Grava fisk – så gör du
Hemgravad fisk är en riktig delikatess. Så här ska du göra för att inga farliga bakterier ska växa till sig när du gravar och förvarar.
Gravad fisk är en favorit för många. Och det är inte svårt att göra själv.
Men det är viktigt att du gör på rätt sätt. Inte bara för smakens skull. Även för att minimera risken för sjukdomsframkallande bakterier.
Minska mängden bakterier
Gravning som konserveringsmetod går ut på att minska mängden bakterier. Det gör man genom att gnida in rå fisk med salt och socker. Fisken får därefter ligga i kylskåp ett par dygn.
Saltet konserverar
Det är i huvudsak saltet som bidrar till de konserverande effekterna. Sockret har man mest för smaken skull, även om också socker har en viss konserverande effekt.
Vanliga proportioner
Cirka fyra matskedar salt och cirka fyra matskedar socker per kilo fisk.
Viktigast råden vid gravning
- Förvara din gravade fisk i kylskåpet som håller högst 4 grader.
- Använd vanligt koksalt, natriumklorid, när du gravar.
Läs också: Så kollar du att butikens jordgubbar verkligen är svenska
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.