Här är skolorna där elever äter djuren de skött om
På Vackstanäsgymnasiet utanför Södertälje får eleverna lära sig vad hållbarhet innebär. Samma djur som de klappat och matat hamnar sedan på lunchmenyn.
Även Stiernhööksgymnasiet i Rättvik stoltserar med närproducerat kött.
Gymnasieskolan Vackstanäs är en friskola med riksintag. Elever från hela landet kan välja mellan utbildningar i textil och design, idrott, kock, bagare och konditor, eller trädgårdsmästare.
På senare tid har ett av skolans tilltag rönt stor uppmärksamhet – matsalen serverar de djur som bor på skolan, något DN Sthlm och Expressen har skrivit om.
Läs också: Larmrapport över skolbarns matvanor
Fler skolor kan ta efter
Skolmatsalen är en Krav-märkt restaurang med fokus på ”härproducerat”, det vill säga råvaror från skolans egen produktion.
Trädgårdseleverna har odlat de grönsaker som serveras, och gris- och fårkött kommer från skolans egna djur.
– Det kan låta udda i ett Stockholmsperspektiv, men faktum är att det finns mängder med skolor som ligger i mindre samhällen, eller i utkanten av städer, som skulle kunna ta efter vår modell, säger Patrik Waldenström, vd för friskolans stiftelse till DN Sthlm.
Maten från egna djur märks noga
De dagar då matsalen serverar skolans eget kött är man noga med att berätta det. Eleverna ska ha ett val att avstå utifall de känner ett obehag inför att äta djur de lärt känna.
– Inledningsvis var det nog lite jobbigt för några. Men efter att ha sett hur bra djuren har det är min bild att man är glad och tacksam att det är den här typen av kött vi serverar, säger rektorn Stefan Ruocco till Expressen.
Det är bara två år sedan skolan införde självförsörjning av vissa råvaror och redan kommer nära en tredjedel av maten från egen produktion.
Läs också: Ovanligt med svensk kyckling i skolan
Skolan prisades av Södertälje kommun
I höstas fick skolan utmärkelsen ”Södertälje kommuns mest hållbara verksamhet”. På Instagram visar skolan stolt upp bilder från matsalen och maten som serveras.
Allt kött som serveras på skolan är svenskt. Cirka 25 procent är egen produktion och 50 procent är viltkött från sörmländska jägare.
I framtiden hoppas skolledningen på att kunna ha eget nöt- och kycklingkött samt ägg i matsalen.
– Vi visar eleverna att vi menar allvar med hållbarheten, säger Stefan Ruocco till Expressen.
Gymnasieskola i Rättvik på samma linje
Stiernhööksgymnasiet i Rättvik serverar också råvaror från egen produktion.
”Vi är mycket stolta att kunna servera skolans eget producerade kött, potatis, grönsaker, havregryn och rapsolja”, skriver skolan på sin hemsida.
Stiernhööksgymnasiet skriver att de är den skola som har den mest närproducerade skolmaten i hela landet.