Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 december 2017

Frisk festdryck – gör läskande öl av ingefära

Ingefära, citron, socker och en massa kvillrande bubblor. Resultatet blir en kryddigt frisk partydryck.

 Ingefära och citron är basen i den läskande ingefärsdrickan.
Ingefära och citron är basen i den läskande ingefärsdrickan.

I Storbritannien kallas den Ginger Beer, alltså ingefärsöl, och visst finns det likheter med den vanliga ölen. Den bubblar, har en kryddigt vuxen smak och styrka ungefär som en lättöl.

Den är där emot mycket lättare att göra själv och är klar på några dagar. Du börjar med att göra en stark ingefärssirap som sedan blandas med vatten, citron och lite jäst. Sedan får det jäsa.

Vill du ha en helt alkoholfri variant går det ännu fortare. Då blandas sirapen med bubbelvatten och lite citron så är det klart på minuten.

Läs också: Gör ingefära-shots – bästa hälsokicken!

Ingefärsöl

Skriv ut

Ingredienser

  • Två matskedar finriven, färsk ingefära
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 3 msk pressad citron
  • Jäst, ett rågat kryddmått torrjäst eller en ärtstor kula färsk jäst.
  • 2 liter vatten

Gör så här

  1. Steg 1: Ingefärssirap
  2. Värm ingefära, socker och 1 dl vatten i en kastrull tills sockret smält. Låt dra en timme.
  3. Sila bort ingefäran med ett durkslag.
  4. Steg 2: Gör själva ölen
  5. Häll ingefärssirapen i en stor flaska som rymmer 2 liter eller fördelat på två mindre flaskor. Flaskorna ska helst ha klämkork så att de inte spricker av kolsyran.
  6. Tillsätt citronsaft och jäst. Skaka tills allt blandats.
  7. Ställ flaskan i rumstemperatur och låt jästen göra jobbet. Efter cirka 3 dagar är drycken bubblig.
  8. Kyl och drick inom några dagar. Får drycken jäsa för länge smakar den inte lika gott.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen