Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 juli 2017

Google hyllar svensk potatiskvinna

Över hela världen hyllas i dag den svenska kvinnan Eva Ekeblad. Hon hyllas för att ha varit först med att förklara hur man kan göra brännvin av potatis.

 Google hyllar den svenska potatiskvinnan Eva Ekeblad genom en doodle.
Google hyllar den svenska potatiskvinnan Eva Ekeblad genom en doodle. FOTO: Google

Har du hört talas om Eva Ekeblad? Hon föddes för 293 år sedan och just i dag väljer den amerikanska sökjätten Google att hylla henne genom en egen bild – en så kallad doodle.

Google gör ny bild varje dag

Varje dag gör Google en ny bild som uppmärksammar något aktuellt och just i dag är det alltså Eva Ekeblads tur att få digital uppmärksamhet.

Nyhetssajten ATL skriver om det oväntade valet och berättar att Eva Ekeblad är ganska okänd, trots sitt viktiga bidrag till den svenska historien.

”I december 1748 valdes Eva Ekeblad 24 år gammal som första kvinna in i Vetenskapsakademien. Det gjorde hon för att hon tidigare det året lagt fram forskningsresultat om potatismjöl och hur man kunde använda potatis till att göra brännvin.

Vid den här tiden sågs ännu inte potatis som människoföda av den breda allmänheten. När svenskarna nu började tillverka potatisbrännvin innebar det att mer säd kunde användas till att baka bröd, något som minskade hungern i landet under många år.”

Hyllningen av Eva Ekeblad, som föddes som Eva de la Gardie, genomförs under en dag, i morgon är det en ny doodle som Google presenterar.

Läs också:Potatisodlaren trendspanar – den hetaste potatisen är mjölig

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen