Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 20 juni 2019

Grava fisk – så gör du

Hemgravad fisk är en riktig delikatess. Så här ska du göra för att inga farliga bakterier ska växa till sig när du gravar och förvarar.

 Gravad lax är en delikatess som kräver omsorg vad gäller tillagning och förvaring.
Gravad lax är en delikatess som kräver omsorg vad gäller tillagning och förvaring. FOTO: Istock

Gravad fisk är en favorit för många. Och det är inte svårt att göra själv.

Men det är viktigt att du gör på rätt sätt. Inte bara för smakens skull. Även för att minimera risken för sjukdomsframkallande bakterier.

Minska mängden bakterier

Gravning som konserveringsmetod går ut på att minska mängden bakterier. Det gör man genom att gnida in rå fisk med salt och socker. Fisken får därefter ligga i kylskåp ett par dygn.

Saltet konserverar

Det är i huvudsak saltet som bidrar till de konserverande effekterna. Sockret har man mest för smaken skull, även om också socker har en viss konserverande effekt.

Vanliga proportioner

Cirka fyra matskedar salt och cirka fyra matskedar socker per kilo fisk.

Viktigast råden vid gravning

  • Förvara din gravade fisk i kylskåpet som håller högst 4 grader.
  • Använd vanligt koksalt, natriumklorid, när du gravar.

Läs också: Så kollar du att butikens jordgubbar verkligen är svenska

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen