Ge maten längre liv – 8 tips på bra förvaring
Bananer är mycket känsliga och det skär sig lätt mellan lök och potatis. Det finns enkla knep för att få maten att hålla lite längre. Här får du åtta husliga tips.
1. Lök och potatis
Lök och potatis blir snabbare dåliga om de förvaras tillsammans. Lägg dem därför i separata, luftiga behållare/påsar och en bit ifrån varandra. Idealisk temperatur för potatis är mellan 7 och 12 grader. Lök går bra att ha i rumstemperatur.
Läs också: Varning! Här är maten du SKA slänga
2. Gröna bladgrönsaker
Plocka bort eventuella ruttna eller vissnade blad. Linda försiktigt in de resterande bladen i hushållspapper. Placera ”paketen” i en plastpåse i kylen. Genom att göra så här får du bladgrönsakerna att hålla 1-2 extra dagar. Detta och fler tips hittar du här.
3. Ägg
Ställ alltid äggkartongen längst in i kylen så håller de längre. Förvarar du dem i dörren blir de mer utsatta för varm luft vilket får dem att bli dåliga snabbare.
4. Svamp
Ska du bara spara svampen i någon dag eller två, lägg den i en papperspåse i kylens grönsakslåda. För längre förvaring, linda in svampen i en bit hushållspapper och lägg alltihop i en plastpåse som du stuckit några lufthål i.
Läs också: Stora mängder svenskt nötkött ska reas bort
5. Tomater
Stoppa inte in tomaterna i kylen. Det kan visserligen göra att de håller längre, men de blir samtidigt smaklösa och trista. Lägg i stället tomaterna på en tallrik med stjälksidan uppåt. Låt inte tallriken stå i direkt solljus.
6. Bananer
Dela bananklasen och linda in toppen på varje banan i lite plastfolie så mognar de långsammare. Bananer är mycket känsliga för kyla och trivs inte i kylskåp.
Läs också: LISTA: Gårdsbutiker län för län
7. Uppskuren avokado
En avokadohalva över? Lägg den i en plastburk tillsammans med en halv lök och sätt på locket.
8. Nötter och frön
Mandlar, valnötter, solrosfrön… Förvara dem i kylen så härsknar de inte lika snabbt som om de stått i rumstemperatur.