Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 april 2019

Grilla med kol eller gasol

Kol eller gasol? Frågan som delar Sverige när gäller grillning.

Kocken Lisa Lönner Pulkkinen har en favorit, men här ger hon sina bästa tips oavsett om du väljer kol- eller gasolgrill.

 Frågan som delar Grillsverige – ska man ha gasol- eller kolgrill?
Frågan som delar Grillsverige – ska man ha gasol- eller kolgrill? FOTO: Istock

Den här frågan debatteras bland grillfantaster varje sommar. Är det verkligen någon skillnad mellan att grilla på en kolgrill och en gasolgrill?

Vi pratade med kocken Lisa Lönner Pulkkinen för att få lite experttips oavsett vad du väljer. Hon älskar att stå vid grillen och tycker att det är en viktig del av den svenska sommaren.

Öppnade restaurang hemma

Lisa är mest känd för sin satsning på Husmor Lisa, en restaurang som hon öppnade i sitt eget hem ute i Stockholms skärgård.

– Vi köpte ett hus som var ett renoveringsobjekt i skärgården och installerade ett restaurangkök. Konceptet är att äta en god middag hemma i vårt hus, säger hon.

 Kocken Lisa Lönner Pulkkinen använder gärna sin kolgrill för att röka mat. ”Det är sjukt lätt och blir bra. Du lägger bara kvistarna på glöden och stänger locket”, säger hon
Kocken Lisa Lönner Pulkkinen använder gärna sin kolgrill för att röka mat. ”Det är sjukt lätt och blir bra. Du lägger bara kvistarna på glöden och stänger locket”, säger hon FOTO: Pål Allan

Lisa är utbildad civilekonom på Handelshögskolan och det dröjde innan hon satsade på maten. Men nu ångrar hon inte det valet.

– Mat har alltid varit viktigt i min familj och jag gillar att använda närproducerat eller plocka själv i skogen. Det har alltid varit basen i min matlagning, säger hon.

Lisa Lönner Pulkkinen gillar när maten är ordentligt grillad. Och hon har en favorit.

Läs också: Tänd grillen utan tändvätska

Föredrar kolgrill

– Jag gillar kolgrillen, det är mer genuint och känns lite mer på riktigt. På sommaren vill jag vara ute så mycket jag kan och står gärna vid en grill. Jag har grillat jättemycket genom åren, säger hon.

– Jag tycker inte att resultatet blir lika bra på en gasolgrill. Sedan gäller det att ha rätt teknik för att få det bra, säger hon.

 Kolgrillen är miljövänlig – om du inte använder tändvätska.
Kolgrillen är miljövänlig – om du inte använder tändvätska. FOTO: Istock

Fördelar med kolgrill enligt Lisa Lönner Pulkkinen:

 • Hela känslan, det är så trevligt med elden och röken. Det blir mer en riktig grillning.
 • Det blir varmare vilket ger en mer genuin grillkänsla på maten.
 • Kolgrillen är mer miljövänlig – om du inte använder tändvätska.
 • Använd den för rökning. Det är väldigt enkelt och du gör det efter ordinarie grillning med kvistar från till exempel äppleträd
 • Billigare än en gasolgrill. Se bara till att köpa en bra grill som framför allt har lock.
 Med en gasolgrill går det snabbt att grilla.
Med en gasolgrill går det snabbt att grilla. FOTO: Istock

Fördelar med gasolgrill enligt Lisa Lönner Pulkkninen:

 • Det går snabbare, du behöver inte vänta innan du kan börja. En gasolgrill startar du bara och när du har grillat klart stänger du av den.
 • Det är enklare att hantera temperaturer och får det lite lättare att få ett bra resultat.
 • Fisk och kyckling kan vara enklare att grilla på gasolgrill. Det är lätt att det blir torrt om du grillar för länge på hög värme på en kolgrill. Har du kolgrill kan det vara bra att använda ugnen först, och sedan ge fisken eller kycklingen färg snabbt på hög värme.
Se våra grillar för uteplatsen

Oavsett vad du väljer – Lisas tips för en lyckad grillsommar:

 • På sommaren vill du vara utomhus. Skapa därför en miljö runt grillen där du kan ta fram alla saker och till exempel hacka och skära det som ska grillas.
 • Om du grillar kött är det gott att inte få grillytan även på till exempel grönsaker. Gör i stället ett foliepaket med råvarorna och använda smör och salt. Då får du en mjukare smak som passar bra till grillat kött.
 • Planera din grillsommar. Gör tex en egen majonnäs. Den håller i ett par veckor och du kan smaksätta den olika till olika dagar, så får du variation även om du vill grilla varje dag. Du kan smaksätta med till exempel örter, sherry eller parmesan. Samma sak gäller för smör som du kan göra så det räcker ett tag och använda olika kryddor olika dagar.
 • Grilla maten så som du vill ha den. Jag gillar när det verkligen smakar grillat och det får gärna finnas en lite svart yta.

Läs också: Bygg en pizzaugn – så gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen