Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 december 2019

Giftlarmen vi minns: Så gick det sen för ”livsfarliga” maten

Akrylamid i chips och arsenik i riskakor. Giftlarmen har avlöst varandra genom åren. Men vad hände efter larmrapporterna? Här får du svar. Och så avlivas några matmyter.

 Vågar du stoppa det i munnen? Många tvekade i samband med larmet om akrylamid i chips.
Vågar du stoppa det i munnen? Många tvekade i samband med larmet om akrylamid i chips. FOTO: Hans Dahlgren

Näe, inte ett giftlarm till, kanske du tänker? Är det inte chipsen som är livsfarliga så är det riskakorna. Eller nu senast citrusfrukterna som kan bära spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos.

Gift i livsmedel

Hur ska man egentligen förhålla sig till alla dessa matlarm som högljutt brusar upp – och tystnar lika snabbt?

En som vet är Emma Halldin Ankarberg som är toxikolog på Livsmedelsverket. Hon kommenterar i SVT giftlarmen som det bullrat allra mest om genom åren. Här är de:

Läs också: Importerade maten som innehåller halter av bekämpningsmedel

5 giftlarm vi minns

Cyklamat i sockerfria drycker (1969)

Larmet: Varning för sötningsmedlet cyklamat i sockerfria drycker, sylt och marmelader! Det kan vara skadligt för hälsan.

Så gick det sen: Efter larmet förbjöds ämnet i flera länder. Men eftersom ingen kunde påvisa att normalkonsumtion av cyklamat orsakade några skador blev ämnet tillåtet igen. Cyklamat finns i bland annat suketter. Ämnet är dock fortfarande förbjudet i USA.

Akrylamid i chips (2002)

Larmet: Livsmedel som potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor innehåller skadliga halter av akrylamid. Högst halter finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor.

Så gick det sen: Larmet har lett till lägre nivåer av akrylamid i exempelvis chips. Något gränsvärde för akrylamid i livsmedel finns ännu inte men frågan diskuteras i EU som vill få ner halterna. Livsmedelsverket skriver följande på sin hemsida: Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer.

Miljögifter i Östersjöfisk (2012)

Larmet: Östersjöfisk innehåller höga halter av dioxin och PCB, ämnen som kan påverkar nervsystemet, hjärnan och möjligheten att få barn. De kan även öka risken för cancer.

Så gick det sen: Larmet har lett till nya kostråd till fertila kvinnor och gravida som avråds äta fet fisk från Östersjön mer än två till tre gånger per år.

Arsenik i riskakor (2015)

Larmet: Riskakor, en barnfavorit, innehåller arsenik.

Så gick det sen: EU har fått nya gränsvärden och nivåerna av arsenik i ris och riskakor har minskat. Rådet från Livsmedelsverket är numera att inte äta ris varje dag och att inte välja fullkornsris. Livsmedelsverket rekommenderar även att inte ge riskakor till barn under 6 år.

Bekämpningsmedlet klorpyrifos i citrusfrukter (2019)

Larm: Var femte citrusfrukt bär spår av klorpyrifos som kan påverka vårt nervsystem.

Så gick det sen: Klorpyrifos har alltid varit förbjudet i svenska odlingar, från och med våren 2020 blir det förbjudet inom jordbruket i hela EU.Läs också: Bekämpningsmedel i mat: Grönt ljus för svenskodlat

3 vanliga myter om mat

Myt 1:Det blir mer och mer gifter i maten. Detta stämmer inte. Enligt Emma Halldin Ankarberg har maten aldrig varit säkrare är i dag. Kunskapen är större vilket ger bättre regler och gränsvärden.

Myt 2.Tillsatser, sötningsmedel och e-nummer är farliga. Så är det inte, enligt Emma Halldin Ankarberg. Hon menar att e-numret i själva verket är en garanti för att tillsatsen är kontrollerad och kodkänd.

Myt 3. Odlad lax innehåller höga halter av miljögifter. I själva verkat är halterna 10 till 20 gånger lägre i odlad än östersjöfiskad lax.

Källor: Livsmedelsverket, SVT

Läs också: Bekämpningsmedlet klorpyrifos i citrus

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen