Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 juni 2017

Här är maten vi helst äter i midsommar – 8 favoriter

Intresset för vegetariskt ökar stadigt, men i midsommar är det gamla traditioner som gäller. Här är listan på vår mest älskade midsommarmat.

FOTO: knape

Sillunch, jordgubbar och grillat. Så firar många av oss sommarens största mathögtid.

De allra flesta av oss köper midsommarmaten dagen före i en butik, men enligt Icas rapport om våra matvanor är det allt fler som handlar festmaten på nätet.

Här är maten som är populärast i midsommar enligt Icas försäljningssiffror:

8 populära godingar på midsommarbordet

3 000 ton sill

 3 000 ton sill kommer vi svenskar att sätta i oss under midsommarhelgen
3 000 ton sill kommer vi svenskar att sätta i oss under midsommarhelgen

Förr var sill vardagsmat och hade inte det minsta med fest att göra. I dag är det en riktig storsäljare till midsommar. 3 000 ton sill kommer vi svenskar att sätta i oss under midsommarhelgen. Försäljningen går upp med hela 1 200 procent dagen innan midsommar jämfört med en vanlig sommardag.

Lax till max

 Gravad lax en favorit till midsommar.
Gravad lax en favorit till midsommar. FOTO: fcafotodigital

Gravad och kallrökt, så gillar vi att äta midsommarlaxen. Försäljningen av gravad lax ökar med 600 procent och kallrökt med 400 procent jämfört med en vanlig sommarvecka.

Svenska gubbar bäst

 Det ska vara svenska jordgubbar.
Det ska vara svenska jordgubbar. FOTO: RBOZUK

Midsommarhelgen står för mellan 15 och 20 procent av den totala jordgubbsförsäljningen. Och svenska ska de vara, gubbarna. Inte mindre 95 procent som säljs är svenska.

Lyxigt med färskpotatis

 Nyplockad potatis en nutida lyx.
Nyplockad potatis en nutida lyx. FOTO: Istock

Till sill, lax och grillat. Eller skivad på knäckebröd med lite gräddfil, klippt gräslök och en gnutta flingsalt – mums! Vår älskade färskpotatis är numera en självklarhet på midsommarbordet. Men så har det inte alltid varit. Förr ansågs det som rena slöseriet att äta potatisen färsk. Potatisen skulle ligga i jorden tillräckligt länge så att den skulle kunna växa till sig. Nu för tiden smäller vi i oss runt 2 400 ton potatis på midsommarafton.

Gräddfil – en sur tradition

 Ägg till sillen.
Ägg till sillen. FOTO: Istock

Sill och potatis var vardagsmat i början av 1900-talet. Annat var det med gräddfilen. Den sura grädden ansågs fin som snus och var tidigt ett festligt inslag på midsommarbordet. Den traditionen har hållit i sig och i dag ökar försäljningen med runt 500 procent i midsommartider.

Extra mycket ägg

 Gräddfilen var tidigt ett festligt inslag på midsommarbordet.
Gräddfilen var tidigt ett festligt inslag på midsommarbordet. FOTO: eag1e

Ägg är en klimatsmart näringsbomb på midsommarbordet och vi köper drygt 100 procent mer ägg runt midsommar.

–Tre av fyra svenskar äter ägg på midsommarafton. Nästan sex av tio kombinerar kokt ägg och sill. Bland dem som är 56 år eller äldre är kombinationen kokt ägg och sill extra populär, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Västerbottensost och paj

 Västerbottensosten har en hedersplats på många midsommarbord.
Västerbottensosten har en hedersplats på många midsommarbord. FOTO: Istock

En stor, härlig på midsommarbordet eller i en god Västerbottenspaj, så ser traditionen ut på många håll i landet. Det syns på försäljningen som öka med nästan 400 procent under midsommarhelgen.

Avslutar med grillat

 Grillat är poppis på midsommar.
Grillat är poppis på midsommar. FOTO: Amarita

Grillat till kvällen – det är en given tradition för många. Kött, grönsaker och halloumi är favoriter i midsommarkvällen. Till exempel ökar entrecot-försäljningen med 300 procent inför helgen.

Källa: Icas framtidsrapport, Svd, Populär Historia, Svenska ägg, Orkla Foods

Läs också:Grymt god gubbröra på inlagd sill

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen