Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 december 2020

Från Sverige-resan: Upptäck smakerna från Västergötland

Landskapet Västergötland är kanske mest känt för sina vidsträckta slätter där det odlas massor med godsaker. Men det finns så mycket mer än det. Det upptäcker du i det här stoppet i vår Från Sverige-resa där du träffar en klassisk kvarn, ostar med internationellt rykte och en särdeles god glass. Från Sverige-resan gör du tillsammans med Svenskmärkning och Land - välkommen!

Ost, svamp, kalkon eller grynkorv. Allt hittar du i Västergötland, där odlandet nästan sitter i själen på invånarna och där företagen som satsar på mat och dryck är många och variationen stor.

Västgötaslätten är också ett av Europas mest näringsrika odlingslandskap och oavsett om du tar tåg eller bil är det svårt att missa de stora odlingarna.

Klassisk kvarn med lokal råvara

 Havre som ska bli till god och nyttig mat.
Havre som ska bli till god och nyttig mat. FOTO: Istock

För Frebaco Kvarn utanför Lidköping har odlingarna lagt grunden till ett företag som satsar stort på att förädla framför allt havre.

Flingor, müsli, gryn och numera till och med ris tas fram från den lokala havren. Företaget har jobbat på samma sett med lokala samarbeten sedan starten 1979 och kundernas välmående setts i fokus.

– Den mat vi äter spelar roll för vårt välbefinnande. För oss är det en självklarhet att våra produkter alltid är naturliga och hälsosamma, säger man på Frebacos sajt.

Ost med världsrykte

 Wrångebäcksost, inte bara härligt smakrik utan också klassisk!
Wrångebäcksost, inte bara härligt smakrik utan också klassisk! FOTO: Jesper Anhede

Ost är en viktig del av Västergötlands matkultur och Almnäs Ysteri strax utanför Hjo är ett av företagen som visar vägen. Den mest klassiska osten därifrån är Wrångebäcks-osten som tillverkades för första gången redan på 1880-talet.

Den osten kan sägas vara grunden till dagens svenska herrgårdsost och lagras på osthyllor som användes när osten först skapades. Det gör att samma bakteriekulturer fortfarande hjälper till med att ge osten sin unika smak.

Chark på svenskt vis

 Godaste skinkan på mackan! Den kommer från Jakobsdal.
Godaste skinkan på mackan! Den kommer från Jakobsdal. FOTO: Istock

Jakobsdal är charkföretaget som strävar efter att ge kvalitet i varje tugga och det har man gjort sedan 1936 även om det då hette Haga charkuteri – klassiskt namn för många. Priserna är otaliga och många känner till favoriterna: Mor Matildas kokta skinka och Bror Jakobs rökta skinka. Men utbudet är betydligt större än så. Testa!

Står det Från Sverige på förpackningen så är det klart som korvspad – skinkan kommer från Sverige!

Adelsåsen – kalkoner sedan 50 år tillbaka

I Stora Levene mellan Lidköping och Vara hittar vi företaget som är allt annat än en kalkon. Däremot har Adelsåsen jobbat med kalkoner i över 50 år och där erbjuds skinkor, korvar, färs och grillat, men också färdiga alternativ såsom hamburgare och prisbelönta köttbullar som dessutom är fria från gluten, laktos och ägg.

Svamphobbyn som blev kommersiell

 De bruna champinjonerna från Hulatorps champinjoner är mångas favoriter.
De bruna champinjonerna från Hulatorps champinjoner är mångas favoriter. FOTO: Fredrik Loberg

Champinjoner är kanske inte det första man tänker på som lokalodlat, men i Skövde såg Liselott Johnsson till att det blev verklighet via företaget Hulatorps Champinjoner. Hennes hobbyodling blev större och champinjonerna så bra att det blev en kommersiell satsning. Vattning, luftfuktighet och avstånd mellan svamparna är viktigt för att få bra kvalitet. Minsta fläck på svampen och den väljs bort.

Lokal dryck sedan länge

 Herrljunga cider, en seriös favorit hos svenska folket.
Herrljunga cider, en seriös favorit hos svenska folket. FOTO: Herrljunga

Herrljunga cider ser till att törsten släcks och man gör det sedan 1911. Herrljunga är ett av Sveriges mest kända dryckesvarumärken och verksamheten startades en gång i tiden av en frikyrkopastor som behövde nattvardsvin. Föga anade han vad som komma skulle!

I dag är Herrljunga cider ett familjeföretag som ständigt utvidgar sin verksamhet – alltid med bas i orten Herrljunga! Här finns också gårdsbutiken med stort utbud av alla möjliga goda smaker.

Sveriges bästa kondis – Nordpolen

Om man ska fika så ska man göra det med klass! Varför då inte göra det på Sveriges bästa konditori? I Vara finns nämligen Conditori Nordpolen som utsetts till landets bästa av White Guide. Här säljs surdegsbröd som bakats på plats men givetvis finns också ett stort utbud av bullar kakor och bakelser. Conditori Nordpolen serverade sin första kopp kaffe för 118 år sedan! Att fika kan vara en resa i tiden!

Läs också: Så startar du ett kafé på din egen gård

Falköpings mejeri – lokal mjölk ger mersmak

 Kossor på grönbete vid Hornborgasjön i Västergötland.
Kossor på grönbete vid Hornborgasjön i Västergötland. FOTO: Jonas Forsberg/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

206 stolta lantbrukare äger Falköpings mejeri och mejeriet gör inte bara mjölk, de har en egen TV-serie också! Eller nästan i varje fall – på Falköpings mejeris hemsida kan vi följa familjen Tidén som avslöjar alla hemligheter som bara en mjölkbonde känner till. Spännande minsann…

Mjölk från Västergötlands hjärta är mejeriets slogan och det stämmer precis det. Kom ihåg att om mjölken har Från Sverige-märkningen så vet du att mjölken kommer från Sverige. Enkelt och bra!

Odla grönsaker inomhus – javisst!

 Odling på vägg, är det framtiden?
Odling på vägg, är det framtiden? FOTO: Ljusgårda

I Tibro ligger Ljusgårda som odlar grönsaker i en tidigare träindustri-lokal som nu blivit högteknologiskt odlingscentrum av grönsaker. Odlingen använder sig av cirkulära vattningssystem och använder därför 99 % mindre vatten än vid jämförbar odling. Förra året vann Ljusgårda ICA:s entreprenörspris och ambitionerna är högt ställda – företaget vill se till att Sverige blir mer självförsörjande på grönsaker.

Blomprakt sedan 1968

Blommor är vackert och vackrast är kanske de som kommer från Mariestadsblommor? Sedan 60-talet har det odlats blommor i växthusen och man kan nog säga att färgprakten är spridd vida kring! Här hittar du fuchsia, pelargon, begonia och nästan allt annat som behövs för att få ett vackert hem – Från Sverige-märkningen garanterar att blomman kommer från Sverige.

Äggexperter med visioner

 Ägg med kvalitet!
Ägg med kvalitet! FOTO: Istock

Företaget Dava är kanske inte det mest kända för den vanliga butikskunden men om man säger Västgötaägg så blir det mer igenkänt. Dava är Skara-företaget som sätter äggen främst av alla råvaror och som ser till både vanliga kunder och företagskunder får ägg av högsta kvalitet. Och du vet väl att ägg innehåller ALLA livsnödvändiga mineraler och vitaminer? Det enda som saknas är C-vitamin. Så nyttigt är det med ägg!

Nationalrätten – en korv med gryn

Kan man prata om en ”nationalrätt” för Skaraborg så är det förstås grynkorven som är den rätten. Den speciella typen av korv har en lång historia i Skaraborg, den säljs fortfarande på många ställen och sedan 15 år tillbaka har rätten till och med sin egen förening i Grynkorvens Vänner.

Äggstra god glass hos Mäjens

 Vanilj- och chokladglass - gott året om!
Vanilj- och chokladglass - gott året om! FOTO: Istock

Längst ut i västra Västergötland hittar vi Grästorp och där ligger Mäjens Glass. Glass och maränger har man fokus på och det är säsongen som avgör vilka smakar som glassen har. Men en blandning av smaker såsom svarta vinbär/kardemumma, nypon/konjak, choklad/rosmarin, pepparkaka och whisky/krusbär lär det finnas något som passar för alla. Här finns också många tusen hönor och de ägg som produceras används förstås bland annat i den egna glassen.

Äpplen med brittisk smak

Äpplen är i fokus för Joacim och Fiona Holgersson. Namnet på verksamheten, Bramleys, kommer från den engelska gård där Fiona växte upp. Nu har man 20 000 äppleträd, totalt 100 olika sorter, och just Skaraborg passar fint för äpplen.

– Klimatet i kalla nord gör att äpplena växer långsamt vilket ger mycket smak och karaktär. En långsam mognad ger godare äpplen med bra balans mellan sötma och syra, konstaterar man på sin hemsida.

Från äpplena tas det fram must och glögg, allt utan socker och konserveringsmedel.

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen