som de ska på korvarna, bogen, baconet och sidfläsket från Hemgården.
Missa inte Hemgårdens bacon – guldbelönat vid chark-tävlingar. Och så klart att allt kött från Hemgården är svenskt!
Läs också: Kolla in goda receptet på fläskpannkaka!
Gott i flaska och burk
Gärdets musteri, Enbackens musteri, Wermlands brygghus och Good guys brew – alla är de dryckestillverkare i Värmland med fokus på god smak. För att inte tala om Carlstad bryggeri som drivs av bryggmästare Göran Larsson – ingenjören som blev betongborrare som blev ölproducent. Bryggeriets White moose Ale anspelar på den vita älg som lockat mängder av nyfikna till Värmland.
Vackert i rabatt och i kruka
Närodlat och miljösmart är Jensens blommors motto. Och inte nog med det, Värmlandsodlat är den egna etiketten som visar var blommorna kommer från – på riktigt. Sedan 1966 har blomsterprakten från Hammarö glatt Värmland och den fortsätter att göra det även i dag – märkningen Från Sverige visar att blomman är odlad i Sverige.
Läs också: Så sköter du pelargonen – året om
Mormors glasscafé – kan det bli godare?
Att solen skiner i Karlstad är allmänt känt men så klart gör den det i hela Värmland. Kanske lite extra mycket i Lysvik där glassparadiset Mormors glasscafé har glatt glassälskare sedan 2007. Stora glassar, många smaker och en genuint trevlig miljö – perfekt för en paus i sommarsolen. Vad sägs om Mormors sölgris? Eller Mormors smutsgris? Båda är exempel på glassar som slår det mesta. Glassen kommer från SIA Glass som har Från Sverige-märkningen på de flesta av sina glassar.
Läs också: Så gör du enkla hallonsorbeten – själv!
Nävgröt – exotiskt men klassiskt
Nävgröt och skrädmjöl – två enheter som höjer livskvaliteten hos dem som kommit att älska rätten – och i Värmland är de många. Skrädmjöl, mjöl som görs på rostat havre, görs till nävgröt och äts med lingon och fläsk och det är… underbart! Att det smakar bra är en underdrift, att man bli mätt är också en underdrift – detta är mat som byggt Sverige och som fortsätter bygga det än i dag. Om du har svårt att hitta skrädmjöl så leta efter butiker som säljer mjöl från Stöpafors kvarn – de maler det speciella mjölet.
Och förresten, vår stora författare Selma Lagerlöf, drev ett tag en kvarn där det maldes skrädmjöl och än i dag kan man äta Mårbacka-kaka på kaféet där Selma Lagerlöf bodde. Lika goda som böckerna är läsvärda!
Läs också: Följ med till Fryksta trädgårdscafé – gott är det!
Värmlandskorv – med egen dag
Vilken del av Sverige har inte sin särskilda korv? Ingen… Värmlandskorven är kanske inte så bildskön men det är inte något fel på smaken och vissa väljer att kalla den potatiskorv – den gryniga konsistensen kommer av potatisen som ingår i smeten.
Värmlandskorven har dessutom fått sin egen dag – den tredje torsdagen i augusti firas den gråbleka korven över värmlänningar av alla de slag. Kolla in allt om korven här!
Smaka på Värmland – en festival!
Smaka på Värmland – så heter matfestivalen som hålls varje år och som hyllar den värmländska maten och de värmländska dryckerna. Och den är populär! I år firar festivalen 10-års-jubileum och om inte coronan ställer tilll det så kommer det bli en fantastisk upplevelse med god mat från hela Värmland! Festivalen hålls den 26-27 september och du hittar allt om den på Smaka på Värmland.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.