Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 20 september 2017

Gräddbulle, kokosboll eller chokladbulle – vad säger du?

Ett sött och gräddigt bakverk toppat med choklad och lite kokos – det här luftiga lilla toppen har gått rakt in i mångas hjärtan. Men vad heter det egentligen?

FOTO: Mostphoto

Kärt barn har många namn heter det. Om det stämmer borde den här vara hur älskad som helst!

Enligt Institutet för språk och folkminnen finns inte mindre än fyra dokumenterade namn i deras samlingar på det gräddiga bakverket. I praktiken används dessutom ännu fler!

”Gräddbulle” och ”munk”

Vanliga namn är ”kokosbulle”, ”kokosboll” eller ”chokladbulle”. Men i södra Sverige, framför allt Skåne, Småland och vissa delar av Halland är det namn som börjar på grädde som ”gräddbulle” eller ”gräddboll” som gäller.

Drar man sig västerut dyker en annan benämning upp – ”munk”.

För många är munk en friterad degring med choklad på. Men i Västsverige är det också namn på den gräddiga bakelsen, ofta som efterled i namnet – till exempel ”kokosmunk” eller ”gräddmunk”.

FOTO: Andr Maslennikov /IBL Bildbyrå

Läs också: Orden som delar Sverige – vad säger du?

Mer ovanliga varianter

I en enkät som språkinstitutet har genomfört finns en mängd ytterligare namn på den gräddiga älsklingen.

Några av de mer ovanliga är ”baddare” och ”Osborn” som vissa säger i Göteborg och namnet ”Augusta Jansson” som förekommer väldigt lokalt i vissa delar av Stockholm. Antagligen från en innehavare av en godisbutik som sålde dessa bollar.

Namn på olika sorter

Det finns också flera benämningar som innehåller ”skum”. Framför för allt de sorter som är avlånga rör i stället för toppar. Dessa kallas bland annat skumraket, skumrulle och skumcigarr.

Vissa producenter tillverkar även en variant utan botten som brukar kallas för ”gammaldags”.

FOTO: Mostphoto

Att komma fram till ett gemensamt namn gör det inte enklare av att de olika tillverkarna också har olika namn för bakverket – ”skumtopp”, ”skumboll”, ”kokosmums”, ”mums mums”, ”kokostopp” och ”chokladtopp” är bara några av dem.

Källa:Institutet för språk och folkminnen

Läs också: Plättar eller pannkakor? Kolla kartan – här går gränsen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen