Gubbölegården: Här kan kunderna handla direkt av bonden
Spännande gårdar och fina råvaror. Kring detta kretsar boken Hungrig på Västerbotten av Erik Wennberg. En av gårdarna i boken är Gubbölegården som Land presenterar här i samarbete med författaren.
På Gubbölegården utanför Umeå bor det kor, kvigor och tjurar av raserna Aberdeen Angus och Hereford.
Djuren föds upp på egenproducerat gräs och korn och djuren får gå ute så snart gräset börjar växa. Det är bara vid regn och blåst som de vill komma in i stallet igen.
Trivs bäst i öppna landskap
Gården drivs av Kenneth Åström och Kerstin Lööf som med stort engagemang och omsorg om djuren trivs bäst i sina egna öppna landskap.
Det hela startade i början av nittiotalet med ett litet flask-lamm. Och på den vägen är det. Lammet fick nya kompisar och till sist hade man denna stora gård som i dag tar upp hela parets tid – men det är kär tid som läggs på dessa älskade djur.
Läs också: Svedjans ost gör succé med hundraårigt mathantverk
Hönsen håller rent
På gården finns också Gotlandsfår och höns.
Hönsen är de bästa renhållarna enligt Kenneth som berättar om hur de med stor entusiasm äter upp både matavfall och rester från trädgården. De olika lantraserna ger underbart vackra gröna, beiga och mörkbruna ägg.
Från fåren får man lamm som slaktas och även skinnet tas om hand.
Till sällskapet på gården hör också ett antal ungerska vallhundar som både jagar, vallar och vaktar – och det är väl tur med så många värdefulla djur att se efter.
Handla direkt av bonden
Eftersom så många av Kennets och Kerstins kunder önskade besöka gården tog man tag i saken för ett par år sedan när det ändå var dags att bygga ett nytt fårhus. De öppnade en egen gårdsbutik som man kan besöka efter överenskommelse.
Intresset för att handla direkt av bonden bara ökar, liksom intresset för hur livet på gården går till. Och här i Gubböle i vacker, lantlig idyll, ligger västerbottensgården från 1800-talet och ramar in landskapet och skapar en unik atmosfär.
Läs också: Gullsjö lantbruk: Hemligheten sitter i gräset
Grytstek av nötbog – så lagar du den
Ingredienser
4 portioner
Grytstek
1 kg nötbog
8 st pärllökar eller steklökar
3 st palsternackor
3 st morötter
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
3 dl vatten
3 msk oxfond
8 st svartpepparkorn
Så gör du
Grytstek
1. Krydda köttet med salt och peppar, låt gärna köttet ligga 30 minuter innan du steker det. Bryn köttet ordentligt i smör och olja i en stekgryta.
2. Skala morötter, palsternacka, lök och vitlök.
3. Lägg morötter, palsternacka, vitlök och lök runt om köttet. Blanda vatten och oxfond och häll det över köttet. Lägg i lagerblad och svartpeppar.
4. Sjud köttet under lock på låg värme i ca 2 timmar tills innertemperaturen är 60˚. Låt köttet vila 10–15 minuter innan du skär upp det.
5. Servera steken tunt skivad med t ex potatis och en god gräddsås.
Läs också: Lantbrukaren Susanne Eriksdotter: Ölandsvetet är rena hälsogrödan
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.