Grilla med kol eller gasol
Kol eller gasol? Frågan som delar Sverige när gäller grillning.
Kocken Lisa Lönner Pulkkinen har en favorit, men här ger hon sina bästa tips oavsett om du väljer kol- eller gasolgrill.
Den här frågan debatteras bland grillfantaster varje sommar. Är det verkligen någon skillnad mellan att grilla på en kolgrill och en gasolgrill?
Vi pratade med kocken Lisa Lönner Pulkkinen för att få lite experttips oavsett vad du väljer. Hon älskar att stå vid grillen och tycker att det är en viktig del av den svenska sommaren.
Öppnade restaurang hemma
Lisa är mest känd för sin satsning på Husmor Lisa, en restaurang som hon öppnade i sitt eget hem ute i Stockholms skärgård.
– Vi köpte ett hus som var ett renoveringsobjekt i skärgården och installerade ett restaurangkök. Konceptet är att äta en god middag hemma i vårt hus, säger hon.
Lisa är utbildad civilekonom på Handelshögskolan och det dröjde innan hon satsade på maten. Men nu ångrar hon inte det valet.
– Mat har alltid varit viktigt i min familj och jag gillar att använda närproducerat eller plocka själv i skogen. Det har alltid varit basen i min matlagning, säger hon.
Lisa Lönner Pulkkinen gillar när maten är ordentligt grillad. Och hon har en favorit.
Läs också: Tänd grillen utan tändvätska
Föredrar kolgrill
– Jag gillar kolgrillen, det är mer genuint och känns lite mer på riktigt. På sommaren vill jag vara ute så mycket jag kan och står gärna vid en grill. Jag har grillat jättemycket genom åren, säger hon.
– Jag tycker inte att resultatet blir lika bra på en gasolgrill. Sedan gäller det att ha rätt teknik för att få det bra, säger hon.
Fördelar med kolgrill enligt Lisa Lönner Pulkkinen:
- Hela känslan, det är så trevligt med elden och röken. Det blir mer en riktig grillning.
- Det blir varmare vilket ger en mer genuin grillkänsla på maten.
- Kolgrillen är mer miljövänlig – om du inte använder tändvätska.
- Använd den för rökning. Det är väldigt enkelt och du gör det efter ordinarie grillning med kvistar från till exempel äppleträd
- Billigare än en gasolgrill. Se bara till att köpa en bra grill som framför allt har lock.
Fördelar med gasolgrill enligt Lisa Lönner Pulkkninen:
- Det går snabbare, du behöver inte vänta innan du kan börja. En gasolgrill startar du bara och när du har grillat klart stänger du av den.
- Det är enklare att hantera temperaturer och får det lite lättare att få ett bra resultat.
- Fisk och kyckling kan vara enklare att grilla på gasolgrill. Det är lätt att det blir torrt om du grillar för länge på hög värme på en kolgrill. Har du kolgrill kan det vara bra att använda ugnen först, och sedan ge fisken eller kycklingen färg snabbt på hög värme.
Oavsett vad du väljer – Lisas tips för en lyckad grillsommar:
- På sommaren vill du vara utomhus. Skapa därför en miljö runt grillen där du kan ta fram alla saker och till exempel hacka och skära det som ska grillas.
- Om du grillar kött är det gott att inte få grillytan även på till exempel grönsaker. Gör i stället ett foliepaket med råvarorna och använda smör och salt. Då får du en mjukare smak som passar bra till grillat kött.
- Planera din grillsommar. Gör tex en egen majonnäs. Den håller i ett par veckor och du kan smaksätta den olika till olika dagar, så får du variation även om du vill grilla varje dag. Du kan smaksätta med till exempel örter, sherry eller parmesan. Samma sak gäller för smör som du kan göra så det räcker ett tag och använda olika kryddor olika dagar.
- Grilla maten så som du vill ha den. Jag gillar när det verkligen smakar grillat och det får gärna finnas en lite svart yta.
Läs också: Bygg en pizzaugn – så gör du
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.