Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 januari 2019

Grammisgalan väljer bort mjölken – får kritik

Den stora musikgalan Grammis väljer bort mjölken på sin galamiddag. Enligt galan så görs valet för att bli mer klimatvänlig. Men den mjölkfria middagen får nu kritik – enligt kritikerna är det bara en PR-kupp.

 Grammisgalan 2019 väljer att vara mjölkfri.
Grammisgalan 2019 väljer att vara mjölkfri. FOTO: Istock

Den årliga musikgalan Grammis samlar varje år den svenska musikeliten till kalas och under tillställningen delas det ut pris i många olika kategorier. I år hålls galan den 7 februari och inför den så har man nu gått ut med att galan kommer att vara helt mjölkfri.

– Ska vi kunna bromsa klimatförändringen måste vi ändra vad vi äter och ett steg är att förändra normen för vad som serveras på stora tillställningar. Den mjölkfria menyn kommer ge mindre klimatavtryck och det är något vi vill uppmärksamma, säger Ludvig Werner, VD på Ifpi Sverige som arrangerar Grammis-galan, i ett pressmeddelande.

Tidigare evenemang har gjort samma sak

Valet att inte använda mejeriprodukter på galan följer det som musikfestivalen Way out west gjorde för några år sedan då man inte serverade mjölk på festivalen.

Den mjölkfria middagen får nu kritik för att bara vara en PR-kupp. Lena Johansson som är politisk chefredaktör på Land Lantbruk skriver på sin blogg att hon ”känner bara en sån otrolig trötthet inför alla dessa dubbelmoralister som försöker köpa sig gott samvete genom att sila mygg och svälja kameler i klimatdebatten.”

Andra sätt skulle ge bättre klimat

Johansson menar att klimatpoängen av att välja bort mjölk är försumbar och att galan skulle kunna betjäna klimatet betydligt bättre om man avstod från andra drycker som serveras, eller på hur gästerna som kommer dit tar sig dit.

När Way out west skippade mjölken fick man kritik för sitt val och likadant när Vasaloppet valde att servera vegetarisk mat med hänvisning till klimatet. Nu verkar Grammisgalan hamna i samma skottglugg för kritiken.

Läs också: Stjärnkockens val – ät inte kött lika ofta men ät dyrare kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen