Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 januari 2018

Gammaldags hetvägg – så gör du den älskade klassikern

Semla, fastlagsbulle, hetvägg. Kärt barn har många namn. Men hetvägg är egentligen inte alls samma sak som semla. Så här gör du den klassiska rätten.

 Många äter helst sin semla tillsammans med varm mjölk, en gammaldags hetvägg.
Många äter helst sin semla tillsammans med varm mjölk, en gammaldags hetvägg. FOTO: NiklasEmmoth

Hetvägg var en uppskattad rätt redan på 1700-talet på många hålla i Europa. Namnet kommer från tyskans ”heisse wecke” efter bullens speciella kilform, ungefär som locken i dagens semlor. Det mandelmassefyllda bakverket serverade varmt i en skål med mjölk, även den varm.

Hetväggen som vi känner den i dag utgår från en klassisk semla med grädde.

Så gör du en gammaldags hetvägg

Du behöver

• En semla

• Mjölk

• Eventuellt kryddor som kanel, vanilj, kardemumma och socker

Gör så här

1. Värm upp mjölken.

2. Krydda om du vill med en eller några av kryddorna ovan.

3. Lägg semlan i ett djupt fat eller i en liten skål.

4. Häll den varma mjölken runt semlan. Servera och njut!

Läs också: Semlans historia: Från rikemansbordet till allas fikabrödLäs också: Klassisk semla – här är smarrigaste receptet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen