Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 september 2021

Från Sverige: Satsning på svenskt i matbutiker över hela Sverige

Mat från Sverige i din butik! Under två veckor storsatsar hela matbutik-Sverige och skyltar upp godsaker från alla möjliga företag. Från Sverige-resan gör det enkelt att hitta svenskt till din matlagning - ta chansen att njuta av allt det goda! Lands och Från Sveriges matresa har landat i ett resmål som finns överallt - matbutiken! Välkommen att njuta.

Håll koll på Från Sverige

 Från Sverige anordnar en supervecka över hela landet. Kolla efter märkningen i din butik!
Från Sverige anordnar en supervecka över hela landet. Kolla efter märkningen i din butik! FOTO: Från Sverige

Under Från Sverige-veckorna så kommer hela 900 butiker över hela Sverige vara skyltade med svenska varor och du kommer hitta massor med recept och tips på sociala medier och i affären. Dessutom så kan du vinna en hel kasse med suverän mat från Sverige. Håll utkik efter Från Sverige-märket på Från Sveriges Instagram.

Grönt och skönt i höst

 Hösten är en perfekt tid för att mysa till det med grönt hemma.
Hösten är en perfekt tid för att mysa till det med grönt hemma. FOTO: Istock

Låt krukväxterna lysa upp inomhus när höstmörkret faller där ute. En krukväxt piggar upp på många sätt och alla behöver inte skötas minutiöst, de ger kärlek ändå! Monstera, gullranka, skvallerreva och ampellilja är alla lättskötta växter som gör gott i hemmet. Tänk på att välja blommor med Från Sverige-märkning när du köper blommor, då vet du att de är odlade i Sverige. Lycka till med det gröna!

Honung – mer svenskt ska det bli

 Mycket av honungen som vi köper kommer inte från Sverige - där kan vi bli betydligt bättre när vi väljer honung i affären.
Mycket av honungen som vi köper kommer inte från Sverige - där kan vi bli betydligt bättre när vi väljer honung i affären. FOTO: Från Sverige

Hela 60 % av all honung som köps i butik är importerad och det trots att svenska biodlare skulle kunna leverera betydligt mer honung. Honung är dessutom ett av våra mest förfalskade livsmedel och genom att köpa honung med Från Sverige-märkning så vet du att du får det du betalar för. Visste du förresten att det krävs 185 vändor för ett honungsbi för att skapa en tesked honung – njut med andakt!

Korvens bästa sällskap

 Intensivt populär! Och nu med potatis.
Intensivt populär! Och nu med potatis. FOTO: Korvbrödsbagarn

Har du smakat korvbrödet med potatis i? Potato hot dog bun heter det och bakas faktiskt med potatis som gör det lite extra gott. Korvet bakas av Korvbrödsbagarn som sedan 1957 levererar korvbröd till hela Sverige. Bageriet ligger i Örebro och har gjort att korv med bröd är en av Sveriges mest älskade rätter. Med all rätt!

200 företag!

Så många företag använder Från Sverige-märket på sina produkter och det finns på cirka 11 000 olika varor – imponerande! Från Sverige-märket innebär att mjölk, ägg, kött, fågel, fisk och skaldjur alltid är 100 % svenskt – utan undantag!

Antibiotika – nej tack!

 Grisar utan antibiotika är godare grisar.
Grisar utan antibiotika är godare grisar. FOTO: Istock

Visste du att Sverige har den lägsta användningen av antibiotika i djurhållningen i hela EU? God djurhållning och höga ambitioner har gjort att användningen av antibiotika konsekvent minskat sedan 1980-talet. Det innebär också att antibiotika-resistensen är väldigt låg.

Rapsolja – svensk olja av hög klass

 Svensk rapsolja, väldigt god och väldigt nyttig.
Svensk rapsolja, väldigt god och väldigt nyttig. FOTO: Gunnarshögs gård

Du har säkert sett de fina flaskorna med rapsolja från Gunnarshögs gård? De finns både naturliga och smaksatta och är fyllda med finfin skånsk rapsolja från ett anrikt företag, det startades för nästan 125 år sedan!

– Vår kallpressade rapsolja kommer från höstraps odlad på vår egen gård eller alldeles i närheten. Att oljan kallpressas innebär att den mekaniskt pressas ur fröet. Temperaturen som uppstår vid pressningen överstiger inte 35 grader vilket gör att smak, doft och färg bevaras tillsammans med vitaminer och antioxidanter, säger Anja Persson som är en av de som driver gården.

Vita ägg är i majoritet

 Gott med ägg men varför har de olika färg?
Gott med ägg men varför har de olika färg? FOTO: Istock

Visste du att 95 % av alla ägg som värps i Sverige är vita? Färgen påverkar inte smak eller näringsvärdet och ägg är en av våra absolut populäraste ingredienser i matlagningen. Tänk omelett, pannkakor, kokt ägg – mums!

Självförsörjning – vi kan bättre!

 Skördetiden på hösten är underbar med alla dess smaker.
Skördetiden på hösten är underbar med alla dess smaker. FOTO: Istock

Sverige har en självförsörjningsgrad på nästan 100 procent när det gäller ägg. Morötter är också en bra vara från självförsörjningssynpunkt då 92 % av morötterna vi köper är svenska.

Sämre är det när det gäller tomater, äpple och gurka där självförsörjningsgraden är mellan 17 och 46 %. Som konsument så kan du stötta Sveriges odlare och öka självförsörjningsgraden

Källor: Från Sverige, Jordbruksverket, Biodlingsföretagarna

 Från Sverige-märkningen syns i varje butik.
Från Sverige-märkningen syns i varje butik. FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen