Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 januari 2019

Härifrån kommer köttet i Ikeas köttbullar

Den blågula möbeljätten Ikeas paradrätt är de svenska köttbullarna med kokt potatis och brunsås. Men köttet är inte så svenskt som Ikea självt eftersom det snarare är internationellt.

 Ikeas köttbullar består av fläsk- och nötkött från fem olika länder.
Ikeas köttbullar består av fläsk- och nötkött från fem olika länder. FOTO: Istock

Köttbullarna på Ikea är nästan lika kända som själva Ikea. Världen över talas det om ”svenska köttbullar” och hur billiga och svenska de är på just Ikea.

En genomgång som Aftonbladet har gjort slår nu hål på myten. Det visar sig att köttet i köttbullarna är långt från helsvenskt.

Läs också: Debatt: ”Hej veganer – utan djuren svälter även ni”

Kött från fem olika länder

Köttbullarna består av 28 procent fläskkött och 56 procent nötkött. Fläskköttet kommer till viss del från Sverige men även från Danmark, Tyskland och Storbritannien, rapporterar tidningen. Nötköttet kommer från Storbritannien och Irland.

Köttet importeras till svenska Dafgårds som tillagar köttbullarna enligt Ikeas hemliga recept.

– Att vi inte enbart har kött från Sverige beror bland annat på att vi som global aktör, som säljer mer än en miljard köttbullar per år, behöver säkra råvara från mer än ett ställe, säger Ikeas presskontakt Felix Östman till Aftonbladet.

Svenskt Kött: ”Kan dubbla svenska produktionen”

Branschorganisationen Svenskt Kött menar att den svenska köttproduktionen utan problem skulle kunna dubblas om det fanns en större efterfrågan. Ikeas argument om att det svenska köttet inte räcker till för deras köttbullar, stämmer därmed inte enligt vd Isabel Moretti.

– Om man ser till de naturliga förutsättningarna så skulle vi kunna dubbla produktionen i Sverige, säger hon.

Lax och kyckling också importerat

På Ikeas meny finns också kycklingköttbullar, laxfilé, kycklingfilé och schnitzel. Fläskköttet i schnitzeln är svenskt medan laxen kommer från Norge och kycklingen från Tyskland.

– Viktigaste för oss är att erbjuda bra, ansvarsfullt producerad mat till ett lågt pris som många har råd med, utan att tumma på kvalitén, säger Felix Östman.

Läs också: Härifrån kommer maten på hamburgerrestaurangerna

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen