Gräddbulle, kokosboll eller chokladbulle – vad säger du?
Ett sött och gräddigt bakverk toppat med choklad och lite kokos – det här luftiga lilla toppen har gått rakt in i mångas hjärtan. Men vad heter det egentligen?
Kärt barn har många namn heter det. Om det stämmer borde den här vara hur älskad som helst!
Enligt Institutet för språk och folkminnen finns inte mindre än fyra dokumenterade namn i deras samlingar på det gräddiga bakverket. I praktiken används dessutom ännu fler!
”Gräddbulle” och ”munk”
Vanliga namn är ”kokosbulle”, ”kokosboll” eller ”chokladbulle”. Men i södra Sverige, framför allt Skåne, Småland och vissa delar av Halland är det namn som börjar på grädde som ”gräddbulle” eller ”gräddboll” som gäller.
Drar man sig västerut dyker en annan benämning upp – ”munk”.
För många är munk en friterad degring med choklad på. Men i Västsverige är det också namn på den gräddiga bakelsen, ofta som efterled i namnet – till exempel ”kokosmunk” eller ”gräddmunk”.
Läs också: Orden som delar Sverige – vad säger du?
Mer ovanliga varianter
I en enkät som språkinstitutet har genomfört finns en mängd ytterligare namn på den gräddiga älsklingen.
Några av de mer ovanliga är ”baddare” och ”Osborn” som vissa säger i Göteborg och namnet ”Augusta Jansson” som förekommer väldigt lokalt i vissa delar av Stockholm. Antagligen från en innehavare av en godisbutik som sålde dessa bollar.
Namn på olika sorter
Det finns också flera benämningar som innehåller ”skum”. Framför för allt de sorter som är avlånga rör i stället för toppar. Dessa kallas bland annat skumraket, skumrulle och skumcigarr.
Vissa producenter tillverkar även en variant utan botten som brukar kallas för ”gammaldags”.
Att komma fram till ett gemensamt namn gör det inte enklare av att de olika tillverkarna också har olika namn för bakverket – ”skumtopp”, ”skumboll”, ”kokosmums”, ”mums mums”, ”kokostopp” och ”chokladtopp” är bara några av dem.
Källa:Institutet för språk och folkminnen
Läs också: Plättar eller pannkakor? Kolla kartan – här går gränsen