Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 maj 2020

Fantastiska Halland: Matnjutning i kubik!

Halland – vad ska vi kalla denna underbara del av Sverige? Mat-paradis? Mat-Mekka? Mat-epicentrum? Det som inte finns här, det finns knappt – i varje fall om man pratar om mat. Från Sverige-resan fortsätter och vi landar i det godaste goda i Halland.

Matresa med Från Sverige

Läs också: Del 1 – Småland och ÖlandLäs också: Del 2 – Västerbotten

 Matresan har tagit oss till Halland!
Matresan har tagit oss till Halland! FOTO: Istock

Från Laholm i söder upp till Kungsbacka i norr, där har du landskapet Halland i en skön sydnordlig presentation. Till väster visar Kattegatt upp sig och till öster smyger Smålands skogar omkring.

Maten sträcker sig från Sveriges bästa pizza (!) till nyfångade skaldjur, spännande finkrogar och enkla hak med härlig atmosfär. Och missa inte bakverken, fiskarna, pepparroten och det goda mjölet…

Mjöl för alla tillfällen!

Hos Berte Qvarn finns det mjölnartradition sedan århundraden, här malde man nämligen mjöl första gången 1569! Här mals vetemjöl och rågsikt och det går bra för företaget dessutom. Nästa år planerar man att ha havrekvarnen i gång och spannmålen man maler kommer från Halland, Skåne och Östergötland.

Sällan har en Från Sverige-märkning suttit bättre än på mjölet från Berte Qvarn och till våfflor, scones eller kanelbullar är mjölet underbart! Så klart! För att inte tala om till pizzadeg – var fjärde pizza i Sverige bakas på pizza från Berte!

Chark i mästarklass

Korvpojkarna vet vad de gör och de gör korv! Och en del annat också så klart – mängder av priser har man plockat på sig genom åren i olika tävlingar och ambitionen är att vinna priser även i framtiden.

 Matprofilen Lisa Lemke och Korvpojkarna samarbetar om goda smaker.
Matprofilen Lisa Lemke och Korvpojkarna samarbetar om goda smaker. FOTO: SVT

Förra året startade man ett samarbete med Hallands matprofil Lisa Lemke och det var ett samarbete med gott resultat.

– Det handlar om ett lokalt hantverk som nu får en chans att tillsammans med mig bli ännu mer lokalt förankrat. Jag inspireras av företag som håller kvar hantverket och hållbarhetstänket även när man växer med åren, precis som Korvpojkarna gjort, säger Lisa Lemke.

Och dessutom, köper du korv från Korvpojkarna så vet du att är svenskt rakt igenom. Från Sverige-märket garanterar det.

Läs också: Upptäck Västerbottens mat – smakrikt är bara förnamnet!

Pepparrot – styrka i varje smakbit

 Pepparrot, så god och så nyttig!
Pepparrot, så god och så nyttig! FOTO: Istock

”Rädisan är värd sin vikt i bly, rädisan i silver men pepparroten den är värd sin vikt i GULD!” – oraklet i Delfi

Pepparrot, när åt du det senast? Visst äter men pepparrot lite för sällan men till kokt kött i en sås eller till vit fisk – riven – så kan den vara helt fantastisk.

Fjärås i Halland är Sveriges pepparrotscentrum och sedan 1929 har Cajom sett till att pepparroten odlats, lagats och utvecklats och det görs än i dag. Testa pepparrotsvisp, riven pepparrot eller köp den hel – den är god på olika sätt.

Och den är nyttig också! Den sägs hjälpa mot både huvudvärk och matsmältning och har höga nivåer av C-vitamin. Så välj pepparrot i din matlagning nästa gång – det kommer alla gilla!

Sveriges bästa pizza? Eller…

Det finns de som hävdar att Sveriges bästa pizza bakas i Halland. Och kanske är det så? Sanningen är i varje fall att pizzerian Lilla Napolis pizzor är framtagna med näst intill vetenskaplig seriösitet och att resultatet är magnifikt! Din vanliga pizzaleverantör tenderar att bli smått blek när du smakat på dessa varianter på den neapolitanska pizzan – ett perfekt stopp på en Hallandsresa.

Bagarna bakom pizzorna har till och med skrivit en hel bok om deras jakt på den perfekta pizzan!

Läs också: Då kom pizzan till Sverige!

SIA glass – Slöinge står för glasskultur

 SIA Glass med smak av kladdkaka - åh så gott! Det bästa av två världar....
SIA Glass med smak av kladdkaka - åh så gott! Det bästa av två världar.... FOTO: Lasse Åkerström/SIA Glass

Vad sägs om glass som tillverkas i Sverige på svensk grädde med svenska råvaror? Tänkte just det! SIA glass gör all sin glass på grädde från tre svenska gårdar och ett svenskt mejeri och kanske är det därför som den är så god? Hasselnöt, kladdkaka eller knäck – glassiska smaker som smaksäkert letat sig fram till snart sagt hela Sverige från glassfabriken i Halland. Glassen har man tillverkat sedan 1961 och dessutom var man först med att lansera lakritsglass – fortfarande en stor succé!

Får – smakar inte som kofta

 Öströö fårfarm gör så att du njuter av varje tugga!
Öströö fårfarm gör så att du njuter av varje tugga! FOTO: Stephane Lombard

En fårfarm kan vara så mycket mer än just en fårfarm. Öströö fårfarm har gårdsbutik, kafé och konferensanläggning och mer därtill och att maten är god inser alla som kommer förbi – och de är många! Missa inte smörgåsen Lambi eller barnfavoriten Bääwurst – för att inte tala om delikatesstallriken som får alla dammiga vanföreställningar att åka all världens väg. Trevlig personal är det också!

Kom innanför skalet i Halland

Talar man västkust så talar man så klart också om skaldjur. Om du inte tidigare har smakat på havskräftor så ska du göra det – om möjligt ännu godare än sötvattenskräftor och så oemotståndligt exklusiva i sin karaktär. Dessutom kan de leva på så stora djup som 400 meter ner i havet, vilken grej! I Varberg ligger företaget Bua Shellfish som hjälpt till att utveckla skaldjursutbudet i våra butiker – varje dag köper de skaldjur som de sedan ångkokar i fabriken innan de åker ut till våra butiker och landar på våra tallrikar.

Skaldjur med Från Sverige-märkningen garanterar att de är fångade och tillagade i Sverige.

Blomsterprakt sedan 1963

 Finfina pelargoner av alla de slag från Arvidssons i Fjärås.
Finfina pelargoner av alla de slag från Arvidssons i Fjärås. FOTO: Blomsterfrämjandet

Vad sägs om en handelsträdgård i Halland som når hela Sverige med sina blommor? Det handlar om Arvidssons i Fjärås som sedan 1963 låter färgprakten från sina blommor flöda över Sverige. 30 000 kvadratmeter växthus ser till att blommorna växer och frodas och blommorna från Arvidssons hittar långt från det halländska växthuset. Du kanske har en Lavender Splash, en Purple Majestic eller en Tony hemma? Alla är pelargoner som odlas i Fjärås.

Med Från Sverige-märket på blomkrukan så vet du att odlingen har skett i Sverige.

Från Sverige-märkningen

Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen