Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Gunnel och Susanne: Folk köar för att gå våra matvandringar
Hakestad
De har en köttproducent, en svampodling, en mjölkgård, en biodlare och en ört- och grönsaksodling på promenadavstånd hemma i Hakestad.
Det har Gunnel och Susanne förvandlat till en turistattraktion. Följ med på deras doftande och smakrik matvandring!
Gunnel Carlsson och Susanne Thorsson i halländska Hakestad lagar läcker mat av råvaror som produceras runt knuten.
Runt långbordet i Susannes trädgård sitter 25 gäster och sköljer ner den lena smaken av champinjonsoppa med friskt källvatten.
Samtalen böljar fram och tillbaka. Mycket handlar om halländska råvaror och besöksmål med maten i fokus – det här är människor med ett stort matintresse.
– Här har vi inga vattenrestriktioner, det rinner upp 350 liter vatten i minuten, berättar Susanne medan Gunnel fyller några flaskor i den klara vattenspegeln, som förser familjen Thorsson och även dagens besökare med dricksvatten.
Farten anpassas efter deltagarna
Matvandringen går genom ett gammalt kulturlandskap, som berättar mycket om lantbrukets villkor genom århundradena för den som kan läsa av spåren.
Efter soppan ger sig det förväntansfulla gänget av över slätten i samlad tropp. Hastigheten anpassas efter deltagarna och turen får ta den tid den tar.
– Och så ser vi till att hålla en jämn blodsockernivå hos vandrarna så att ingen hamnar i någon svacka, skrattar Gunnel.
Gunnels make och svåger driver lantbruket på Köinge Gästgivaregård. Där hyser de an av landets få, kvarvarande svinavelsbesättningar. Den är därtill landets äldsta.
– Någon kockutbildning har jag inte men jag vet hur man tar rätt på en gris. Jag är självlärd. Som bonnamora är man van att laga mat till många och från grunden, säger hon.
Första stoppet är champinjoner
Drönarbild på Hakestad i den halländska mellanbygden, där skogen möter slätten. Här finns flera småskaliga livsmedelsproducenter.
Första stoppet sker redan vid ladugårdsknuten på granngården. Här håller Hakaslätts Gårdschampinjoner till.
– Att odla champinjoner är nästan som att vara lantbrukare och ha kor. Champinjonerna behöver passas och plockas varje dag, säger Gunnel innan vandringen går vidare.
Den gamla landsvägen har följt samma sträckning sedan 1100-talet och omges av välbetade marker omväxlande med lövdungar och mer produktiv skog.
Några blanksvarta låglandskor följer nyfiket med på andra sidan stängslet. Gunnel berättar att kreaturen tillhör dalens sista mjölkgård. Den näst sista lades ner så sent som i mars.
Uppvuxen på en svingård
Gunnel berättar inte bara kunnigt om dagens svenska livsmedelsproduktion utan även om villkoren för de människor som en gång brukade markerna längs vandringsvägen.
Susanne är uppvuxen på en annan svingård och har ärvt matintresset från sin farmor. På morssidan i släkten har det dessutom funnits flera kalaskokerskor. Inte att undra på att valet föll på restaurangprogrammet när hon skulle välja till gymnasiet!
Efter gymnasiet kockade hon sedan i personalmatsalen på Gekås Ullared innan hon började på leksaksavdelningen.
Det är en efterfrågad aktivitet Gunnel och Susanne arrangerar. ”Årets vandringar var så gott som fullbokade redan innan våra affischer kom från trycket.”
Susanne har kilat före med korgen och dukat upp en ostbricka på ett uppochnedvänt kar i en övergiven hage.
Snart ringlar kön mot hembakat fröknäcke och ostar från Skrea Ost. Susanne har även gjort en mumsig röra på färskost, yoghurt och syrade grönsaker från ytterligare en Falkenbergsproducent.
Gunnel och Susanne startade sitt företag ”Matglädje i Halland” av flera anledningar. Dels ville de hitta någon kompletterande syssla till sina vanliga jobb hos traktens stora arbetsgivare, Gekås Ullared.
I gårdsbutiken på Källdalens trädgårdar finns även ett litet cafékök. Lokalen passar perfekt att duka upp buffén i. ”Det är perfekt att kunna samverka såhär med sina grannar” tycker Susanne och Gunnel.
Dels pågick ett Leader-projekt, som gick ut på att starta en köttbutik i Köinge. När den idén skrinlades kom de istället på att de kunde nyttja det fina köket i bygdegården till matlagning.
Men minst lika viktigt var kvinnornas ilska över matfusket med falska ursprungsmärkningar och onödiga tillsatser. De ville erbjuda ett alternativ.
Den stora attraktionen är besöket på Källdalens trädgårdar. Här bjuds besökarna på en visning av ägarparet, som i sju år har odlat förstklassiska, ekologiska grönsaker och örter på friland och i växthus.
Ostbrickan bjuder på smakprov från Skrea Ost, ett litet gårdsmejeri ute vid kusten som gör både hårda och mjuka ostar.
Kunderna utgörs till stor del av stjärnkockar och kvalitetsmedvetna butiker i Göteborg men man driver också en liten gårdsbutik.
Medan gästerna lyssnar, lär och shoppar myntor, dragon, olivört och grönsaksplantor dukar Gunnel och Susanne upp middagsbuffén, lagad helt och hållet på svenska råvaror.
Faten dignar av grönkålspaj, älgstek, kyckling marinerad med färska örter och tjälknöl av naturbeteskött. Till måltiden serveras förstås landskapets ”nationaldryck”, hemgjord flädersaft.
I början var Susannes och Gunnels affärsidé att sälja portioner med färdiglagad husmanskost direkt till konsumenter. Det gick dock inte att komma upp i sådana volymer att det gav lönsamhet.
Första matvandringen i förfjol
”Det bästa är alla möten med människor. De flesta som kommer är över femtio, mest kvinnor men även par” berättar Gunnel Karlsson.
Första matvandringen arrangerade de på prov i förfjol. 2016 drog de igång i större skala. Det blev succé! Nu görs en matvandring i månaden under sommarhalvåret.
Susanne kör dessutom, i egen regi, en del catering och fixar möhippor, födelsedagskalas och maten på 4H-läger.
– Det börjar bli dags att välja. Men det är svårt när allt är lika roligt! säger hon, som även trivs utmärkt på Gekås.
Kan köpa med sig matvaror
”Det finns en del andra matvandringar runt om i Sverige med olika inriktning men vi har inte kopierat dem. Vår grej är närheten till producenterna” säger Susanne Thorsson.
Årets första matvandring lider mot sitt slut. Vägen tillbaka går på Hallandsleden, där det bjuds kaffe och rabarberkladdkaka i en glänta.
Innan gästerna rullar hemåt blir det en liten matmarknad på Susannes gårdsplan med möjlighet att köpa med sig en champinjonpåse, honungsburk eller syrade grönsaker från Gavie’s gårdar.
Myskmadran och de andra örterna frodas på John Söderbergs och Susanne Lundbergs hantverksmässiga odlingar i Källdalen.
De som botaniserat bland krukorna på Källdalens Trädgårdar kan hämta ut sina fynd, som körts ned till slutdestinationen medan vandrarna slitit skosulorna.
– Vi vill ju slå ett slag för de fina, svenska råvarorna! säger Gunnel och Susanne.
Under de första matvandringarna på säsongen är det mest örter som kan njutas och handlas på Källdalens Trädgårdar. Längre fram kommer grönsakerna, inte minst alla kålsorter.
Finansiering: Startade aktiebolag med eget kapital 2014.
Omsättning 2015-2016: 64000 kronor
Marknadsföring: Sociala medier, ”mun-till-mun-metoden” på den stora arbetsplatsen Gekås samt rekommendationer från andra landsbygdsföretagare inom nätverket ”Falkenbergs Skafferi”.
Bor: I villa i Köinge respektive på en gård i Hakestad
Ålder: 61 år respektive 37 år.
Familj: Gunnel: Maken Nils-Olof, 65 år, barnen Dan, 37 år samt Annelie och Anders, 35 år, och åtta barnbarn. Susanne: Maken Urban, 38 år, barnen Gustav, 11 år, och Alice, 8 år.
Yrke: Båda: Butiksanställd, matföretagare och Gunnel extraknäcker inom bokföring och personaladministration
Intressen: Gunnel: Familjen, promenader i naturen och föreningsliv. Är ordförande i Hembygdsföreningen Okome-Köinge-Svartrå med 500 medlemmar. Susanne: Träning och barnens aktiviteter. Brinner för landsbygdsutveckling, är förtroendevald i styrelsen för Lokalt Ledd Utveckling Halland.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.