Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 januari

Godiset vi aldrig slutar älska – historien bakom våra godisfavoriter

De har funnits med länge och det av en anledning... För att vi älskar dem!

En godis blev till av ett misstag, en annan fick stor uppmärksamhet i en stor expedition och två andra var varandras rivaler. Se om du kan historien bakom några av våra största godisfavoriter!

 Lösviktsgodiset kom till Sverige 1985. Men innan dess gick man till godisbutiken och pekade ut vilka godisbitar man ville ha som sedan expediten fint stoppade ned i kundens påse.
Lösviktsgodiset kom till Sverige 1985. Men innan dess gick man till godisbutiken och pekade ut vilka godisbitar man ville ha som sedan expediten fint stoppade ned i kundens påse. FOTO: iStock

Sveriges godishistoria

 Receptet på Ahlgrens bilar är hemligt och Cloetta avslöjar inte om den vita, gröna och rosa bilen faktiskt smakar likadant eller inte, utan låter godissmakaren lista ut det på egen hand.
Receptet på Ahlgrens bilar är hemligt och Cloetta avslöjar inte om den vita, gröna och rosa bilen faktiskt smakar likadant eller inte, utan låter godissmakaren lista ut det på egen hand. FOTO: Cloetta

Misstaget ledde till svensk godisfavorit

Året var 1953 och tillverkningen av marshmallows var i full gång ute på godisfabriken Ahlgrens i Gävle, men det blev inte riktigt som väntat. I stället för att en marshmallow formades blev det i stället en lätt missformad skumgodis. Den liknade en… bil! Hurra för det! För det var det som ledde till idén att tillverka Ahlgrens bilar. Och i dag görs de inte bara i de klassiska färgerna rosa, grön och vit utan har ynglat av sig i många varianter.

 1921 kom chokladtäckta rån till Sverige som påminde om kexchoklad men som då hette Five o´clock wafer chocolate.
1921 kom chokladtäckta rån till Sverige som påminde om kexchoklad men som då hette Five o´clock wafer chocolate. FOTO: Cloetta

Choklad och kex i fin kombination

Kexchoklad föddes i Ljungsbro 1938 och är i dag en klar favorit på chokladhimlen. Och det har den varit länge! Redan 1970 blev Kexchoklad Sveriges mest sålda chokladkaka och år efter år stannar den kvar på topplistorna. 1987 fick chokladkakan följa med på en svensk expedition till Mount Everest och kakan följde med ända upp till toppen! Tala om reklamkupp!

 Plopp och Center smakar inte helt likadant. Plopp har en mer flytande fyllning eftersom den inte kokas lika länge och har dessutom mer vatten under tillverkningen. Den är även mer söt i smaken eftersom det används mer socker i receptet.
Plopp och Center smakar inte helt likadant. Plopp har en mer flytande fyllning eftersom den inte kokas lika länge och har dessutom mer vatten under tillverkningen. Den är även mer söt i smaken eftersom det används mer socker i receptet. FOTO: iStock

Rivalerna Plopp och Center

Först kom Center, sen kom Plopp.

Den klassiska chokladbiten Plopp blev till 1949 på Choklad-Thule, en konfektyrtillverkare i Stockholm. Ambitionen var att ta upp konkurrensen med den stora chokladfavoriten Center. Hur det gick? Ja, Center-tillverkare Cloetta köpte upp Choklad-Thule 1971 men behöll både Plopp och Center i sitt sortiment så tävlingen kanske slutade oavgjort?

 I dag används exakt samma recept på polkagrisen som användes 1859 när den först kom. Otroligt att samma recept kan hänga kvar så länge!
I dag används exakt samma recept på polkagrisen som användes 1859 när den först kom. Otroligt att samma recept kan hänga kvar så länge! FOTO: iSTock

Polkagrisen – succén från Gränna

Den klassiska vit- och rödrandiga karamellen bakades för först gången 1859 av Amelia i Gränna. Namnet polkagris tog hon efter polkadansen som på den tiden var mycket populär att dansa.

Under tidigt 70-tal kom polkagrisen för första gången i en annan färg än den traditionella rödvita. Den bakades då som blå- och gulrandig och väckte stor förvåning hos människor. Men på det sena 70-talet började flera smaker att komma och i dag finns det hur många härliga smaker som helst. Vilken är din favoritsmak? Viol, tuttifrutti eller cola kanske?

 Cloetta tillverkar varje år ungefär 194 miljoner tomtar. Tomtarna är poppis i Sverige men säljs också bra i Norge och Danmark.
Cloetta tillverkar varje år ungefär 194 miljoner tomtar. Tomtarna är poppis i Sverige men säljs också bra i Norge och Danmark. FOTO: Cloetta

Skumtomten – en rosa favorit

Cloetta började tillverka skumgodis till julfiranden redan 1934. Men man kan inte direkt säga att skumtomten på 30-talet smakade som den som vi är vana att äta i dag. Det var runt 60-talet som Cloetta fick till den perfekta smaken på skumtomten som våra smaklökar i juletider känner igen i dag.

 Fortfarande i dag är hubbabybba det bästa tuggummit om du vill blåsa riktigt gigantiska bubblor.
Fortfarande i dag är hubbabybba det bästa tuggummit om du vill blåsa riktigt gigantiska bubblor. FOTO: iStock

Hubbabubba – 80-talets favorittuggummi

Tuggummit tillverkades i USA 1979 och blev en stor succé i världen. Kanske var det på grund av den goda smaken, det extra stora tuggummit eller för de smarta reklamfilmerna som sändes på TV? Reklamfilmerna spreds som en löpeld till barnen där Hubbabubba var en tecknad superhjälte som blåste stora tuggummibubblor som skrämde i väg tjuvar och banditer.

 Pez - godiset som blev populärt för smaken och den roliga behållaren som i dag finns i många figurer. Supermario, prinsessa eller som hellokittybehållare.
Pez - godiset som blev populärt för smaken och den roliga behållaren som i dag finns i många figurer. Supermario, prinsessa eller som hellokittybehållare. FOTO: Cloetta

Pez – Österrikes försök till ny hälsovana

Först lanserades Pez som en minttablett som skulle vara ett bättre alternativ till rökning. Året var 1927 och mannen bakom tabletten var Eduard Haas, en hälsofantast i Österrike. Behållarna till godiset kom 1949 och skulle likna en cigarettändare. Sedan utvecklades behållarna till figurer och de första figurerna som kom var en rymdgubbe och en tomte som man kunde lägga godiset i. Numera är de en succé i många länder och barn av alla åldrar njuter av det roliga godiset.

 Varje år dagen efter Alla hjärtans dag har godiset sin alldeles egna dag, för då firas geléhallonens dag. Hipp hurra!
Varje år dagen efter Alla hjärtans dag har godiset sin alldeles egna dag, för då firas geléhallonens dag. Hipp hurra! FOTO: iStock

Godiset som tog en tur till rymden

På 60-talet hette geléhallon inte geléhallon utan kallades för jungfrubröst. Man tyckte helt enkelt toppigheten påminde om ett kvinnobröst. Geléhallon hade då funnits ända sedan 1904 och föddes i godisfabriken Aroma.

Godiset fick sig en tur upp till rymden också. Det var när den svenska astronauten Christer Fuglesang var uppe i rymden och skulle bjuda kollegorna i rymden på snacks… Då blev det geléhallon.

Svensk godishistoria i årtal

1500. Man tillverkade godis och bakverk som pepparkakor, mandelkubb och brännvinsbullar.

1700. Produktionen ökar på sötsaker.

1800. Chokladen kommer till Sverige. I början finns lösgodis att köpa på större evenemang och på marknader för att sedan komma att finnas i butiken.

1970. Godiset plockas av expediten. Det pratas om godis som ger hemska tandtroll och om giftiga ämnen som finns i godis.

1985. Livsmedelsverket meddelar att det är okej att införa plockgodis, förutsatt att godiset ligger i separata behållare och plockas med slev. Och därmed införs plockgodis för första gången i Sverige.

2023. Svenskarna köper godis som aldrig förr och godisförsäljningen ökar. Svensken äter 15 kilo choklad och godis om året per person (enligt Jordbruksverkets statistik 2020).

Källa: Cloetta, Göteborgs-Posten och ICA-historien.

Fakta: Godis kan också kallas

Snask

Snarr

Konfektyr

Götta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen