Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 april 2021

Från Sverige-resan: Västmanland

Gurkor, bakverk och dessutom startplatsen för vår kanske mest kända butikskedja. Västmanland har en hel del spännande saker att erbjuda när det händer mat. Häng med på vår Från Sverige-resa i länet Västmanland - här bjuds det på mycket!

Med gurkan i fokus

 Gurka från Västerås, känd i hela Sverige.
Gurka från Västerås, känd i hela Sverige. FOTO: Istock

Västerås är känt som Gurkstaden och odlingen av gurka har en lång historia. Det var efter en stadsbrand 1714 som det fanns plats för att starta odlingar av gurkor och sedan dess har gurkan intagit en tydlig plats i stadens historia. Gurkan används oftast i inläggningar, men under de senaste åren har Västeråsgurkan allt mer även använts som färsk. Växten har handflikiga blad och gula blommor och själva gurkorna är småknottriga. Och goda!

Schysst käk – det är ju schysst

 Schysst käk med kebab. Amir Kheirmand är inte bara bra på att laga mat, han är grym på kebab också!
Schysst käk med kebab. Amir Kheirmand är inte bara bra på att laga mat, han är grym på kebab också! FOTO: Schysst käk

Schysst käk, så heter mästerkock-vinnaren Amir Kheirmands matvarumärke och han gör kebab för hemmakocken med säte i Västerås.

– För oss är det viktigt att i största möjliga mån vara med och stötta inhemsk produktion och svenska bönder. Vi tycker att det är schysstast så helt enkelt, säger Amir och förklarar därmed varför det är viktigt med Från Sverige-märkningen.

Kolla efter Amir Kheirmands kebab i butiken och gör sedan din bästa kebab hemma. Och Schysst käk använder Från Sverige-märkningen, tryggt och bra!

Nibble – harmoniska grisar av bästa kvalitet

 Fantastiskt gott kött från en föregångare i branschen - Nibble kött!
Fantastiskt gott kött från en föregångare i branschen - Nibble kött! FOTO: Istock

Har du smakat kött från Nibble gårdsgris? Det är riktigt gott! Här tar man hand om grisarna och ser till att livet som gris blir så bra som möjligt – då blir köttet gott också! Från Nibble hittar du inte bara färskt kött utan även torkade varianter med italiensk inspiration. Smakrikt så det förslår!

Fina växter med svensk kvalitet

 Fina växter från Eriksbo.
Fina växter från Eriksbo. FOTO: Land

Eriksbo plantskola skapar växter som du ska hålla koll på. Plantskolan har ingen egen butik, de är en grossist, men du hittar deras växter i blomsteraffärer runt om i Mälardalen, väl värda att leta efter. Plantskolan startades redan 1948, ligger i Kungs Barkarö och odlar med så lite påverkan på miljön som möjligt!

Här odlas allt från träd och buskar, barrväxter och klätterväxter till rosor, perenner samt frukt och bär.

Titta efter märket Från Sverige när du väljer växter och blommor.

Ekologiskt – gott för både kropp och värld

 Så gott med goda bullar! Finns på många ställen i Västmanland för den som är sugen!
Så gott med goda bullar! Finns på många ställen i Västmanland för den som är sugen! FOTO: Istock

Bageri April – så heter bageriet i Västerås som har gjort staden ännu godare för de som förstår att uppskatta ett gott bakverk.

Lokala råvaror och i säsong är grunden för bageriet som drivs av Kim Lund och Per Martinsson. Känns det igen kanske? Kim Lund blev ”Årets Bagare 2016” och hon har både varit medlem i bagerilandslaget och varit coach för juniorbagarlandslaget. Bageriet samarbetar med bönder och producenter som har samma värderingar som de själva har.

Hos Bageri April handlar det om att skapa bakverk av bästa kvalitet.

Bröd och sött på samma ställe

Även Breads & Sweets i Västerås lockar med bakverk. Här finns bröd i många olika varianter, men också kakor, fikabröd, bakelser och tårtor. Bageriet är nyöppnat, de hade premiär i december i fjol, och det drivs av stjärnkonditorn Jennie Elmerfors. Dubbelgott liksom!

Mat över hela Sverige

 ICA - alla har handlat där!
ICA - alla har handlat där! FOTO: Mostphotos

Få företag i Sverige förknippas mer med mat än ICA, och ICA:s långa historia har sitt ursprung i Västerås. 1917 startade Hakon Swenson Hakonbolaget i Västerås och det ses som startskottet för ICA. Idén med att låta alla handlare vara egenföretagare ansågs vara omöjlig att få att fungera, men sakta men säkert visade det sig att kritikerna hade fel. Egenföretagarna fick hjälp med till exempel inköp och marknadsföring från centralt håll och det upplägget är betydligt vanligare i dag. En riktig succéhistoria som lever i högsta välmåga än i dag!

Lokalt kött – godare än gott!

 Bästa köttet hittar du hos Åsby kött.
Bästa köttet hittar du hos Åsby kött. FOTO: Istock

Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar fokuserar på lokalt kött. Här styckas köttet på plats i butiken och man har en hel del egna charkuterier. Lammkött, fläskkött, nötkött samt vilt brukar det finnas att välja bland i butiken.

Svenska ostar i kylen

I Arboga hittar vi Anns Ost, och här handlar det förstås om ostar i alla dess former. Butiken drivs av Eva Dahlén sedan 2014 och de har en mängd olika ostar i sortimentet – för alla smaklökar. Fråga efter din favorit, om den inte finns inne så kommer den finnas inom kort. Det är kundservice det!

Gott med lokala drycker

 Öl i många stilar, allt finns i Västmanland.
Öl i många stilar, allt finns i Västmanland. FOTO: Istock

Öl bryggs det på flera platser i Västmanland. Hantverksbryggeriet var tidiga med att satsa på egen ölproduktion, och vid starten 2003 fanns det bara några få mindre hantverksbryggerier i vårt land. Bryggeriet är mest känt för sitt starka öl Baronen, som är ett barley wine som bryggs en gång om året. Det är också ett öl som med fördel kan lagras i flera år, precis som många viner. Andra bryggerier i Västmanland är till exempel Coppersmiths i Västerås, Strömsholms brygghus i Köping och Alliaria i Västerås. Väl värda att testa allihop!

Koppar till slakt till krog

1918 uppfördes en stor tegelbyggnad i Västerås. Den var först tänkt att vara en kopparfabrik men blev i stället till ett slakthus från 1930 till 1990. Den långa traditionen med mathantering i lokalerna väcktes till liv 2013 då Saluhallen Slakteriet växte fram i de mysiga lokalerna. I dag finns ett antal mindre restauranger i lokalen och den har blivit ett populärt tillhåll för Västeråsborna. Missa inte Bondens!

Must med härliga smaker

 Must och cider - härliga smaker från Köping.
Must och cider - härliga smaker från Köping. FOTO: Istock

Sedan 2014 produceras det must i Köping. Familjen Ryberg-Ericsson i Rasgärde bestämde sig då för att satsa på must och att tillverkningen skulle ske på ett miljövänligt sätt – Köpings musteri föddes.

I dag har de 10 hektar äppleodlingar och gör cider av många olika äpplen, underbart att smaka hur de olika äpplena ter sig som must. De gör också cider, har en gårdsbutik och hjälper till att musta andras äpplen därtill – här står äpplekärleken i full blom!

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen