Godare, rödare och mer hållbar sylt – tre tips!
Ett, två tre! Så blir sylten du kokar både godare och snyggare. Gunnar Kjellin på Brunneby Musteri delar med sig av sina bästa tips.
Att vända de nyss fyllda syltburkarna upp och ner är ett tips som Gunnar Kjellin känner igen, minst sagt.
– Så gjorde vi alltid med våra mustflaskor förr i tiden. Jättebra sätt att få locket sterilt, berättar Gunnar.
Han har dessutom ytterligare tre smarta knep för att göra hemkokt sylt både godare och snyggare.
Läs också: Så gör du must av rönnbär utan press
Gunnars smarta syltknep
1. Kyl ner de heta syltburkarna efter några minuter, först i ljummet vatten och sedan i kallt vatten. Särskilt vissa sylter, såsom jordgubbssylt, blir mycket fräschare och färgen bevaras.
2. Ett annat knep är att fylla burken så mycket som möjligt så att den ska innehålla så lite luft (syre) som möjligt.
3. Tillsätt en gnutta askorbinsyra (C-vitamin) i sylten. Det hjälper ytterligare.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.