Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 december 2018

Här är de svenska alternativen till parmaskinka

Lufttorkad skinka från Italien och Spanien är populärt i Sverige sedan ganska lång tid tillbaka. Vad många kanske inte känner till är att det i dag finns svenska alternativ att tillgå på många håll.

 Det finns många svenska producenter av lufttorkad skinka.
Det finns många svenska producenter av lufttorkad skinka. FOTO: istock

Caféer säljer smörgåsar och sallader med den lövtunt skivade skinkan, restauranger har ofta en förrätt med italienska charkuterier och i livsmedelsbutikernas påläggsavdelning finns alltid flera varianter av både italiensk och spansk skinka.

Mest kända sorterna är Prosciutto di Parma och Prosciutto Crudo från Italien, Jamon Serrano och Jamon Iberico från Spanien. De har transporterats långt och gett negativa avtryck på miljön – och produkterna kommer från länder där djurhållningen på de flesta håll är sämre än i Sverige.

Läs också: 3 svenska ostar som är lika goda som parmesan

Prisade skinkor från Sverige

Grilstad i Östersund tillverkar lufttorkad skinka av svensk köttråvara. Den har en mild röksmak och är skuren i tunna skivor. På Chark-SM i år vann den guld. Grilstad har producerat lufttorkade köttprodukter sedan 1957.

Det svenska varumärket Scan saluför en gårdsmärkt, lufttorkad skinka av svensk rapsgris, helmuskel. Den går att köpa över disk i butiker med manuell betjäning. Skinkan fick guld på Chark-SM 2018 som avgjorde i november. Scan ägs av den finska HKScan-koncernen.

Norrlands största charkföretag

Nyhléns Hugosons gör lufttorkad helmuskelskinka av svenska grisar. Bolaget är Norrlands största kött- och charkföretag. Den lufttorkade skinkan fick silver på chark-SM i november.

Bror Jakobs kallrökta skinka är en svensk torrsaltad skinka med röksmak. Den tillverkas av Jakobsdals Charkueri, som är ett göteborgskt familjeföretag i tredje generationen.

Silvermedaljörer

KLS Ugglarps Charkprodukter tillverkar en lufttorkad, svensk reservaskinka. Den tilldelades silver på Chark-SM 2018. Verksamheten bedrivs i Kalmar, Hörby, Dalsjöfors och i Ugglarp utanför Trelleborg. Charkfabrikerna finns i Billesholm och en i Malmö.

Familjen Hansen Charkuteriers lufttorkade Stöcksjöskinka fick silver på Chark-SM 2018. Den tillverkas av utvalda skinkor från grisar i Umeåområdet.Läs också: Parmaskinka och saffranskokta päron på nötbröd

I Kalmarregionen finns Gårdsbutiken Västerslät, som drivs av Håkan och Anna Västerslät. Deras lufttorkade, svenska karré fick silver på chark-SM i november.

 Charkuterier från Gudmundsgården utanför Slöinge i Halland.
Charkuterier från Gudmundsgården utanför Slöinge i Halland. FOTO: Privat

Gudmundsgården är en familjegård på Tollastorpslätten utanför Slöinge i Halland. Där grundades redan 1998 Hallands första gårdscharkuteri, med tillverkning av lufttorkad skinka på egna grisar från gården.

Jokkmokks korv vann 2012 guld i Chark-SM för sin lufttorkade, kallrökta skinka på helmuskel från svenska grisar.Läs också: Efter succékorven – nu startar Magnus Jokkmokks Bränneri

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen