Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 februari 2018

Gubbölegården: Här kan kunderna handla direkt av bonden

Gubböle

Spännande gårdar och fina råvaror. Kring detta kretsar boken Hungrig på Västerbotten av Erik Wennberg. En av gårdarna i boken är Gubbölegården som Land presenterar här i samarbete med författaren.

 Kenneth Åström driver Gubbölegården tillsammans med sin fru Kerstin Lööf som dock inte var hemma när bilden togs.
Kenneth Åström driver Gubbölegården tillsammans med sin fru Kerstin Lööf som dock inte var hemma när bilden togs. FOTO: Matthew Phillips

På Gubbölegården utanför Umeå bor det kor, kvigor och tjurar av raserna Aberdeen Angus och Hereford.

Djuren föds upp på egenproducerat gräs och korn och djuren får gå ute så snart gräset börjar växa. Det är bara vid regn och blåst som de vill komma in i stallet igen.

Trivs bäst i öppna landskap

Gården drivs av Kenneth Åström och Kerstin Lööf som med stort engagemang och omsorg om djuren trivs bäst i sina egna öppna landskap.

 Djuren går ute så snart gräset börjar växa.
Djuren går ute så snart gräset börjar växa. FOTO: Matthew Phillips

Det hela startade i början av nittiotalet med ett litet flask-lamm. Och på den vägen är det. Lammet fick nya kompisar och till sist hade man denna stora gård som i dag tar upp hela parets tid – men det är kär tid som läggs på dessa älskade djur.

Läs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk

Hönsen håller rent

På gården finns också Gotlandsfår och höns.

Hönsen är de bästa renhållarna enligt Kenneth som berättar om hur de med stor entusiasm äter upp både matavfall och rester från trädgården. De olika lantraserna ger underbart vackra gröna, beiga och mörkbruna ägg.

Från fåren får man lamm som slaktas och även skinnet tas om hand.

 Det finns även får på gården.
Det finns även får på gården. FOTO: Matthew Phillips

Till sällskapet på gården hör också ett antal ungerska vallhundar som både jagar, vallar och vaktar – och det är väl tur med så många värdefulla djur att se efter.

Handla direkt av bonden

Eftersom så många av Kennets och Kerstins kunder önskade besöka gården tog man tag i saken för ett par år sedan när det ändå var dags att bygga ett nytt fårhus. De öppnade en egen gårdsbutik som man kan besöka efter överenskommelse.

 Gårdsbutiken är ett uppskattat besöksmål.
Gårdsbutiken är ett uppskattat besöksmål. FOTO: Matthew Phillips

Intresset för att handla direkt av bonden bara ökar, liksom intresset för hur livet på gården går till. Och här i Gubböle i vacker, lantlig idyll, ligger västerbottensgården från 1800-talet och ramar in landskapet och skapar en unik atmosfär.

Läs också: Gullsjö lantbruk: Hemligheten sitter i gräset

Grytstek av nötbog – så lagar du den

 Grytstek, en bortglömd klassiker. Förr kallades den ofta för söndagsstek.
Grytstek, en bortglömd klassiker. Förr kallades den ofta för söndagsstek. FOTO: Matthew Phillips

Ingredienser

4 portioner

Grytstek

1 kg nötbog

8 st pärllökar eller steklökar

3 st palsternackor

3 st morötter

2 st vitlöksklyftor

2 msk smör

3 dl vatten

3 msk oxfond

8 st svartpepparkorn

Så gör du

Grytstek

1. Krydda köttet med salt och peppar, låt gärna köttet ligga 30 minuter innan du steker det. Bryn köttet ordentligt i smör och olja i en stekgryta.

2. Skala morötter, palsternacka, lök och vitlök.

3. Lägg morötter, palsternacka, vitlök och lök runt om köttet. Blanda vatten och oxfond och häll det över köttet. Lägg i lagerblad och svartpeppar.

4. Sjud köttet under lock på låg värme i ca 2 timmar tills innertemperaturen är 60˚. Låt köttet vila 10–15 minuter innan du skär upp det.

5. Servera steken tunt skivad med t ex potatis och en god gräddsås.

 Hungrig på Västerbotten är ett praktverk av Erik Wennberg om regionens spännande gårdar. Gubböle är en av dem. Boken finns att köpa här.
Hungrig på Västerbotten är ett praktverk av Erik Wennberg om regionens spännande gårdar. Gubböle är en av dem. Boken finns att köpa här. FOTO: Matthes Phillips

Läs också: Lantbrukaren Susanne Eriksdotter: Ölandsvetet är rena hälsogrödan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen