Här är de svenska alternativen till parmaskinka
Lufttorkad skinka från Italien och Spanien är populärt i Sverige sedan ganska lång tid tillbaka. Vad många kanske inte känner till är att det i dag finns svenska alternativ att tillgå på många håll.
Caféer säljer smörgåsar och sallader med den lövtunt skivade skinkan, restauranger har ofta en förrätt med italienska charkuterier och i livsmedelsbutikernas påläggsavdelning finns alltid flera varianter av både italiensk och spansk skinka.
Mest kända sorterna är Prosciutto di Parma och Prosciutto Crudo från Italien, Jamon Serrano och Jamon Iberico från Spanien. De har transporterats långt och gett negativa avtryck på miljön – och produkterna kommer från länder där djurhållningen på de flesta håll är sämre än i Sverige.
Läs också: 3 svenska ostar som är lika goda som parmesan
Prisade skinkor från Sverige
Grilstad i Östersund tillverkar lufttorkad skinka av svensk köttråvara. Den har en mild röksmak och är skuren i tunna skivor. På Chark-SM i år vann den guld. Grilstad har producerat lufttorkade köttprodukter sedan 1957.
Det svenska varumärket Scan saluför en gårdsmärkt, lufttorkad skinka av svensk rapsgris, helmuskel. Den går att köpa över disk i butiker med manuell betjäning. Skinkan fick guld på Chark-SM 2018 som avgjorde i november. Scan ägs av den finska HKScan-koncernen.
Norrlands största charkföretag
Nyhléns Hugosons gör lufttorkad helmuskelskinka av svenska grisar. Bolaget är Norrlands största kött- och charkföretag. Den lufttorkade skinkan fick silver på chark-SM i november.
Bror Jakobs kallrökta skinka är en svensk torrsaltad skinka med röksmak. Den tillverkas av Jakobsdals Charkueri, som är ett göteborgskt familjeföretag i tredje generationen.
Silvermedaljörer
KLS Ugglarps Charkprodukter tillverkar en lufttorkad, svensk reservaskinka. Den tilldelades silver på Chark-SM 2018. Verksamheten bedrivs i Kalmar, Hörby, Dalsjöfors och i Ugglarp utanför Trelleborg. Charkfabrikerna finns i Billesholm och en i Malmö.
Familjen Hansen Charkuteriers lufttorkade Stöcksjöskinka fick silver på Chark-SM 2018. Den tillverkas av utvalda skinkor från grisar i Umeåområdet.Läs också: Parmaskinka och saffranskokta päron på nötbröd
I Kalmarregionen finns Gårdsbutiken Västerslät, som drivs av Håkan och Anna Västerslät. Deras lufttorkade, svenska karré fick silver på chark-SM i november.
Gudmundsgården är en familjegård på Tollastorpslätten utanför Slöinge i Halland. Där grundades redan 1998 Hallands första gårdscharkuteri, med tillverkning av lufttorkad skinka på egna grisar från gården.
Jokkmokks korv vann 2012 guld i Chark-SM för sin lufttorkade, kallrökta skinka på helmuskel från svenska grisar.Läs också: Efter succékorven – nu startar Magnus Jokkmokks Bränneri
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.