Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 maj 2021

8 tips för att bli en mästare vid grillen

Förutom råvaran, är rätt temperatur det viktigaste när man grillar. Lands bloggare Katarina Ekeström ger dig de viktigaste råden du ska tänka på när du grillar!

 Här är några enkla knep för att bli en mästare vid grillen.
Här är några enkla knep för att bli en mästare vid grillen. FOTO: max-kegfire

1. Rätt temperatur är a och o

Matlagningens viktigaste ingredienser är rätt temperatur. Lär dig din grill. Ventilernas funktion och lockets effekt. Då kan du lättare reglera värmen.

2. Ha rätt termometer

Välj en bra termometer för att kontrollera innertemperatur. Några grader för mycket kan förstöra fisk och fina styckdetaljer. 56 grader passar de flesta fiskar och räkna med att 57 grader är medium för kött.

3. Allt går att grilla

Egentligen är grillen inte märkvärdigare än en bra värmekälla. Grönsaker och några brödskivor som får färg och smak, märkvärdigare behöver det inte vara. Ett perfekt sätt att förgylla gårdagens lite torra bröd.

4. Skaffa olika värmezoner på grillen

Grillat kan vara att hastigt vända något marinerat över glödande kol. Men också mycket mer. Bygg upp en rejäl grillbädd i den ena änden av grillens botten och låt den andra halvan vara svalare utan direkt strålvärme. På så sätt är det lätt att reglera värmen. Det som fått en fin grillyta kan vila sig till en perfekt innertemperatur i den svalare delen.

5. Låt råvaran och glöden stå för smaken

Ofta behövs bara lite salt. Vi vill så gärna marinera och pensla med smakrik glaze men prova att låta bli. En riktigt bra köttbit eller en nyfångad fisk klarar att stå för hela smakupplevelsen.

6. Testa att grilla delar som kräver tid

Det kan vara bitar som hög­rev eller karré. För att lyckas behöver man indirekt värme och en glödfri zon på ena sidan i grillens botten. Dessutom ett lock och tålamod. Fyll på med kol och känn på köttet som kan ta timmar på sig att bli riktigt mört. Det är värt varje minut.

7. Spån och rökflis ger rökningen bästa resultat

Grillen är också en rök. Använd den som en försiktig smaksättare. En näve fuktat spån eller rökflis mot slutet av grillningen och locket på. Gör stor smakskillnad med väldigt liten insats.

8. Var väl förberedd

Mise en place är en matlagningsterm som betyder ”allt på plats” och inför en grillhappening är det superviktigt. Förbered avställningsytor. Alla ingredienser inom räckhåll och verktygen du kan behöva. Tänk på allt för grillat betyder ofta långt till köket och det man borde haft nära.

Läs också: Guide: Innertemperatur för kött, fisk och fågel

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen